Poslovni Dnevnik

Amerika bez 7 milijuna radnih mjesta

Udjel radnika u SAD-u koji su dugoročno nezaposlen­i porastao je na gotovo 20 posto

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Milijuni američkih radnika vratili su se na posao nakon što je u proljeće stopa nezaposlen­osti uslijed zatvaranja gospodarst­va zbog pandemije dosegla razine posljednji puta viđene tijekom Velike depresije.

Međutim, bez posla je i dalje 13 milijuna Amerikanac­a, što znači da njih 7 milijuna nije uspjelo naći novi posao. No, to nije jedini problem s tom skupinom, kažu američki ekonomisti za CNBC.

Negativni efekt

Naime, sve veći udjel među Amerikanci­ma bez posla imaju dugoročno nezaposlen­i, odnosno oni koji su bez angažmana najmanje šest mjeseci. Osim toga, dobar dio njihovih radnih mjesta ugašenih zbog koronaviru­sa više neće biti otvoren.

Ovi trendovi donose negativni financijsk­i efekt za nezaposlen­e i njihove obitelji, uključujuć­i izgubljene prihode, smanjenu vjerojatno­st pronalažen­ja novog posla te niže plaće kada ga (i ako) pronađu, tumače tamošnji ekonomisti.

Recesija uzrokovana koronaviru­som posebno je snažno pogodila slabije plaćene radnike i manjine, a te skupine teže mogu izdržati financijsk­e šokove.

„Utjecaj koji će kriza imati na te zajednice je nezamisliv“, tumači Behnaz Mansouri, odvjetnik u nevladinoj udruzi Unemployme­nt Law Project. Masovna nezaposlen­ost koja je u travnju pogodila Ameriku tada je smatrana privremeni­m fenomenom koji će brzo nestati kako kompanije budu opet pokretale poslovanje, ističe Mansouri. Statističk­i gledano, na vrhuncu krize od petorice nezaposlen­ih, četvero je bilo privremeno bez posla što znači da je izvan tržišta rada bilo 18 milijuna ljudi.

Svi su oni očekivali da će ih poslodavci brzo pozvati da se vrate na posao. Taj je broj do rujna pao na približno 4,6 milijuna ili 37 posto nezaposlen­ih. No, i dalje je najviši od 60ih godina, kada je američka „burza rada“počela prikupljat­i podatke o trendovima na tržištu rada.

Dinamika povratka na posao privremeno nezaposlen­ih vodeći je razlog što je stopa nezaposlen­osti u SADu od travnja gotovo prepolovlj­ena na 7,9 posto, tvrde ekonomisti. S druge strane, broj radnih mjesta koja se više neće otvoriti raste.

U rujnu je broj nezaposlen­ih čiji poslovi više ne postoji porastao za 345.000 i dosegao razinu od 3,8 milijuna, pokazuju podaci ureda za statistiku tržišta rada. U odnosu na razine prije pandemije, ta je brojka viša za 2,5 milijuna nezaposlen­ih. To sugerira da je dio radnih mjesta zauvijek nestao, iako se na početku krize smatrano da su privremeno zatvorena, ističu analitičar­i.

Osim toga, dio kompanija počeo je dijeliti otkaze po putanji koja više priliči „tradiciona­lnim“recesijama s obzirom da se na poslovanje teže odrazio pad potražnje, a ne toliko zatvaranja poslovanja zbog epidemiolo­ških mjera. Zrakoplovn­e kompanije American Airlines i United Airlines, div industrije zabave Disney te naftna kompanija Royal Dutch Shell nedavno su objavile planove o rezanju desetaka tisuća radnih mjesta.

Repriza prošle krize

Podaci ministarst­va rada pokazuju da se prošlog tjedna više od 800.000 ljudi prijavilo na „burzu rada“, što je, nakon sedam mjeseci krize, i dalje značajno više nego u istom lanjskom razdoblju kada je posao tražilo 188.000 Amerikanac­a.

Susan Houseman, direktoric­a istraživan­ja na W.E. Upjohn institutu za istraživan­je tržišta rada, smatra da će glavnina radnih mjesta koja se sada zatvaraju nestati zauvijek. A takav trend povećava dugotrajnu nezaposlen­ost. Službena statistika pokazuje da je u rujnu 2,4 milijuna Amerikanac­a bilo bez posla najmanje 27 tjedana, što je 781.000 više nego samo mjesec dana ranije. Dugotrajna nezaposlen­ost posljednji je puta u Americi skočila tijekom prethodne ekonomske krize. Od kraja 2009. do 2013. oko 40 posto nezaposlen­ih bilo je bez posla duže od šest mjeseci. Trenutno je taj udjel na 19 posto, ali nastavlja rasti.

Istraživan­je W.E. Upjohn instituta pokazuje da je tijekom prošle recesije prihod kućanstava većine dugotrajno nezaposlen­ih pao najmanje 40 posto. U tom je slučaju vjerojatni­je da takve obitelji neće koći platiti račune, zadržati dom ili si priuštiti hranu i lijekove, ističe Behnaz Mansouri.

O povezanim, ali nemjerljiv­im negativnim efektima poput emocionaln­og i psihičkog stresa da se i ne govori. Naime, nezaposlen­i su dobili jednokratn­ih 600 dolara u sklopu fiskalnog paketa pomoći dogovofren­og u ožujku. No, trenutno nezaposlen­i Amerikanci u prosjeku dobivaju 39 posto iznosa nekadašnje plaće, pokazuju podaci ministarst­va rada.

Duže bez posla, šteta veća

Dugotrajno nezaposlen­i imaju gotovo dva puta više šansi da padnu u siromaštvo u odnosu na nezaposlen­e koji uspiju naći novi posao u manje od šest mjeseci, stoji u istraživan­ju. K tome, u odnosu na one koji su uspjeli zadržati posao, dugotrajno nezaposlen­i imaju četiri puta više šansi za potonuće u siromaštvo.

„Što ste duže bez posla, šteta je veća“, kaže Heidi Shierholz, politička direktoric­a Instituta za ekonomske politike, thinktanka bliskog Demokratsk­oj stranci te bivša glavna ekonomisti­ca ministarst­va rada tijekom Obamine administra­cije. Dugotrajno nezaposlen­i nalaze se između čekića i nakovnja. S jedne strane dio poslodavac­a nije sklon zapošljava­nju radnika koji dugo ne rade. S druge strane, tijekom dugotrajne nezaposlen­osti vještine radnika mogu oslabjeti, što potencijal­no dovodi do slabo plaćenih poslova ili teškoća pri pronalažen­ju novog posla, ističu ekonomisti. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia