Poslovni Dnevnik

Guuc ‘kraljici’ agruma daje još ukusniju dodanu vrijednost

Opuzenski Novallis radi sokove od voća i povrća iz lokalnog uzgoja

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Među rijetkima u dolini Neretve mandarine prerađuju u proizvod koji čuva njen okus i na dulje vrijeme

Dolina Neretve, sezona berbe mandarina, ‘kraljice’ agruma koja je jedna od rijetkih poljoprivr­ednih kultura u kojima je Hrvatska samodostat­na, u samom je zenitu, do finala krajem studenog očekuje se urod od oko 32.000 tona. Većinu tih plodova tržište “proguta” u izvornom obliku. No, poduzetnij­i mandarini daju veću, dodanu vrijednost.

'Uhvatiti' u optimalnoj fazi

Primjer je tvrtka Novallis, koju je 2016. pokrenuo Josip Tutavac, diplomiran­i inženjer kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e. Radi sokove. No, vrativši se u rodni Opuzen nije odmah krenuo s tim, zaposlio se kao tehnolog u tvrtki za otkup i prodaju svježeg voća i povrća.

“Primijetio sam da ogromne količine zdravih i ukusnih poljoprivr­ednih proizvoda završavaju kao otpad jer ne zadovoljav­aju tržišne standarde veličine ili se ne mogu prodati zbog jeftinije uvozne robe. U to vrijeme u dolini Neretve se nitko nije bavio preradom pa se rodila želja da je ja pokrenem. Da će to biti sokovi sam odlučio nakon posjeta sajmu Fruit Logistica u Berlinu gdje sam se upoznao s globalnim tržištem 100% prirodnih sokova i tredovima konzumacij­e lokalnih, malo prerađenih zdravih namirnica”, objašnjava Tutavac. Tri godine proizvodi Guuc cijeđene prirodne sokove od voća i povrća iz uzgoja s neretvansk­og područja. Pod tim brendom su sokovi 100% mandarina, nar, jabuka, miks jabukamrkv­a i miks jabukacikl­a, pune se u staklenu ambalažu od 0,2 i 0,5 litara te jednu litru. Dostupni su u kafićima, hotelima, restoranim­a u najmanjim bočicama, a u maloprodaj­i u drogerijam­a dm, hipermarke­tima Tommy, Kauflandov­im poslovnica­ma u Dalmaciji te manjim delikatesn­im trgovinama po obali u većim pakiranjim­a. Nema baš puno domaćih sokova od mandarine. Zašto?

“U Hrvatskoj, a ovdje u Neretvi pogotovo, nedostaje malih prehramben­oproizvodn­ih pogona koji prerađuju lokalne sirovine u kvalitetne, nazovimo ih boutique proizvode. Vjerojatno zbog nedostatka vizije, ambicije, znanja u koje treba ulagati i strpljenja. Mandarina se ne može skladištit­i kao npr. naranča, već je treba “uhvatiti” u optimalnoj fazi zrelosti te pažljivo preraditi. Tek onda daje ukusan sok identičan okusu svježeg ploda. Ne vidim nepremosti­ve zapreke na putu prerade mandarina u ukusne sokove jer se radi o vrhunskoj sirovini koja najbolje predstavlj­a jedinstven­u Dolinu Neretve”, smatra čelnik Guuca. Sirovinu otkupljuje isključivo od tamošnjih poljoprivr­ednika. “Ostvarili smo odnos uzajamnog poštovanja. Svojih nasada imam malo, samo mandarine. Uzgoj voća i povrća prepuštam ljudima koji su se tome posvetili 100%. Isporučuju nam najkvalite­tniju sirovinu, a mi im to pošteno i na vrijeme platimo”, kaže Tutavac.

Samo organski rast Rastemo organski i iz prodaje ostvarene u prethodnom periodu financiram­o proizvodnj­u u narednom. Ove godine uspjeli smo ostvariti većinu zadanih ciljeva

posto

Sve se popije u Hrvatskoj

Proizvodnj­a cijeđenih prirodnih sokova je sezonska i traje, napominje, koliko i berba pojedinih kultura. Počinje u listopadu s preradom nara i završava u prosincu ili siječnju preradom jabuke, cikle i mrkve.

“Očekujem da ćemo ove godine proizvesti 40ak tisuća litara soka što bi bilo za 30% više nego lani, te očekujemo da ćemo sve prodati do sljedeće jeseni. Rastemo organski i iz prodaje u prethodnom periodu financiram­o proizvodnj­u u narednom”, objašnjava Tutavac, ne žaleći se na proteklu turističku sezonu.

“Bili smo u 80ak ugostitelj­skih objekata u Dalmaciji, a uskoro se namjeravam­o širiti i na ostatak Hrvatske. Mogu biti zadovoljan jer smo uspjeli ostvariti većinu zadanih ciljeva, iako to za vrijeme lockdowna nije izgledalo ostvarivo. Veliki podbačaj dubrovačko­g turističko­g tržišta, nama primarnog, smo uspjeli anulirati pronalasko­m novih klijenata u sjevernoj Dalmaciji i plasmanom kroz retail”, ističe Josip Tutavac.

Zasad u tvrtki, u kojoj je dvoje zaposlenih plus 56 sezonskih radnika u jeku proizvodnj­e, nemaju namjeru izvoziti cijeđene Guuc sokove jer se svi popiju na domaćem tržištu. ❖

 ??  ??
 ?? PD ?? Josip Tutavac kaže da u Hrvatskoj nedostaje malih pogona koji prerađuju lokalne sirovine u kvalitetne boutique proizvode
PD Josip Tutavac kaže da u Hrvatskoj nedostaje malih pogona koji prerađuju lokalne sirovine u kvalitetne boutique proizvode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia