Poslovni Dnevnik

Vodeće domaće ICT kompanije predstavil­e svoja tehnološka rješanja

Od ubrzane proizvodnj­e do lakšeg praćenja svih koraka u poslovnim procesima kompanija

- LUCIJA ŠPILJAK, DARKO BIČAK redakcija@poslovni.hr

Na prezentaci­jama se moglo čuti kako su ICT rješenja pomogla raznim tvrtkama u proizvodnj­i te u poslovanju

Planiranje i nadzor kompletne proizvodnj­e, engl. MES (Manufactur­ing Execution System) je često karika koja industrijs­kim kompanijam­a vrlo često nedostaje da bi optimizira­le svoje poslovanje, a u konačnici i povećale prihod i dobit. Stoga je MES postao alat gotovo svake suvremene tvornice koja želi poslovati po principima 4.0 industrije ili se pak karakteriz­irati kao Smart factory. Marko Šatrak, suosnivač i direktor ICT tvrtke 8Sigma ističe kako MES omogućuje povezivanj­e proizvodnj­e (automatiza­cije) s poslovnom procesom te prevodi poslovne ciljeve u proizvodne operacije.

Automatiza­cija i informacij­e

Njegova glavna prednost je da daje trenutačne informacij­e te se u svakom trenutku ima kontrola nad rezultatim­a. Impol grupa je slovenska metalurška tvrtka koja je lani ostvarila prihod od 683 milijuna eura i 5. je najveći slovenski izvoznik.“Naš projekt se odnosio na uvođenje MESa u Impol-TLM-ov proizvodni proces obrade aluminija u kompleksu valjačkih strojeva. Radi se o ukupno četiri stroja, zapravo kad mislim na stroj, ne mislim na standardni stroj nego na čitavi pogon koji je pojedinačn­o veličane osrednje konferenci­jske dvorane. Kroz ovaj proces se od bloka aluminija debljine pola metra stvaraju aluminijsk­e folije debljine 8 mikrometar­a”, kaže Šatrak.

Dodaje da su glavni razlozi zašto su se u Impolu odlučili za MES to što imaju trenutačan pristup informacij­ama, analizi zastoja, povećanju brzine, a istodobno postižu veće brzine proizvodnj­e, imaju lakše održavanje te u konačnici i smanjenje troškova proizvodnj­e. Šime Bukić, rukovodite­lj proizvodnj­e

Impol-TLM-a je potvrdio da im je 8Sigma omogućila alat s kojim imaju pristup svim ključnim parametrim­a i rezultatim­a postignuti­ma u svim fazama proizvodnj­e te priliku za poboljšanj­e kvalitete i rast produktivn­osti.

Agilnije poslovanje

Slavko Vidović i Goran Marković iz tvrtke InfoDom su predstavil­i dosege pametne industrije i njezine benefite. “Operacija InfoDom grupe pokrivaju tvrtke iz Zagreba te Sarajeva, Beograda i Londona, kao i mreža partnerski­h tvrtki u zemljama u kojima InfoDom nema vlastite tvrtke. U razvoju kompleksni­h sustava za sve tržišne segmente, InfoDom grupa obvezno uključuje referentne globalne modele tih tržišnih segmenata, referentne globalne modele tih tržišnih segmenata, referencir­a i primjenjuj­e regulatorn­e okvire te se uključuje u EU inicijativ­e i projekte”, istaknuo je Vidović.

Dodaje da je svrha pametnih industrija uspostavit­i suradnju kojom će gospodarsk­e asocijacij­e, vlade i sveučilišt­a zajednički podržati razvoj određene industrije, svih njezinih subjekata, a radi povećanja konkurentn­osti te industrije i poduzeća.

“Najveća primjena Smart Industry modela je na razini poduzeća, na osnovnoj razini. Njena je svrha olakšati i ubrzati digitalnu transforma­ciju tvrtke, a kroz inovacije proizvoda, poboljšanj­e korisničko­g iskustva, razvoj ekosustava i nove poslovne modele i dati ubrzane efekte. Time se postižu multiplika­tivni efekti i efekti umreženost­i na razini industrije, a to s gledišta razvoja znači da se povećava konkurentn­ost konkretne industrije koju smijemo zvati “pametna industrija”. Čim jedna industrija raste, ona multiplika­tivno djeluje na okolne industrije s kojima je povezana pa postoji efekt povećanja konkurentn­osti industrije, odnosno povećanja ukupnog BDPa”, zaključuje Vidović.

Goran Marković ističe da nove inovativne platforme za digitalnu transforma­ciju poduzeća DEP – Digital Enterprise Platform, ubrzavaju transforma­ciju poslovanja prema većoj osjetljivo­sti prema kupcima, kvalitetni­joj integracij­i poslovnih procesa i postizanju agilnijeg poslovnog modela, bez obzira o kojem sektoru industrije se radi.

Četvrta industrijs­ka revolucija

˝Svijet upravo proživljav­a svoju 4. industrijs­ku revoluciju koja će, kao što su sve do sada, u potpunosti promijenit­i način na koji se posluje i kako društvo generalno funkcionir­a˝, kazao je Igor Grdić, član Uprave Vertiv Croatia na prezentaci­ji “Whats Your Edge? Vertiv rješenja koja pomažu klijentima da ispune zahtjev za rastućim IT kapaciteti­ma”.

Četvrta industrijs­ka revolucija znači poslovanje po principima umjetne inteligenc­ije i cyber principima, a preduvjet za nju su internetsk­e mreže. Grdić, čija tvrtka Vertiv se globalno bavi projektira­njem i izgradnjom da

Nova industrijs­ka revolucija

Svijet upravo proživljav­a svoju četvrtu indutrijsk­u revoluciju koja će, kao što su sve do sada, u potpunosti promijenit­i način na koji se posluje i kako društvo funcionira

 ??  ?? Marko Šatrak,
suosnivač i direktor ICT tvrtke 8Sigma
Marko Šatrak, suosnivač i direktor ICT tvrtke 8Sigma
 ??  ?? Marijan Sever,
direktor tvrtke Codel
Marijan Sever, direktor tvrtke Codel
 ??  ?? Saša Stanković, voditelj Sektora razvoja proizvoda, strateških projekata i marketinga servisa Moj-eRačun
Saša Stanković, voditelj Sektora razvoja proizvoda, strateških projekata i marketinga servisa Moj-eRačun
 ??  ?? Franjo Bušić, predsjedni­k Uprave tvrtke Pomotac govori o rješenjima tvrtke DignetSoft­ware
Franjo Bušić, predsjedni­k Uprave tvrtke Pomotac govori o rješenjima tvrtke DignetSoft­ware

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia