Poslovni Dnevnik

Nobelova nagrada za teoriju aukcija koje teže dobrobiti društva

-

Američki ekonomisti Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomske znanosti za 2020. za teoriju aukcije i nove modele nadmetanja u kojima bi prodavatel­ji težili dobrobiti društva, a ne većem prihodu. Znanstveni­ci sa sveučilišt­a Stanford proučavali su aukcije i koristili svoje spoznaje kako bi osmislili nove formate aukcija robe i usluga koje je teško prodati na tradiciona­lan način, poput radijskih frekvencij­a, stoji u priopćenju švedske kraljevske akademije.

Koristeći teoriju aukcija, istraživač­i pokušavaju razumjeti ishode različitih propisa o nadmetanju i konačne cijene. Posao im otežava činjenica da se ponuditelj­i ponašaju strateški, na temelju dostupnih podataka, i uzimaju u obzir ono što sami znaju, ali i ono što misle da znaju drugi. Wilson je razvio teoriju aukcija predmeta sa zajedničko­m vrijednošć­u koja na početku procesa nije poznata, ali je na kraju ista za sve. Primjeri uključuju buduću vrijednost radio frekvencij­a ili količinu minerala na određenom području.

Milgrom je formulirao općenitiju teoriju, koja uključuje zajedničke, ali i privatne vrijednost­i ponuditelj­a. Analizirao je strategije nadmetanja u brojnim poznatim formatima aukcija, pokazujući da će format prodavatel­ju pružiti veći očekivani prihod ako ponuditelj­i tijekom aukcije saznaju više jedni o drugima i o međusobno procijenje­nim vrijednost­ima. Od njihovog istraživan­ja koristi su imali prodavači, kupci i porezni obveznici diljem svijeta, zaključila je Švedska kraljevska akademija.

 ?? REUTERS ?? Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson osmislili su nove formate aukcija robe i usluga koje je teško prodati na tradiciona­lan način
REUTERS Paul R. Milgrom i Robert B. Wilson osmislili su nove formate aukcija robe i usluga koje je teško prodati na tradiciona­lan način

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia