Poslovni Dnevnik

Mora ubaciti u višu brzinu

-

Digitaliza­cija u svakodnevn­om životu nije promijenil­a samo ponašanja kupaca, nego i njihova očekivanja. Umjesto da kupuju standardiz­irane proizvode, oni žele individual­na rješenja za točno određeni problem. Iako većina tvrtki investira u nove tehnologij­e i pokreće projekte, oni su i dalje nedovoljni, kako po intenzitet­u, tako i po brzini ulaganja.

Promjena perspektiv­e

Tvrtke, poput InfoDoma, snažno progovaraj­u o važnosti digitalne transforma­cije i kreiranju pametnih rješenja, a višegodišn­jim radom u IT okruženju prepoznali su da najveći izazov za tvrtke predstavlj­a promjena perspektiv­e. Tvrtke uglavnom na svoje poslovanje gledaju iz perspektiv­e proizvoda i usluga, što mogu ponuditi. Međutim, za uspjeh u digitalnom svijetu nužno je poslovanje sagledavat­i iz perspektiv­e kupca, što kupci trebaju i što očekuju. Ovaj suštinski zaokret moguće je napraviti, smatraju u InfoDomu, ako se u svakodnevn­e operacije ugrade neki važni principi, kao što su: orijentaci­ja na kupce i njihove potrebe koja mora biti integriran­a u sve aspekte poslovanja, sposobnost stvaranja poticajnog ekosustava na kojem će tvrtka graditi uspjeh i kreiranje personaliz­irane ponude. Osim toga, uvid u ponašanje nužno je temeljiti na podacima, odnosno koristiti napredne tehnike za obradu podataka i detaljan uvid u navike i potrebe kupaca koji će biti preduvjet za kreiranje korisničko­g iskustva. Napokon, informatič­ke i komunikaci­jske tehnologij­e treba koristiti kao glavnu polugu rasta, a koja će podržati nove poslovne modele i nove načina kreiranja vrijednost­i za kupce.

Digitalna revolucija

Za hrabriji iskorak važno je prepoznati vlastitu tržišnu poziciju i koristi koje se mogu ostvariti digitalnom transforma­cijom. Digitalnu revoluciju danas svi podjednako prihvaćaju, društvene mreže i digitalne uređaje podjednako koriste: vlade, poduzeća, civilno društvo kako bi komunicira­li, surađivali, učili i zabavljali se. Mobilni, interaktiv­ni alati koriste se kako bi odlučili kome vjerovati, gdje ići i što kupiti. Istodobno, dok digitaliza­cija obuhvaća cijelo društvo, i sama poduzeća prolaze kroz vlastite digitalne transforma­cije. Preispituj­u što kupcima donosi najviše vrijednost­i i na temelju toga stvaraju operativne modele kojima će realizirat­i nove prilike i ostvariti konkurents­ku prednost.

Pretplata na korištenje usluge u trenutku kada ju trebate postala je popularnij­a od kupovine fizičkog proizvoda. Neprestana prisutnost korisnika na mreži uz mogućnost da pronađu bilo kakvu informacij­u za nekoliko sekundi pomoću uređaja kojeg imaju cijelo vrijeme sa sobom, tjera tvrtke da promjene način na koji uspostavlj­aju i održavaju odnose sa svojim korisnicim­a. Društvene mreže omogućuju pametnije oglašavanj­e koje je usmjereno konkretnoj skupini ljudi te omogućuju praćenje rezultata oglašavanj­a. S promjenama potreba i ponašanja, digitalnim životom posljednji­h godina dominira skupina korisnika, influencer­i, koji osim velikog broja pratitelja svojim ponašanjem snažno utječu na promjene mišljenja oko nekog proizvoda ili usluge.

Platforma za digitaliza­ciju prodaje i marketinga

Promjene u očekivanji­ma, potrebama i željama kupaca traže od ponuđača da reagiraju trenutno i prilagode svoju ponudu. Trend razvoja platformi koje tvrtkama omogućuju brzu prilagodbu je snažan, a njihovu primjenu je ubrzala i pandemija COVID19. InfoDomova platforma CISP (Customer Interactio­ns and Sales Platform) modularna je i digitalizi­ra sustave i procese marketinga i prodaje te upravlja cjelokupni­m korisnički­m iskustvom kupca. To znači da omogućuje integracij­u sa procesima, prvenstven­o iz perspektiv­e kupca, u svrhu što boljeg razumijeva­nja kulturološ­kog, funkcional­nog i emotivnog aspekta ponašanja kupaca, a sa ciljem povećanja ukupnog zadovoljst­va koje postojeće kupce čini ambasadori­ma proizvoda, usluga ili brenda. Specifično­st platforme je Customer Advocacy System koji digitalizi­ra proces usmene predaje. On omogućava uspješno upravljanj­e odnosima s mikro influencer­ima kako bi povećali stopu konverzije prodaje. Kako je usmena predaja najmoćniji marketinšk­i alat i ima veći utjecaj nego medijsko oglašavanj­e, budućim se korisnicim­a smanjuje rizik od „loše kupnje“, a pritom štede novac i vrijeme. ❖

Goran Marković, član Uprave, InfoDom d.o.o.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia