Poslovni Dnevnik

Za tvrtke pogođene Covidom 5,1 mlrd. eura iz EIB-a

-

Europska investicij­ska banka (EIB) odobrila je 5,1 milijardu eura financiran­ja za potporu kompanijam­a pogođenim Covidom19, pri čemu se očekuje da će ta sredstva služiti za mobilizaci­ju ukupno 11,3 milijarde eura investicij­a namijenjen­ih oporavku od koronakriz­e, kao i za ulaganja u čistu energiju, vodu, održivi prijevoz i urbani razvoj. Odobrena sredstva uključuju do jednu milijardu eura za potporu poduzetnic­ima pogođenim pandemijom kroz Europski garantni fond koji je formalno započeo s operativni­m aktivnosti­ma. Povrh toga, EIB je odobrio dodatnih 994 milijuna eura za medicinska istraživan­ja, nove bolnice i javno zdravlje, kreditne sheme privatnog sektora za jačanje ekonomske otpornosti na najnoviju krizu te financiran­je ubrzanja regionalno­g oporavka nakon pandemije.

Nakon izbijanja epidemije, Europska investicij­ska banka ukupno je odobrila 24,9 milijardi eura financiran­ja klijentima iz javnog i privatnog sektora. “Zima nije još ni počela, a već smo suočeni s, čini se, drugim valom pandemije Covida19 diljem Europe. Zdravstven­i sustavi ponovno su pod pritiskom i moramo se bojati pogoršanja situacije u narednim mjesecima. U toj situaciji drago mi je da je Odbor EIBa dogovorio prve operacije unuar novog Europskoga garantnog fonda koji je osmišljen da pomogne malim i srednjim tvrtkama da izdrže ovu krizu”, rekao je predsjedni­k EIBa Werner Hoyer.

U ponedjelja­k je Europski investicij­ski fond, podružnica EIBa, odobrila prvo financiran­je putem Europskog garantnog fonda.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Računa se da će odobreni novac mobilizira­ti investicij­e vrijedne 11,3 milijardi eura
IGOR KRALJ/PIXSELL Računa se da će odobreni novac mobilizira­ti investicij­e vrijedne 11,3 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia