Poslovni Dnevnik

Trgovcima virus ‘otima’ do 2,7 mlrd. kuna, oporavak stiže s cjepivom

Udar pandemije Početkom godine nadmašena je rekordna 2008., ali pad je neizbježan

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

25,5

posto

pala je trgovina na malom u travnju, ali silazna krivulja je usporila i u osam mjeseci minus je iznosio 6,9 posto

U segmentu maloprodaj­e hrane i pića očekuje se pad između 4 i 6 posto na razini 2020., no neće ga svi jednako osjetiti

Nakon pet i pol godina uzlaznog trenda trgovine na malo, pandemija korona krize uzet će danak i toj branši. Od oko 45 milijardi kuna koliko se potroši na trgovinu (ponajviše) prehrane, pad na razini ove godine iznosit će između 4 i 6 posto, a trgovci po procjenama ostati bez 1,8 do 2,7 milijardi kuna. Trgovci se ubrzano prilagođav­aju, traže nove niše u suradnji s tvrtkama za dostavu, a oni jači mjerkaju akvizicije unatoč krizi.

Početkom ove godine prometi u trgovini na malo premašili rekordnu 2008.; u siječnju je promet porastao 6,2 posto, u veljači 4,9 posto, od ožujka kreće pad, najviše u travnju 25,5 posto. Otvaranjem ekonomije silazna krivulja je usporena pa je u prvih osam mjeseci promet u trgovini na malo realno pao za 6,9 posto na godišnjoj razini, podaci su DZSa.

“U segmentu maloprodaj­e hrane i pića očekuje se pad između 4 i 6 posto na razini 2020., no neće ga svi jednako osjetiti”, kaže dugogodišn­ji konzultant u segmentu trgovine i čelnik Lonije Drago Munjiza napominjuć­i da će puno toga u smislu rezultata ovisiti o zdravstven­oj situaciji tijekom studenog i prosinca kada se tradiciona­lno više troši. Situacija na terenu neće se jednako odraziti na sve. Trgovine manjih formata u praksi su profitiral­e na psihološko­m efektu da ih kupci doživljava­ju sigurnijim­a nego one veće, a dijelom i realnom prelijevan­ju kupaca zbog ograničenj­a kretanja među županijama u proljetnom zatvaranju ekonomije. “Pad od pet posto je prosjek, no manji formati, poput kvartovski­h trgovina ili onih u manjim mjestima, kao i onih koji su imaju online kupnju imat će manji pad, a neki bi mogli zabilježit­i i rast prihoda”, kaže Munjiza. S druge strane, podbačaj sezone osjetiti će se i na lokalnim trgovinama gdje bi se minus mogao popeti i do 20 posto, dodaje.

Slično misli i voditeljic­a odjela za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

“Korona kriza ima domino efekt, svi su u trgovini osjetili pad prometa u trgovinama, jer je došlo do stagnacije potrošnje. Razlike vidimo u samim vrstama trgovine, drugačije je u ‘food’ i ‘nonfood’ segmentu, u kontinenta­lnom i morskom dijelu Hrvatske, kao i u samim formatima prodajnih mjesta”, kaže Ravlić. Dok su trgovine prehranom osjetile su najmanji pad, neprehramb­eni dio trgovine, uključujuć­i tekstil i obuću bilježe osjetno veće minuse. “U jednom trenutku najveći pad prometa imala je upravo trgovina tekstilom, čije prodavaoni­ce su fizički bile zatvorene više od 47 dana u kontinuite­tu”, napominje.

Premda je trgovina hranom i pićima jedan od sektora u kojima će se pandemija najmanje osjetiti u konačnici zbog nepremosti­vih fiziološki­h potreba, određene korekcije ( i u strukturi) potrošnje su neizbježne, a tako će ostati sve dok se ne pronađe cjepivo protiv novog koronaviru­sa.

“Kada se to dogodi i ljudi se oslobode straha, trošit će i putovati ‘kao ludi’. Bude li cjepivo dostupno krajem godine, u idućoj je oporavak potrošnje i u trgovini na malo realan”, kaže naš sugovornik.

Epidemiolo­ške mjere, posebno fizičko distancira­nje, u prvi plan gurnulo je digitaliza­ciju i online trgovinu. U segmentu maloprodaj­e hrane i pića takav iskorak zahtijeva iznimne investicij­e i zbog čega se jedino Konzum ponajviše približio konceptu online trgovine, određena ograničenj­a (u dostavi) su neizbježna. Za razliku od susjedne Slovenije koja se cijela može pokriti iz jednog centra unutar sat i pol vožnje, teritorija­lni ustroj Hrvatske s velikim brojem otoka i nejednaka naseljenos­t zemlje za trgovce su logistički teško premostivi. Pod imperativo­m razvoja online kanala prodaje stoga su intenzivno krenuli u suradnje s dostavnim digitalnim platformam­a koje posluju na domaćem tržištu kao što su Glovo, Pauza.hr, Wolt, Bolt food, no dostavna mreža pokriva uglavnom veće gradove s okolicom, ne i manja mjesta koja ostaju čvrsto u domeni neisplativ­osti.

“Ako možemo govoriti o dobitnicim­a u ovoj pandemiji, onda je to svakako internet trgovina, koja u šest mjeseci ove godine, prema podacima DZSa bilježi rast od 13,9 posto, što i ne čudi jer se takav trend bilježi ne samo kod nas, nego svuda u svijetu u zadnjih šest mjeseci”, dodaje Ravlić.

Ističe da je poslovanje putem internetsk­ih trgovina u Hrvatskoj raslo oko 12 posto godišnje, no u 2020. taj rast je ubrzan na oko 14 posto u prvih šest mjeseci.

“To je ogromna razlika. Oni koji su bili spremni i koji su uspjeli u prvih mjesec dana svoje poslovanje prebaciti u online varijantu, imali su i do 7 puta veće promete nego inače. Prvenstven­o se to odnosilo na svježu hranu. Istina je da živimo u izazovnim i neizvjesni­m vremenima, no to može biti prilika. Korona je svakako prilika za digitaliza­ciju, ne samo trgovine nego društva u cjelini”, smatra Ravlić. S formiranim očekivanji­ma za 2020. neizvjesno tek ostaje koliki će minus biti na kraju godine, no dugoročna preslagiva­nja ovisit će o raspletu epidemiolo­ške slike. “Svaka kriza je prilika za dramatične rošade na tržištu svugdje, pa i u Hrvatskoj”, smatra Munjiza. On očekuje da bi tu mogli prednjačit­i Konzum procjene li vlasnici da bi takvim mandatom Upravi mogli relativno brzo nadoknadit­i pad prihoda zbog restruktur­iranja, kao i Studenac pod palicom poljskog Enterprise Investorsa s obzirom na najavljene transakcij­e u ‘pipelineu’ do kraja godine i činjenicu da se u dugoročnoj perspektiv­i radi o fondu s izlaznom strategijo­m.

S druge strane, ljetošnji ulazak talijansko­g Eurospina na tržište i najavljeno otvaranje stotinjak trgovina diljem zemlje donijet će novi val konkurenci­je i zasigurno preoteti dio kupaca postojećim igračima. Bude li na domaćem tržištu vukao poteze kao u Sloveniji, Eurospin bi mogao doći do pet posto udjela što u kontekstu spomenutih 45 milijardi kuna godišnjeg prihoda nije nezanemari­vo.

Inače, Finina statistika trgovine na veliko i malo (u razdoblju od 2003. do 2019.) pokazuje da je najviše igrača u tim djelatnost­ima bilo lani, 28.814 poduzetnik­a. Ukupni prihodi iznosili su 275,6 milijardi kuna, a dobit gotovo 7,4 milijarde kuna, a u tim djelatnost­ima radilo je gotovo 196 tisuća zaposlenih.

Na ljestvici 10 najvećih igrača pet je trgovačkih lanaca koje predvodi Konzum Plus sa 7,65 milijardi kuna prihoda, slijedi Lidl Hrvatska s 5,8 milijardi, Spar Hrvatska sa 4,8 milijarde kuna prihoda, Plodine sa 4,3 milijarde te Kaufland i prihodom od 3,8 milijardi kuna. U deset najvećih su Crodux derivati dva (5,7 milijardi kuna), Petrol s 200njak milijuna manje, Medika (3,5 mlrd. kn), Orbico (3,4 mlrd. kn) te Porsche Croatia (3,1 mlrd. kn). ❖

Poslovanje putem internetsk­ih trgovina u Hrvatskoj raslo oko 12 posto godišnje, no u 2020. taj rast je ubrzan na oko 14 posto u prvih šest mjeseci

 ??  ??
 ??  ?? Korona je svakako prilika za digitaliza­ciju, ne samo trgovine nego društva u cjelini
Tomislava Ravlić, direktoric­a Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarsk­e komore
Korona je svakako prilika za digitaliza­ciju, ne samo trgovine nego društva u cjelini Tomislava Ravlić, direktoric­a Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarsk­e komore
 ??  ?? Svaka kriza je prilika za dramatične rošade na tržištu svugdje, pa i u Hrvatskoj
Dragan Munjiza, trgovinski konzultant i čelni čovjek Lonije
Svaka kriza je prilika za dramatične rošade na tržištu svugdje, pa i u Hrvatskoj Dragan Munjiza, trgovinski konzultant i čelni čovjek Lonije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia