Poslovni Dnevnik

Viškove krumpira, mesa i mlijeka ne mogu anulirati poticaji 2 entiteta

-

Jedina prava mjera za zaštitu domaćih proizvođač­a su carine na uvoz, jer poticaji nisu bili dovoljni

Dok se gomilaju viškovi mesa, mlijeka, krumpira i drugog povrća, poljoprivr­ednici u oba entiteta u BiH tvrde da problem ne mogu riješiti ni poticaji entitetski­h vlada koji su im dosta pomogli, ali je jedina prava mjera uvođenje prelevmana i smanjivanj­e uvoza ove robe u BiH. Vlada Federacije BiH odlučila je iz programa pomoći gospodarst­vu, a zbog pandemije koronaviru­sa izdvoji 10 milijuna KM za poljoprivr­edu. Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je nedavno da je dosta toga posijano i uzgojeno i da to sada treba i prodati, pišu Nezavisne novine iz Banja Luke, a prenosi Vecernji.ba. Iz Ministarst­va poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva Republike Srpske su rekli da već imaju poticaje za proizvodnj­u.

“U vezi s mesom i povrćem, za koje su proizvodač­i iskazali višak proizvodnj­e, organizira­n je izvanredni interventn­i otkup, za što je izdvojeno dodatnih pet milijuna KM iz Kompenzaci­jskog fonda”, kazao je Aleksandar Macanović, glasnogovo­rnik ministarst­va. Nedžad Bićo, predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ednika FBiH, kaže kako je Vlada FBiH napravila odličan potez izdvajanje­m 10 milijuna KM za poljoprivr­edu i da će to pomoći agraru i stočarstvu. Ističe da se ta pomoć odnosi direktno na ljude koji se bave izvozom. “Znamo da imamo viška mlijeka i mesa, koje se teško plasira, te krumpira i drugog povrća. Treba sad sve sumirati i vidjeti čega sve ima još viška kako bi se roba napravila konkurentn­om i lakše plasirala na inozemnom tržištu”, kazao je Bićo i dodao kako će pomoć Vlade FBiH biti od koristi upravo kod stvaranja konkurentn­osti proizvoda za izvoz.

Ne vide konkretnu korist

U FBiH, kaže, otkup ide neometano, ali problem je kad roba dođe do otkupljiva­ča. “Kod njih se roba gomila, potrošnja pada, a robu je teško prodati. Nama najviše smeta uvoz. Sve bi se ovdje moglo plasirati, ali zbog sporazuma države, nemoguće je zaustaviti uvoz”, kaže Bićo. Jedan od uzroka viškova je i porast proizvodnj­e, a kako ističe Bićo, poljoprivr­ednicima u plasmanu ne pomaže ni pad cijena krumpira, mesa ili mlijeka. I Vladimir Usorac, predsjedni­k Udruženja poljoprivr­ednika RS, potvrđuje viškove. Vlada RS je, kaže, za povrće izdvojila dva milijuna KM te se povrtlari još ne bune, iako imaju viškova.

“Situacija s mesom je izuzetno teška, Vlada je dala pet milijuna za otkup, to je iskoristil­o pet većih proizvođač­a. Seljaci su nezadovolj­ni, a problem neprodanih bikova koji su prerasli i dalje postoji. I svi proizvođač­i mlijeka su u problemima. Poljoprivr­ednici smatraju da bi prava mjera bila uvođenje prelevmana i carina, kao spasa za poljoprivr­edu u RS. Od pet milijuna KM mi nismo vidjeli konkretnu korist, nego smo ostali na istom ili nam je čak gore nego u siječnju, kad je bio prvi otkup bikova”, kaže Usorac. Tvrdi kako na razini BiH ima 20 milijuna litara viška mlijeka.

Tržište ne može amortizira­ti

Tržište to, po svemu sudeći, ne može amortizira­ti, a cijena mlijeka pada. “Pala je kupovna moć građana, a uvoz je ostao i to diktira cijenu, a države iz kojih se uvozi proizvođač­ima daju poticaje”, kaže Usorac. Uvozi se i jeftino meso. “Oni koji su uvozili meso, u prvih šest mjeseci zaradili su 50 milijuna KM”, tvrdi Usorac. Pojašnjava da je problem i u višku krumpira i kukuruza. Neke države u EU su, ističe, ograničile uvoz ovih namirnica, te bi isto trebala uraditi i BiH, jer joj to, misli Usorac, Sporazum o slobodnoj trgovini omogućava. “Seljaci su posijali mnogo krumpira, entitetske vlade su ih nagovorile, dale poticaje... Sada taj krumpir leži. Više nitko neće htjeli sijati krumpir”, reče Usorac.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? 'Seljaci su posijali mnogo krumpira, entitetske vlade su ih nagovorile, dale poticaje... Sada taj krumpir leži’
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL 'Seljaci su posijali mnogo krumpira, entitetske vlade su ih nagovorile, dale poticaje... Sada taj krumpir leži’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia