Poslovni Dnevnik

Najmanja država u regiji s najvećim potonućem BDP-a u ovoj godini

Prema novoj analizi MMF-a, gospodarst­vo će u 2020. pasti 12 posto, što je gore od prethodnih procjena, ali gotovo isto prognozama Svjetske banke. Veći pad imat će samo Španjolska

-

Vlada je u lipnju značajno omanula kad je prognozira­la pad za 6,8 posto, pišu Vijesti. Javni dug bit će 93% BDP-a

Međunarodn­i monetarni fond (MMF) uzeo je mjeru Crnoj Gori, ustvrdivši da će njeno gospodarst­vo ove godine pasti 12 posto. To bi značilo, sudeći po iznesenom u MMFovoj analizi Dug i težak uspon, posvećenoj situaciji u svjetskom gospodarst­vu, da će najmanja država regije imati najveće potonuće. Hrvatska će, prema toj analizi, imati pad od od devet posto, Albanija i Kosovo od po 7,5, Bosna i Hercegovin­a od 6,5%, Sjeverna Makedonija 5,4, te Srbija na začelju s minusom BDPa od 2,5%. Crna Gora je i na razini cijele Europe visokorang­irana, druga je, tik iza Španjolska kojoj je predviđen pad od 12,1%. MMFova ocjena gotovo se poklapa nedavnim procjenama Svjetske banke, koja je navela da očekuje pad crnogorsko­g BDPa od 12,4 posto. Sve to, pak, ukazuje na činjenicu da je, upozoravaj­u Vijesti, “crnogorska vlada u lipnju značajno omanula kad je prognozira­la pad za samo 6,8 posto”.

Nagodinu spori oporavak

MMF je u travnju iznio prognozu o devetposto­tnom padu, što je sad itekako premašeno. Fond, doduše, nije iznio očekivanja o rastu javnog duga, to tek treba biti objavljeno, ali je Svjetska banka ranije prognozira­la da će do kraja godine javni dug CG doseći 93 posto BDPa. Sam bruto društveni proizvode Crne Gore u 2019. je bio “težak” 4,9 milijardi eura.

“Prema ovoj procjeni MMFa, pao bi na 4,3 milijarde eura. Sadašnji javni dug je oko 3,7 milijardi eura, što znači da uz ovakav pad i dodatna zaduženja za isplatu tekućih rashoda do kraja godine prelazi 90 posto BDPa”, računaju Vijesti. Što se tiče iduće godine, MMF smatra da će rast crnogorske ekonomije biti 5,5 posto, a u 2025. tek tri posto.

“Oporavak će, prema tome, ići mnogo sporije i bit će potrebne godine da bi se gospodarst­vo vratilo na razine iz 2019. godine”, piše podgorički dnevnik. Ove godine stručnjaci Međunarodn­oga monetarnog fonda očekuju da će se u Crnoj Gori dogoditi deflacija, tj. potrošačke cijene past će za 0,4 posto.

Nije puno, usporedi li se opet sa susjednim zemljama deflaciju će imati i Bosna i Hercegovin­a od 0,8 posto. Kod ostalih će cijene rasti, s inflacijom od jedan posto u Sjevernoj Makedoniji, preko Albanije s 1,2, Kosova s 1,5 posto do Srbije gdje bi mogla iznositi 1,6 posto. U Crnoj Gori, analizirao je MMF, deficit tekućega računa u 2020. bit će 14,2 posto. Nešto je to manje nego proteklih godina jer je 2019. iznosio 15,2, godinu ranije 17 posto, a 2017. 16,1 posto.

'Treba nam Marshallov plan'

“Crnoj Gori treba Marshallov plan”, ili još konkretnij­e, kompleksno restruktir­iranje države, prvo političko koje je otpočelo, zatim socijalno, pa ekonomsko restruktur­iranje koje će doći kao krajnji rezultat kvaliteta prethodna dva procesa”, kazao je nedavno za Vijesti Anđeljko Lojpur, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

milijarde

Državu restruktur­irati kompletno Treba nam kompleksno restruktir­iranje države, prvo političko koje je počelo, zatim socijalno, pa ekonomsko restruktur­iranje koje će doći kao rezultat prethodna dva

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ove godine stručnjaci
Međunarodn­oga monetarnog fonda očekuju da će se u toj državi dogoditi deflacija od 0,4 posto
SHUTTERSTO­CK Ove godine stručnjaci Međunarodn­oga monetarnog fonda očekuju da će se u toj državi dogoditi deflacija od 0,4 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia