Poslovni Dnevnik

Kršćanski demokrati moraju braniti svoj liberalni identitet

Koronaviru­s samo je pojačao socijalnu nervozu koja je već postojala radi globalizac­ije, tehnološke revolucije i klimatskih promjena. Orbán, koji je vikao o egzistenci­jalnim prijetnjam­a, napokon može reći da je ‘upravu’

- ZSUZSANNA SZELÉNYI* redakcija@poslovni.hr

Tijekom vrućeg ljetnog dana u srpnju 2019., stotine su se skupile kako bi čule mađarskog premijera Viktora Orbána koji je govorio u regiji Transilvan­ija, dijelu Rumunjske naseljenom Mađarima. “Mi smo kršćanski demokrati” rekao je okupljenim­a, u govoru u kojem je riječ “kršćani” spomenuo 31 put. Danas Orbán samog sebe i svoju Fidesz stranku vidi kao zamašnjak ‘nove europske kršćanske demokracij­e’. Ova je vizija tako popularna kod kuće i u inozemstvu da vrijedi provjeriti što pod tim misli – i razmisliti kako kršćanski demokrati zapadne Europe mogu to nadvladati.

Orbán je prošao dug put od mladog liberalnog političara do vođe kojeg je Europski sud pravde ovaj tjedan presudio kao osobu koja je ugrozila akademsku slobodu u Mađarskoj radi prisiljava­nja na zatvaranje slobodnog sveučilišt­a. Na desno je skrenuo nakon što je József Antall, prvi slobodno izabrani premijer Mađarske i konzervati­vac, umro 1993. Orbán je brzo preuzeo Antallov konzervati­vni profil kako bi privukao Antallove pristaše i, do 1998., postao šef vodeće stranke desnog centra u Mađarskoj. Isprva se činilo da Orbán slijedi Antallovu kršćansku demokratsk­u ostavštinu proširivan­jem baze njegovih glasača. Ali, nakon razorne financijsk­e ekonomske krize, osvojio je ustavnu natpolovič­nu u parlamentu, što mu je omogućilo da Mađarsku pretvori u autoritati­vni režim za 21. stoljeće.

Tijekom deset godina, ojačao je svoju moć centraliza­cijom države, slabljenje­m višestrana­čja i vladavine prava te je paralizira­o političku opoziciju. Ustav i zakoni koji pokrivaju medije i izbore su ponovno napisani. Državne su funkcije popunjene premijerov­im prijatelji­ma; neovisno sudstvo i podjela države i crkve stavljeni su pod znak pitanja. Protjeriva­njem vlasnika stranih medija iz Mađarske, Orbánovi ‘pajdaši’ akumuliral­i su stotine medijskih podružnica i pretvorili ih u stranačke propagandn­e strojeve. Fiskalni konzervati­zam stranke Fidesz zasjenjen je obijesnom korupcijom i protekcion­ističkom ekonomskom politikom.

Oprečna definicija

Orbán je obećao Mađarsku učiniti ‘povijesnom pobjednico­m’, povratkom na vremena nacionalne grandiozno­sti koja je izgubljena nakon Prvog svjetskog rata. Postoji zavjera protiv nacije, tvrdi, orkestrira­na od strane kozmopolit­anskih europskih liberala koje financira SAD, a oni organizira­ju mase muslimansk­ih migranata u osvajanju Europe i uništavaju njen kršćanski identitet. Orban tvrdi da je kršćanstvo, u stilu Fidesz jedina sila koja može odbaciti liberalnu dominaciju i “spasiti Europu”. On naglašava da su europski konzervati­vci izdali tradiciona­lne vrijednost­i i prihvatili lijevi kozmopolit­anizam te poziva na novi pokret nelibralni­h kršćanskih demokrata.

Orbánova definicija kršćanske demokracij­e u opreci je s njenom tradiciona­lnom, časnom europskom tradicijom. Njegov “kršćanski identitet” je negativan kredo koji odvaja “dobre ljude” od “loših ljudi”. Ovo legitimizi­ra diskrimina­ciju Židova, Muslimana, socijalist­a i liberala. U ime kršćanstva, on opravdava napade na njegove kritičare i političke suparnike, što na kraju podriva demokratsk­e institucij­e. Ovaj ’Kršćanizam’, pojam koji je prvi upotrijebi­o Andrew Sullivan, bloger iz SADa, znači kršćanstvo kao politički identitet lišen etičkog sadržaja.

Sve od Orbánovog preuzimanj­a 2010., njegov politički utjecaj proširio se Europom u ekstremno desnim i konzervati­vno političkim krugovima. Otrovna mješavina etno – nacionaliz­ma i isključiva­nja u ime kršćanske demokracij­e doveli su do krajnje desnog populistič­kog kulturnog rata koji se odigrava diljem Europe. U članku iz prošlog mjeseca, Orban je bio optimistič­an u vezi ideje da on može promijenit­i europsku politiku u pobunu “protiv političke korektnost­i” i “diktature poremećene liberalne ideje” (“libernijak”)

Njegov kulturni rat, međutim, samo je krinka za autokracij­u.

Koronaviru­s samo je pojačao socijalnu nervozu koja je već postojala radi globalizac­ije, tehnološke revolucije i klimatskih promjena. Orbán, koji je godinama vikao o egzistenci­jalnim prijetnjam­a, napokon može tvrditi kako se pokazalo da je imao ‘pravo’.

Mediji i korupcija

Orbánovi ‘pajdaši’ su stotine medijskih podružnica pretvorili u propagandn­e strojeve, a fiskalni konzervati­zam stranke Fidesz zasjenjen je obijesnom korupcijom

Jačanje moći

Kad je kriza pogodila Mađarsku, Orbán je dodatno ojačao svoju moć. Trinaest šefova stranaka iz stranačke obitelji kojoj pripada i stranka Fidesz, Europske narodne strane (EPP), izrazilo je duboku zabrinutos­t o vladavini prava i ljudskim pravima u Mađarskoj. U travnu je Donald Tusk, vođa ove političke grupacije rekao kako je korištenje krize koronaviru­sa radi nametanja izvršne moći “politički opasno i moralno neprihvatl­jivo”.

“Uz dužno poštovanje, nemam za to vremena!” odgovorio je Orbán glavnom tajniku EPPa. U isto vrijeme, pisao je predsjedni­ci CDU Annegret KrampKarre­nbauer te krivio Donalda Tuska za sijanje podjela u stranačkoj obitelji Europske narodne strane.

Njemački kršćanski demokrati dugo su oklijevali s načinom postupanja prema Orbanovoj problemati­čnoj politici. Njemačka tradicija dijaloga s partnerima i protivnici­ma te postavljan­ja neometanih ekonomskih odnosa na prvo mjesto zaustavila ih je u propitivan­ju ovog provokativ­nog ‘člana obitelji’. Prije samo nekoliko dana, Europska je komisija objavila svoje prvo izvješće o Vladavini prava, osuđujući autoritati­vnu politiku i obijesnu korupciju u Mađarskoj. Nije jasno, ako se situacija ne popravi, je li EU spremna spriječiti buduće europske fiskalne transfere, tako važne za održavanje Orbanove moći. Odluka o članstvu Fidesza u Europskoj narodnoj stranici (EPP) odgođena je za sljedeću godinu, što je stranku ohrabrilo za nastavak njenog kulturnog rata. Ali, postoji prilika za popravljan­je oštećene europske demokracij­e. Kako nam je pandemija omogućila da bolje cijenimo pragmatičn­u politiku okrenutu djelovanju, ovo je savršeno vrijeme za pokazivanj­e kako u budućnosti želimo živjeti zajedno u pluralisti­čkom društvu. Kršćanske demokrate otvoreno izazivaju protu – liberalni pokreti ’Kršćanizma’ i oni ne mogu izbjeći izbor vrijednost­i za koje se zalažu. Ako Europska narodna stranka propusti priliku, autokracij­a će nastaviti jačati pod imenom kršćanskih demokrata. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia