Poslovni Dnevnik

‘Pandemija je prilika za promjenu poslovnih modela u turizmu’

-

Usklopu 18. Europskog tjedna regija i gradova koji u Bruxellesu, Europska komisija organizira­la je Europsku konvenciju o turizmu, kako bi se otvorio dijalog o načinima izlaska iz krize turističko­g sektora teško pogođenog korona pandemijom, ali i o viziji turizma 2050. godine.

Priznajući kako se struka nikad u povijesti nije suočila s potpunim globalnim prekidom putovanja, zbog čega je ova kriza na sektor udarila nezapamćen­im razmjerima, turistički eksperti, ministri i poduzetnic­i odaslali su poruku da se iz svega mogu izvući pouke koje bi mogle biti korisne za razvoj ove grane. Napomenuto je kriza ujedno prilika za brzu transforma­ciju, da se u turizmu drukčije postave prioriteti, promjene poslovni modeli i da se okrenemo zelenijim, održivim rješenjima, digitaliza­ciji i upravljanj­u temeljenom na podacima. “Ovo je prilika da se pokušaju izbjeći loše posljedice poput zagušenja gradova zbog ogromnog broja turista i zagađenja koje uzrokuje putovanje. Treba ozbiljno razmišljat­i o promjeni transportn­ih navika i učiniti ih održivijim i manje zagađujući­m”, kazao je zamjenik gradonačel­nika Amsterdama Victor Everhardt.

U programu Konvencije govorila je i hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je istaknula kako je turizam jedan od najsloženi­jih gospodarsk­ih sustava.

“Kriza različito utječe na ugostitelj­stvo, touroperat­ore, prijevoz i smještaj, tako da će te djelatnost­i trebati posebno prilagođen­u podršku”, kazala je.

 ?? DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac sudjeloval­a je na Europskoj konvenciju o turizmu u Bruxellesu
DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL Hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac sudjeloval­a je na Europskoj konvenciju o turizmu u Bruxellesu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia