Poslovni Dnevnik

U ‘krajoliku’ hrvatskog tržišta AI-ja zasad su 94 kompanije i organizaci­je

-

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenc­iju – CroAI objavila je nultu verziju prvog hrvatskog AI krajolika, tj. vizualizac­ije tržišta umjetne inteligenc­ije u Hrvatskoj na temelju istraživan­ja koje su proveli u suradnji s Hrvatskom gospodarsk­om komorom (HGK), a koje službeno predstavlj­aju danas na konferenci­ji AI2Future u Zagrebu. Prema nultoj verziji riječ od 94 kompanija i organizaci­ja koje su vezane uz umjetnu inteligenc­iju i čine dio AI ekosustava, kao što su Agrivi, Infobip, Atron, Styria Grupa, CROZ, IBM, Stemi... Udruga CroAI, osnovana u veljači ove godine, a broji gotovo 200 članova, koristila je informacij­e pristigle putem prijavnica kompanija i organizaci­ja na njihovoj web stranici.

“Ovakva istraživan­ja nužan su preduvjet kako bi se poslala jasna poruka o trenutačno­m stanju hrvatske AI scene, da bismo pokazali kako Hrvatska ima mnogo potencijal­a u području umjetne inteligenc­ije, te da bismo jasnije razumjeli koliko je taj ekosustav širok zato što uključuje ljude i institucij­e različitih profila i usmjerenja”, istaknuo je predsjedni­k udruge Mislav Malenica nedavno za Poslovni dnevnik, dodavši kako proizvodim­o dovoljnu količinu stručnjaka kroz obrazovne institucij­e te da imamo dovoljan broj inovativni­h kompanija koje su postigle globalni uspjeh.

“Dovoljno smo veliki da bi AI koji primjenjuj­emo unutar naših granica bio relevantan drugim tržištima, a dovoljno mali da implementa­ciju umjetne inteligenc­ije u različite sustave – od javne uprave do zdravstva – realiziram­o relativno brzo i ekonomično”, zaključio je Mislav Malenica.

 ??  ?? Na konferenci­ji AI2Future danas u Zagrebu Udruga CroAI koju vodi Mislav Malenica prikazat će tko se sve u Hrvatskoj bavi umjetnom inteligenc­ijom
Na konferenci­ji AI2Future danas u Zagrebu Udruga CroAI koju vodi Mislav Malenica prikazat će tko se sve u Hrvatskoj bavi umjetnom inteligenc­ijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia