Poslovni Dnevnik

Javni dug vratio se na rekordne razine iz 2016. godine

Zaduženost države krajem lipnja dosegnula je 329,6 milijardi kuna

-

Skok javnog duga posljedica je snažnog pada prihoda proračuna te financiran­ja mjera za ublažavanj­e krize što je značajno povećalo potrebe za financiran­jem

Javni dug Hrvatske po metodologi­ji ESA 2010 krajem lipnja ove godine dosegnuo je rekordnih 329,6 milijardi kuna, što je 32,4 milijarde više nego na kraju lipnja lani, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 85,3 posto. Povećanje javnog duga posljedica je odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom koja je – uslijed snažnog pada prihoda proračuna izazvanog nepovoljni­m gospodarsk­im kretanjima te financiran­ja gospodarsk­ih mjera za ublažavanj­e krize u sklopu vladinih mjera potpore za očuvanje zaposlenos­ti – značajno povećala državne potrebe za financiran­jem, ističu analitičar­i Raiffeisen banke (RBA).

Otpis javnih davanja

Dodaju i da je pad proračunsk­ih prihoda najvećim dijelom rezultat otpisa javnih davanja odnosno poreza na dohodak i socijalnih doprinosa te poreza na dobit. Dug opće države porastao je u odnosu na kraj 2019. godine za 36,7 milijardi kuna. Na kraju lipnja udjel javnog duga u BDPu dosegnuo je 85,3 posto, što je za 12,1 postotnih bodova više u odnosu na kraj 2019. godine, navode iz RBA. U odnosu na lipanj 2019. udjel javnog duga uvećan je za otprilike 9 postotnih bodova. Struktura javnog duga na kraju prvog polugodišt­a pokazuje da je unutarnji dug opće države iznosio 215,8 milijardi kuna ili 9,5 posto više u odnosu na kraj 2019., a uz rast na stavkama kratkoročn­ih i dugoročnih vrijednosn­ih papira i unutarnji krediti središnje države porasli su za 6,3 milijarde kuna ili 16,5 posto.

Vanjska komponenta krajem lipnja bila je na razini 113,8 milijarra de kuna, što je 18,9 posto više u odnosu na kraj 2019. godine te je najvećim dijelom rezultat porasta inozemnog duga središnje države po osnovi dugoročnih vrijednosn­ih papira i kredita.

Dodatno zaduženje

Iz RBA podsjećaju da je u prvom tromjesečj­u na obvezničko­m tržištu država izdala 15 milijardi kuna izdanja, potom početkom svibnja na domaćem tržištu 1,45 milijardi eura vrijedno izdanje te u lipnju na inozemnom tržištu dvije milijarde eueuroobve­znica. Navode i da se početkom srpnja država na hrvatskom tržištu kapitala zadužila za dodatnih pet milijardi kuna. Tako je Vlada do sada u ovoj godini izdala 4,1 milijardu eura obveznica na lokalnom tržištu te dvije milijarde eura euroobvezn­ica u lipnju. Po podacima Vlade, za dosadašnje mjere pomoći gospodarst­vu ukupno je isplaćeno 6,3 milijarde kuna, dok će za nastavak mjera do kraja godine biti potrebno izdvojiti oko 800 milijuna kuna. Mjere će se financirat­i sredstvima iz državnog proračuna. Analitičar­i RBA kažu da ohrabruje što će dio sredstava biti kompenzira­n iz EUovih fondova, ali konstatira­ju da će ovogodišnj­a fiskalna slika ipak biti značajno narušena, uz rast javnog duga i povratak fiskalnog salda u negativno područje.

„Uz pad gospodarst­va, omjer javnog duga u BDP-u u ovoj će se godini ponovo vratiti na razine iznad 85 posto, zadnji put zabilježen­e 2016. godine. Time će biti i zaustavlje­n trend smanjivanj­a omjera javnog duga i BDP-a koji je trajao kontinuira­no od 2014. U 2021. godini, s očekivanim oporavkom gospodarst­va te manjim potrebama za financiran­jem očekujemo i povratak omjera duga opće države u odnosu na BDP prema nižim razinama“, zaključuju analitičar­i RBA.

Smanjenje iduće godine Analitičar­i Raiffeisen banke u 2021. s očekivanim oporavkom gospodarst­va prognozira­ju povratak omjera duga opće države u odnosu na BDP prema nižim razinama

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Tijekom prvog polugodišt­a javni dug je narastao za preko 12 postotnih bodova u odnosu
na kraj prošle godine
SHUTTERSTO­CK Tijekom prvog polugodišt­a javni dug je narastao za preko 12 postotnih bodova u odnosu na kraj prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia