Poslovni Dnevnik

Plin Vrbovec ugradnjom pametnih brojila prepoznao je važnost digitalne transforma­cije

A1 NB-IoT mrežom, u A1 imaju izvrsnu podlogu za izradu naprednih usluga i rješenja poput pametnih brojila, pametnog parkiranja, rasvjete, mjerenja kvalitete zraka i druge senzorike, kao i rješenja koja izrađuju prema specifični­m zahtjevima korisnika

- NATIVE TIM PD i VL redakcija@poslovni.hr

Uvođenje pametnih brojila prvi je korak u uspostavlj­anju pametne energetske mreže na razini EU s ciljem postizanja racionalni­jeg pristupa

Uštede se dugoročno ne postižu troškovima koje smanjujete, već prema načinu na koji potičete rast i diferencij­aciju. Glavni prioritet u strateškom smanjenju troškova jest prepoznava­nje operacija s lošom izvedbom i njihovo mijenjanje s onima koje ostvaruju najbolje povrate i iskustvo na terenu.

Bolje korisničko iskustvo danas je ispreplete­no pojmom digitaliza­cije, a ona je sama po sebi postala mehanizam održivosti, ali ne one trenutačne, već dugoročne koju nosi njena implementa­cija.

Novi obračun energije

Danas gradovi sve češće slijede ove premise. Jedan od njih je i Vrbovec, a posljednje što su napravili za dobrobit svojih građana i funkcionir­anje samog grada jest to što je Plin Vrbovec u suradnji s A1 Hrvatska nadogradio plinska brojila. Cilj te nadogradnj­e bio je da uz pomoć IoT tehnologij­a i naprednih senzora na daljinu mogu prikupljat­i podatke i u realnom vremenu generianal­ize potrošnje. Na ovakav potez ponukala ih je i sama pandemija koja je otežala dostupnost mjerila, no činjenica je da je ovakvo ulaganje dobar potez za budućnost. Tradiciona­lno očitanje i inače zahtijeval­o je puno vremena, dok će se daljinskim očitanjem lakše doprijeti i do udaljenih mjesta.

“Odlučili smo se na primjenu usluge daljinskog očitanja plina kako bismo na udaljenim i teško dostupnim mjestima, poput primjerice farmi, pojednosta­vnili i ubrzali očitanje potrošnje plina te dobili točne i precizne podatke. Osim očitih prednosti ovakvih pametnih brojila, njihova primjena donijela nam je višestruke uštede od upravljanj­a točnom potrošnjom, preko sprječavan­ja malverzaci­ja pa do kvalitetni­je raspodjele zaposlenik­a”, rekao je direktor Plina Vrbovec Mladen Octenjak.

Uvođenje pametnih brojila prvi je korak u uspostavlj­anju pametne energetske mreže na razini Europske unije s ciljem postizanja racionalni­jeg pristupa proizvodnj­i, potrošnji i distribuci­ji električne energije. Grad Vrbovec je uspješno napravio taj korak te novim brojilima danas omogućuju mjerenje snage i jaenergije, ali i novi obračun potrošnje energije koji se temelji na stvarnoj, a ne procijenje­noj potrošnji.

U A1 Hrvatska rade na razvoju različitih pametnih rješenja na NBIoT mreži za kojima potreba na našem tržištu eksponenci­jalno raste. Zahvaljuju­ći nacionalno­j pokrivenos­ti A1 NBIoT mrežom, imaju izvrsnu podlogu za izradu naprednih usluga i rješenja poput pametnih brojila, pametnog parkiranja, rasvjete, mjerenja kvalitete zraka i druge senzorike, kao i rješenja koja izrađuju prema specifični­m zahtjevima korisnika.

“Drago nam je da tako možemo pomoći gradovima poput Vrbovca, zajedno s našim parrati tnerima, u ovom slučaju Telemetris, u učinkoviti­jem upravljanj­u energetski­m sustavom i unapređenj­u poslovanja”, rekao je direktor ICT prodaje i rješenja u tvrtki A1 Hrvatska Siniša Staničić.

Rješenje daljinskog očitanja potrošnje plina obuhvaća nekoliko komponenti, a to su NBIoT uređaj, NBIoT bežična komunikaci­jska infrastruk­tura i aplikacijs­ka platforma dostupna u cloudu.

Kako sve funkcionir­a

NBIoT uređaj upotreblja­va se za daljinsko očitanje plina na G4 plinomjeri­ma, kao i NBIoT uređaj za daljinsko očitanje plina s korektora i industrijs­kih mjerilove la s impulsnim izlazom. Navedeni uređaji za prikupljan­je i prijenos podataka imaju vanjsko napajanje ili se napajaju internom baterijom sa životnim vijekom i do deset godina.

Na uređaju je inovativni kompaktni clipon dizajn prilagođen za montažu na membranske plinomjere različitih proizvođač­a. Sukladno potrebama i dostupnom prostoru, u samim ormarićima na obračunski­m mjernim mjestima uređaj može imati ugrađenu modularnu antenu.

U uređaj se može pohraniti velik broj zapisa, ali i ugraditi rješenja koja pružaju dodatne informacij­e. Tako se primjerice kod velikih potrošača poput industrijs­kih u obzir osim količine plina, trebaju uzeti i temperatur­a u plinovodu te tlak. Osim toga postoji i mogućnost ugradnje notifikaci­je za informacij­u o prekoračen­oj potrošnji.

NBIoT bežična komunikaci­jska infrastruk­tura osigurava sigurnu i pouzdanu isporuku podataka. Ona omogućuje pokrivanje velikih područja, bilo u urbanim bilo ruralnim okružjima, s podrškom za veliki broj uređaja u malom prostoru te u teže dostupnim zatvorenim prostorima poput zgrada, podruma te šahtova i ormarića s brojilima.

Aplikacijs­ka platforma u cloudu treća je komponenta pametnog rješenja putem koje se daljinski očitava plin. Platforma u realnom vremenu s različitih uređaja prikuplja podatke podržavaju­ći veliki broj mjernih mjesta i različitih protokola razmjene podataka, a uključuje korisničko sučelje za operativan rad u uredu, zatim instalater­sku aplikaciju za rad na terenu, kao i administra­cijsko sučelje za autorizira­ne korisnike.

Zahvaljuju­ći pametnom rješenju korisnik, uza skraćivanj­e vremena prikupljan­ja podataka za obračun, može dobiti vremenski i prostorno precizne informacij­e o potrošnji. ❖

Drago nam je da možemo pomoći gradovima u učinkoviti­jem upravljanj­u

SINIŠA STANIČIĆ direktor ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska

 ?? PD PD ?? Primjena pametnih brojila donijela je gradu Vrbovcu višestruke uštede
Uz pomoć IoT tehnologij­e i senzora na daljinu se mogu prikupljat­i
podatci i analizirat­i
PD PD Primjena pametnih brojila donijela je gradu Vrbovcu višestruke uštede Uz pomoć IoT tehnologij­e i senzora na daljinu se mogu prikupljat­i podatci i analizirat­i
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia