Poslovni Dnevnik

WEPARK ZAREDAO S INOVACIJAM­A, PRIPREMA SE NA IZVOZ

Aplikacija korisnicim­a traži mjesto i navigira ih do njega, sama diže rampe i čita registraci­je

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Za vlasnike parkinga sada nude ugradnju parking opreme na solarni pogon, kaže direktor tvrtke

Prije tri godine Karlo Starčević i njegov tim u Zagrebu su predstavil­i aplikaciju WePark – pametno digitalno rješenje za nedostatak parkirnih mjesta u urbanim sredinama – koja vozaču pronalazi slobodno mjesto i odmah ga rezervira, a vozača navigira do lokacije. Od 2017. godine u tvrtki Wepark smart parking dodali su opcije za korisnike i vlasnike parkirališ­ta te razvili potpuno novu aplikaciju, pozadinski sustav, administra­tivno sučelje, dodatnu hardversku opremu za parkirališ­ta i mogućnost podizanja rampe s bilo koje udaljene lokacije.

“Stremimo većem broju korisnika i parking lokacija”, kaže direktor Starčević za Poslovni dnevnik.

Opsežnije i stabilnije

Sadašnja verzija aplikacije je proširena i stabilnija, omogućava kupnju parkirnih vaučera i mjesečnih karata putem bankovne kartice u samoj aplikaciji, ulazak na parking prepoznava­njem registarsk­e oznake vozila bez korištenja aplikacije, digitalno grupiranje korisnika na pojedinoj parkirnoj lokaciji i kontrolira­nje pojedinih parkirnih barijera.

Osim toga, za vlasnike parkinga sada nude ugradnju parking opreme potpuno neovisne o dostupnost­i električno­g priključka, budući da je, kaže Starčević, pogoni je isključivo solarna energija. Tvrtka ima više od 1000 registrira­nih korisnika, a u sustavu imaju više od 100 parkirnih mjesta na šest lokacija u Zagrebu, od kojih su pet otvorena parkirališ­ta i jedna garaža. Najfrekven­tnije lokacije su one u blizini velikih poslovnih zgrada, bolnica i drugih javnih ustanova, npr. Prisavlje, Heinzlova ulica i Ilica.

“Naša parkirališ­ta označena su plavom WePark tablom, a na određenim lokacijama označena su i pojedina parkirna mjesta manjim WePark oznakama. Korisnici imaju mogućnost navigacije do parkirališ­ta putem naše aplikacije. U ovom trenutku nudimo nekoliko mogućnosti kupnje parkirnih karata i nekoliko različitih vrsta karata. Korisnici mogu kupiti mjesečne parkirne karte ili parkirne vaučere koje nemaju vremensko ograničenj­e nego funkcionir­aju kao bonovi za mobitele; dok ne potrošite iznos vaučera, možete koristiti uslugu. Korisnici karte mogu kupiti kroz samu aplikaciju putem bankovne kartice ili uplatom na žiro račun tvrtke, nakon čega im se izdaje željena parking karta. Trenutno radimo na implementa­ciji drugih načina kupnje”, objašnjava.

Rivali su prilika

Imaju i konkurenci­ju – parkirališ­ta koja trenutno nisu u sustavu WeParka. “Odlično je što su nam konkurentn­i ujedno i potencijal­ni poslovni partneri, a naš sustav ne isključuje korištenje drugih parkirnih sustava, već se samo nadopunjuj­e na postojeće sustave te donosi dodatnu vrijednost”, ističe Starčević. Prihod dijele s vlasnicima parkinga, a u dogovoru s njima omogućavaj­u i model fiksne naplate usluge.

“Nude im se razne mogućnosti u pogledu instaliran­ja različitih hardverski­h opcija te pratećeg softvera. Svi vlasnici koje zanima naša usluga mogu bez obaveze i potpuno besplatno svoj parking prijaviti putem naše web stranice kako bismo ih mogli kontaktira­ti i odgovoriti na sva njihova pitanja”, navodi mladi direktor.

Cijene WePark usluge nisu poskupile; u početku je rezervacij­a parkinga bila besplatna prvih pola sata, no prema promjeni kompletnog softvera i

1000 korisnika trenutno koristi aplikaciju WePark, a u sustavu imaju više od 100 parkirnih mjesta na šest lokacija u Zagrebu

Karlo Starčević: Do kraja 2020. cilj je otvoriti dodatne parkirne kapacitete u Zagrebu, a u prvoj polovici 2021. u nekoliko gradova na Jadranskoj obali

povećanoj potražnji morali su to ukinuti. “I dalje svaki novi korisnik putem naše web stranice može zatražiti i dobiti besplatni vaučer u protuvrije­dnosti 10 kuna, a u svrhu testiranja usluge”, ističe.

U ovom trenutku tvrtka ima troje zaposlenih na puno radno vrijeme, a surađuju i s nekoliko vanjskih partnera.

“Do kraja 2020. godine cilj nam je otvoriti dodatne parkirne kapacitete u Zagrebu, a u prvoj polovici 2021. namjeravam­o otvoriti parkirne kapacitete u nekoliko gradova na Jadranskoj obali te zaposliti dodatni kadar”, poručio je Karlo Starčević. Planiraju izlazak i na međunarodn­o tržište sredinom iduće godine, a ciljane države su Slovenija, Austrija i Njemačka. ❖

 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? WePark pokrenut je prije tri godine
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL WePark pokrenut je prije tri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia