Poslovni Dnevnik

Kriza je prilika da pokažemo da smo odgovorni prema zajednici u kojoj poslujemo

Možemo reći da smo spremno odgovorili izazovima koje je donio početak 2020. godine jer smo radili timski i fokusirano što je bitno za sve one kompanije koje možda nisu

- TIHOMIR ADAM* redakcija@poslovni.hr

Početak 2020. godine pred nas je postavio neke nove izazove. Tko bi mogao očekivati da će nakon izuzetno uspješne 2019. godine, otvaranja novih tržišta, rasta u svim kategorija­ma i pozitivnih pomaka koji su se dogodili u većini industrija nastupiti vrijeme neizvjesno­sti u kojima su dobre vijesti iznimka, a ne pravilo.

No, stvari se polako mijenjaju. Premda nam je većini još uvijek planiranje otežano i neizvjesno­st postojana, stižu dobre vijesti. Krajem rujna u Zagrebu je započela proizvodnj­a novog proizvoda čija kategorija bilježi sve veću potražnju uslijed pandemije. Riječ je o tekućem sapunu, svi ga koristimo, a ovih dana još češće nego ikad prije. Sapun proslijepe i slabovidne osobe zaposlene u tvrtki Sfera Visia. Društveno je to poduzeće koje je osnovala Udruga slijepih Zagreb kako bi svojim članovima omogućila da rade i da se osjećaju korisnima, a ne kao teret.

Udruga slijepih Zagreb već pet godina proizvodi krute sapune, a ideja o razvoju novog proizvoda, tekućeg sapuna, rodila se još prošle godine. Korona kriza malo je usporila cijeli proces, no tekući sapun “Dodir prirode” odsad je dostupan u prodaji u količinama za privatne i poslovne subjekte.

Pohvala proizvodu

Svaka proizvodnj­a zaslužuje pohvalu, a posebno ovakva jedna priča i još k tome u vrijeme pandemije i loših vijesti. Ono što me posebno veseli je što smo u Zvijezdi, koja ima stoljetno iskustvo i tradiciju u proizvodnj­i, uspjeli dati podršku projektu na jedan posve novi način.

Društvena odgovornos­t za nas je uvijek temelj poslovanja i pritom se trudimo u svakoj prilici i kroz svaku odluku vratiti zajednici dio dobiti. Na taj način pokazujemo da cijenimo povjerenje koje dobivamo od zajednice u kojoj poslujemo i od svoizvodnj­u jih potrošača i to već više od sto godina koliko Zvijezda posluje. Prijateljs­tva koja sklapamo dugoročna su, poput onog s Udrugom za sindrom Down s kojom smo krenuli graditi priču prije pet godina ili poput suradnje koju imamo s budućim slastičari­ma koji se školuju u zagrebačko­m Ugostitelj­sko turističko­m učilištu.

No, suradnja s Udrugom slijepih Zagreb za nas ima novu vrijednost. Udruzi i njihovoj tvrtki Sfera Visia uspjeli smo, naime, pomoći tako da naša donacija rezultira mjerljivim tržišnim učinkom. Naša suradnja došla je prirodno i započela je još prošle godine. Oni proizvode sapun, a mi, između ostalog, Zvijezda suncokreto­vo ulje, osnovnu sirovinu koja im je potrebna za proizvodnj­u. Naše je ulje, koje je inače strateški važna namirnica u nacionalno­j opskrbi hranom i već je nekoliko godina proglašeno brendom broj jedan po izboru potrošača čije bilo opipava istraživan­je IpsosPULS, ovom suradnjom tako dobilo sasvim novu primjenu.

Nakon lanjske donacije, ove godine uspjeli smo donirati Zvijezda suncokreto­vog ulja u količini potrebnoj za godišnju proizvode tekućih sapuna. Stvarno smo ponosni što na ovaj način možemo pomoći Udruzi i njihovom timu koji predvodi kemičarka Barbara Šajinović, voditeljic­a proizvodnj­e. Uz našu sirovinu, oni u uspjeli smanjiti troškove proizvodnj­e što im pomaže da sa svojim proizvodom budu konkurentn­i na tržištu.

U Zvijezdi mislimo kako je upravo vrijeme krize vrijeme u kojem kompanije, koje su u prilici, mogu i trebaju vratiti zajednici i pomoći. Vjerujemo da je ova suradnja primjer koji ćemo nastojati preslikati i na druge projekte, ali to ne znači da nećemo i dalje pomagati ad hoc, kad god budemo u prilici. To je, na primjer, bio slučaj kad smo u jeku pandemije od prodaje Zvijezda suncokreto­va ulja odvojili 100 tisuća kuna za pomoć zdravstven­im djelatnica­ma KB Sveti Duh u Zagrebu i donirali ulje Crvenom križu za pomoć potrebitim obiteljima.

Iskustvo od 104 godine

Smatramo da je to dio naše odgovornos­ti, a posebno u vrijeme krize. Zvijezda je vodeća proizvodna i prehramben­a kompanija i tijekom pandemije na koju se nitko nje mogao pripremiti sigurno nam je dobro došlo iskustvo koje gradimo već pune 104 godine. No, najveću zaslugu za brzu prilagodbu zapravo pripisujem­o svojim zaposlenic­ima, posebno radnicima u pogonu. Kao što sam naveo, Zvijezda suncokreto­vo ulje jedan je od ključnih proizvoda u opskrbi stanovništ­va pa su u trenutku početka epidemije najveću ulogu odigrali naši zaposlenic­i u proizvodno­m pogonu kako bismo osigurali da proizvod dođe u svako kućanstvo.

Možemo reći da smo spremno odgovorili izazovima koje je donio početak 2020. godine jer smo radili timski i fokusirano što je bitno za sve one kompanije koje možda nisu, kao mi, u prilici pomoći financijsk­i i donacijom svojih proizvoda. Odgovornos­t prema društvu najvećim se dijelom odnosi upravo na odgovornos­t prema svojim zaposlenic­ima, a to je nešto što svatko od nas uvijek mora imati na umu. Bez obzira je li u jeku kriza ili je riječ o poslovanju u regularnim uvjetima.

Možda to najbolje zna Barbara Šajinović, voditeljic­a proizvodnj­e tekućih sapuna koja od tima traži izvrsnost, a istovremen­o ih usmjerava i podržava kad im zatreba pomoć u radu. Zauzvrat, zajedno proizvode tekući sapun za koji kažu nemojte ga kupovati jer ga rade slijepe osobe, već zato što je vrhunski proizvod. ❖

Društvena odgovornos­t za nas je uvijek temelj poslovanja i pritom se trudimo u svakoj prilici i kroz svaku odluku vratiti zajednici dio dobiti

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia