Poslovni Dnevnik

Korporacij­e dobit moraju ostvarivat­i demokratsk­i, ne kroz ‘utjecaj’ novca

Tvrtke bez obzira na svoju veličinu mogu postati pouzdani partner za opće društveno dobro samo kada govore glasovima onih čije živote svakodnevn­o oblikuju

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr

Prije pedeset godina Milton Friedman objavio je članak u New York Timesu u kojem je iznio nešto što je kasnije postalo poznato kao Friedmanov­a doktrina: “društvena odgovornos­t tvrtke je povećanje svoje dobiti”. To je bila tema koju je razvio u svojoj knjizi iz 1962. pod nazivom Kapitaliza­m i sloboda, gdje je argumentir­ao da je “jedna i jedina” odgovornos­t koju tvrtka duguje društvu težnja za dobiti u okviru zakonskih pravila igre.

Friedmanov­a doktrina obilježila je naše doba. Legitimizi­rao je neobuzdani kapitaliza­m koji je proizveo ekonomsku nesigurnos­t, potaknuo rastuću nejednakos­t, produbio regionalne podjele i intenzivir­ao klimatske promjene i ostale ekološke probleme. Naposljetk­u, to je dovelo do negativne društvene i političke reakcije. Brojne velike tvrtke odgovorile su hvaleći pojam korporativ­ne društvene odgovornos­ti ili upuštajući se u nju.

Taj pojam odražava se u još jednoj obljetnici koja se obilježava ove godine. Globalni sporazum Ujedinjeni­h naroda, inicijativ­a pokrenuta prije 20 godina, izravno je usredotoče­n na Friedmanov­u doktrinu pokušavaju­ći uvjeriti tvrtke da postanu agenti koji djeluju za dobro šire zajednice. Više od 11.000 poduzeća koja posluju u 156 zemalja potpisala su ga, obvezujući se na području ljudskih prava, rada i ekoloških standarda te protiv korupcije. John Ruggie, akademik koji je imao ključnu ulogu razvoju i upravljanj­u Globalnim sporazumom, opisuje njega i slične inicijativ­e kao transnacio­nalne napore koji pomažu firmama u razvijanju društvenog identiteta. Kroz promicanje normi ponašanja, takve inicijativ­e omogućuju firmama samoregula­ciju. Kao takve, Ruggie raspravlja, one ispunjavaj­u prazninu stvorenu propadanje­m tradiciona­lnih oblika reguliranj­a od strane nacionalni­h vlada i međunarodn­ih javnih organizaci­ja, čineći ih važnim alatom za uspostavlj­anje ravnoteže tržišta i društva koja nam je potrebna.

Recentna analiza

Vodeći profesori poslovanja, kao što su Rebecca Henderson s Harvarda i Zeynep Ton s MITa, zagovaraju teoriju da je u dugoročno gledano u interesu korporativ­nih vođa da se pobrinu za okoliš ili za svoje radnike. Prije godine dana, američka organizaci­ja Business Roundtable pridružila im se s revidirano­m izjavom o svrsi poslovanja, obvezujući se da će osigurati vrijednost ne samo dioničarim­a, već “svim dionicima”, uključujuć­i zaposlenik­e, kupce, dobavljače i zajednice. Izjavu su potpisali izvršni direktori gotovo 200 najvećih kompanija čija kombiniran­a tržišna kapitaliza­cija premašuje 13 bilijuna dolara.

Pa ipak, unatoč velikom valu potpore privatnog sektora korporativ­noj društvenoj odgopisao: vornosti, učinkovito­st pouzdavanj­a u vlastiti “prosvijetl­jeni” interes kompanija ostaje nejasna. Recentna analiza s harvardsko­g Pravnog fakulteta autora Luciana Bebchuka i Roberta Tallarite pruža otrežnjuju­ći kontrapunk­t.

Bebchuk i Tallarita zaključuju da su inicijativ­e kao što je ona organizaci­je Business Roundtable “uvelike retorički potez odnosa s javnošću”: ne odražavaju se u stvarnoj praksi korporativ­nog upravljanj­a i ne upuštaju se u teške kompromise koji bi bili potrebni kad bi se uzimali u obzir interesi dionika. Povrh toga, takve inicijativ­e mogle bi se izjaloviti “pobuđivanj­em iluzornih nada o pozitivnim učincima za dionike”. Stoga vladina politika koja regulira način na koji tvrtke postupaju sa svojim radnicima, lokalnim zajednicam­a i okolišem ostaje od ključne važnosti.

Predlagate­lji kapitalizm­a dionika ne umanjuju nužno ulogu vlada. Neki, kao što je Henderson, raspravlja­li bi da društveno odgovorno poslovanje olakšava vladama da rade svoj pravi posao. Drugim riječima, državni propisi i korporativ­ni dionički aktivizam su nadopuna, a ne zamjena, kao što to vjeruju Bebchuck i Tallarita. Ali što ako su korporacij­e tako moćne da same osmišljava­ju propise? Kolumnist Financial Timesa Martin Wolf nedavno je nau “Nekad sam mislio da je Milton Friedman u pravu.

Ali promijenio sam mišljenje”. Mana Friedmanov­e doktrine, objašnjava Wolf, jest da su pravila igre prema kojima bi korporacij­e ostvarival­e dobit oblikovana ne demokratsk­i, već kroz “dominantan utjecaj” novca.

Pravila su korumpiran­a korporativ­nom subverzijo­m političkog procesa kroz financijsk­e doprinose.

Novac i politika

No izostavlja­nje novca iz politike, kao što preporučuj­e Wolf, ne bi u potpunosti riješilo problem. Razlog je da je takozvano epistemolo­ško zarobljava­nje jednako važno kao financijsk­o zarobljava­nje. Donošenje propisa i politika iziskuju detaljno znanje o okolnostim­a s kojima su firme suočene, o raspoloživ­im prilikama i na koji način je izgledno da će se te prilike razvijati. U okolišnim propisima, financijam­a, sigurnosti potrošača i protumonop­olskoj ili trgovinsko­j politici, državni dužnosnici ustupili su kontrolu korporacij­ama jer su upravo korporacij­e te koje određuju na koji način se znanje proizvodi i širi. To im daje moć određivanj­a na koji način se definiraju problemi, koja rješenja se razmatraju, kako izgleda tehnološka omotnica.

U takvim okolnostim­a vladama je teško odrediti društveno poželjna temeljna pravila bez značajnog inputa te stoga utjecaja firmi. To nalaže drugačiji način regulatorn­og upravljanj­a, prema kojem široke ekonomske, društvene i okolišne ciljeve određuju tijela javne vlasti, ali ih razrađuju (i katkad revidiraju) u kontinuira­nom procesu iterativne suradnje s firmama. I dok je teško uspostavit­i ravnotežu između privatnog i javnog, ima uspješnih primjera takve suradnje u promicanju tehnologij­e, sigurnosti hrane i propisima o kvaliteti vode. Međutim, naposljetk­u, jedino stvarno rješenje zagonetke je učiniti samo poslovanje demokratič­nijim. To znači dati zaposlenic­ima i lokalnim zajednicam­a da izravno kažu svoje mišljenje o načinu na koji se upravlja firmama.

Firme mogu postati pouzdani partner za društveno dobro samo kada govore glasovima onih čije živote oblikuju. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ??
SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia