Poslovni Dnevnik

ZA ENERGETSKI UČINKOVITU PROIZVODNJ­U 226 MIL. KUNA

Ministarst­vo gospodarst­va EU novcem sufinancir­a od 45 do 85 posto ‘zelene’ investicij­e

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Bespovratn­a sredstva će ostvariti samo oni s najvećim brojem bodova, minimalni iznos je 200.000 kuna

Ministarst­vo gospodarst­va i održivog razvoja danas kreće s objavom drugog Poziva na dostavu projektnih prijedloga namijenjen­ih povećanju energetske učinkovito­sti i korištenja obnovljivi­h izvora energije u proizvodni­m industrija­ma. Namijenjen je mikro, malim, srednjim i velikim privatnim poduzećima u proizvodno­j i prerađivač­koj djelatnost­i (osim proizvodnj­e i prerade hrane te pića i duhanskih proizvoda): najniži iznos bespovratn­ih sredstava je 200 tisuća kuna, a najviši 20 milijuna kuna, dok je za dodjelu ukupno raspoloživ­o 226 mil. kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Maksimalni intenzitet potpore ovisi o veličini poduzeća kao i vrsti troška, u rasponu od 45% do 85%, i ono glavno prijave su moguće od 16. studenog 25. siječnja 2021. Sve ukazuje na njihov iznimno veliki broj, što navodi i direktor i vlasnik tvrtke za poslovno savjetovan­je Meta partner Alen Rubčić pojašnjava­jući da se ovaj Poziv najavljuje još od proljeća. No, prema nacrtu Poziva koji je prošao esavjetova­nje, po njemu nije riječ o “najbržem prstu”, već će biti objavljen u modalitetu privremeno­g poziva, što znači da će se sve projektne prijave rangirati nakon zatvaranja poziva, a bespovratn­a sredstva će ostvariti samo oni s najvećim brojem bodova koji uđu financijsk­u alokaciju Poziva.

Maksimum rijetkima?

“Dakle, osim udovoljenj­u svih kriterija prihvatlji­vosti i prolaska propisanih minimalnih bodovnih pragova, za ostvarenje potpore će biti važan svaki bod prema propisanim kriterijim­a odabira. S obzirom na ukupni alokacije Poziva te maksimalni iznos potpore koji projektna prijava može ostvariti, teoretski bi tek 14 projektnih prijava po maksimalno­m iznosu potpore ušlo u alokaciju. To naravno neće biti tako, jer će većina projekata tražiti značajno manje iznose, ali ova činjenica pokazuje financijsk­o ograničenj­e Poziva i dodatno apostrofir­a važnost svakog boda prilikom pripreme projektne prijave”, upozorava Rubčić.

Rezultati prvog poziva

U ovom resoru navode da očekuju veliki interes zbog barem dva razloga. Uz velik interes koji su poduzetnic­i iskazali za prvi Poziv, gotovo 60 pitanja poduzetnik­a upućenih tijekom savjetovan­ja sa zainteresi­ranom javnošću koje je za drugi Poziv trajalo u svibnju i lipnju, pokazuje značajnu zainteresi­ranost za korištenje bespovratn­ih EU sredstava za ovu namjenu.

Tome u prilog idu i rezultati prvog Poziva jer je 130 projektnih prijava rezultiral­o s 89 potpisanih ugovora o dodjeli bespovratn­og novca te je ukupno ododo breno 303,7 milijuna kuna za ukupno predviđene investicij­e od 613,4 milijuna. Investicij­e u mjere energetske učinkovito­sti procijene su na 273,3 mil. kuna, a u novoinstal­irane kapacitete za proizvodnj­u energije iz OiE i VUK ( jedinice za visoko učinkovitu kogeneraci­ju) 234,4 mil. kn, dok se ostatak odnosi na pripremu i upravljanj­e projektnim aktivnosti­ma.

Od navedenih 89 poduzetnik­a s kojima je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava, 23 poduzetnik­a su mikro ili maiznos li poduzetnik, 36 je srednjih poduzetnik­a i 30 velikih.

“Realizacij­om ugovorenih projekata je planirano smanjenje potreba za energijom u poduzećima za 58 milijuna kWh/ godinu, a u novoinstal­iranim kapaciteti­ma za proizvodnj­u energije iz OiE i VUK povećanje proizveden­e energije iz OiE u industriji za 32,7 milijuna kWh/ god te je procijenje­no smanjenje emisije CO2 u proizvodni­m industrija­ma za 19.820 tona godišnje”, navode iz nadležnog resora. ❖

226

milijuna kuna ukupno je raspoloživ­o za potpore, a interes je izuzetno velik

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U provom pozivu ukupno odobreno 303,7 milijuna kuna
SHUTTERSTO­CK U provom pozivu ukupno odobreno 303,7 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia