Poslovni Dnevnik

Moraju vratiti 4 milijuna eura Amerikanci­ma

-

Tvrtke crnogorsko­ga poduzetnik­a Duška Kneževića, osumnjičen­og za više kaznenih djela, morat će solidarno platiti 3,95 milijuna eura tvrtki Avaron Holding LLC iz New Yorka zbog nevraćenog duga. Ovaj iznos moraju podmiriti tvrtke Atlas grupa, Atlas fin i Atlas invest, a obvezu plaćanja potvrdio je crnogorski Prizivni sud, potvrdivši presudu Privrednog suda.

Vijesti pišu da je vrijednost spora najprije iznosila 5,78 milijuna eura, ali je viši sud ukinuo dio prvostupan­jske presude, vezan uz isplate kamate na glavni dug u iznosu od dodatnih oko 1.834.565 milijuna eura. Portal podsjeća da je riječ o tome da je američka tvrtka kao zajmodavac Kneževićev­em Atlas Group Limiteda, registrira­nog na Cipru, još 2009. godine pozajmila 3,5 milijuna eura s računa bivše Atlasmont banke. Zajmoprima­c je mora vratiti odjednom, u roku od četiri godine, iznos glavnice zasjedno s još dva milijuna eura kamata. No, dug nije vraćen, a s aneksima ugovora i mjenicama preuzele su ga ostale Kneževićev­e tvrtke. Atlas Group je dao Avaronu da upiše hipoteku na nekretnine u kompleksu Atlas Capital Centra koji se gradio u Pdogorici, no ispostavil­o se da se ona nije mogla provesti. pa su bili neophodni naknadni aneksi ugovora i polaganje dodatnih garancija.

“Privredni sud je utvrdio nespornu solidarnu odgovornos­t svih tuženih kompanija u sporu, a to je svojom odlukom potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore”, pišu Vijesti. Knežević je lani odbjegao u London, a Specijalno državno tužiteljst­vo tereti ga da je bio na čelu organizira­ne kriminalne grupe, koja je navodno počinila više kaznenih djela i zloporaba u poslovanju kako bi za sebe pribavili materijaln­u korist. Lani u rujnu sud mu je privremeno blokirao imovinu.

Prije toga on je, kao predsjedni­k Atlas grupe, pokrenuo arbitražni postupak protiv Crne Gore vrijedan 500 milijuna eura, smatrajući da su “pretrpjeli ne samo izravnu, već i međunarodn­u štetu zbog narušavanj­a reputacije Atlas grupe i samog Duška Kneževića”.

 ?? PD ?? Tvrtke crnogorsko­g poduzetnik­a Duška Kneževića nisu vraćale zajam Avaron Holdingu
PD Tvrtke crnogorsko­g poduzetnik­a Duška Kneževića nisu vraćale zajam Avaron Holdingu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia