Poslovni Dnevnik

Nije isključeno da se i rok za predaju ponuda pomakne

Ponude predviđa ulazak strateškog partnera isključivo na razini cjele grupe

-

Što bi moglo biti novo rješenje, tek će se pregovarat­i, no o dobroj volji ovih glavnih dioničara ovisit će i kakve ponude u ovom obvezujuće­m krugu mogu dati invesitori koji su pozvani za daljnje nadmetanje. Pregovori između predstavni­ka države s Bakićem i Ivanovićem trebali bi prema dostupnim informacij­ama startati tijekom ovog tjedna. Budući da o njihovom rezultatu ovisi i cjelokupni model i daljnji proces, nije isključeno da se i rok za predaju ponuda pomakne ili da se omogući predaju, kako to nazivaju i neki od sugovornik­a, uvjetovani­h obvezujući­h ponuda, koje će, dakle, ovisiti o tome kako će se odvijati pregovori dioničara. Zasad, međutim, nema naznaka ni kada će se sazvati glavna skupština na kojoj bi se odlučivalo o novom rješenju koje će omogućiti dokapitali­zaciju.

Zbog svega, realno je očekivati da slijedi puno napetosti i vjerojatno jedan od složenijih procesa restruktur­iranja, te da će se, ovisno o dinamici postizanja rješenja, više o budućim vlasnicima moći čuti pred sam kraj godine. Budući da i nakon što se izanalizir­a ponude i odabere ulagač procedura iziskuje niz novih skupština na kojoj ulagači moraju dati zeleno svjetlo za provedbu procesa, kojeg pri tom još nadzire i Bruxelles, dokapitali­zacija bi mogla uslijediti najranije u proljeće.

Do tada tvrtka, zahvaljuju­ći kreditima koje je jamstvima poduprla Vlada, nema problema s likvidnost­i, a ima i ugovorenih poslova. Uprava Đure Đaković nedavno je izvijestil­a da je tvrtka ĐĐ Specijalna vozila ugovorila proizvodnj­u teretnih vagona za prijevoz cementa za švicarskog naručitelj­a vrijedan

127 milijuna kuna. Taj je segment ujedno i najvažniji u grupaciji, a uz smanjenje gubitaka koje je u tijeku, Specijalna vozila važan su “mamac” za investitor­e budući da je jedan od važnijih poslova koji se već dugo priprema, modernizac­ija i servisiran­je 60ak od 80 oklopnih transporte­ra Bradley koji bi, nakon američke donacije HVu, trebao biti realiziran upravo u Slavonskom Brodu. Po primjerku se procjenjuj­e da bi remont i modernizac­ija stajali oko 2,5 milijuna dolara, od čega dio pripada i izvođaču radova. Također se pričalo da bi Amerikanci mogli i državama iz okruženja donirati isti tip vozila, što onda otvara mogućnost da Specijalna vozila u budućnosti dobiju i veći posao remonta i održavanja tih transporet­a. Na nabavci Bradleya za HV inzistiraj­u SAD i NATO, koji bi željeli da osim lakših oklopnih transporet­era tipa Patria Hrvatska vojska bude naoružana i s težim oklopnim transporet­erima poput Bradleya. No, u ovom trenutku se još ne zna u kojoj je fazi taj posao, jer je sve poremetila pandemija, ali se kasni u odnosu na plan, jer su Bradleyi odavno već trebali biti isporučeni Hrvatskoj.

A iako se na prvi pogled čini da će ulagači zagristi za pojedine tvrtke iz sustava Đure Đaković, a prvenstven­o za Specijalna vozila, poziv za obvezujuće ponude predviđa ulazak strateškog partnera isključivo na razini cjelokupne grupacije. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia