Poslovni Dnevnik

Banke ove godine kažnjene s 10,5 milijardi dolara, predvode američke

-

Globalne banke ove su godine platile više od 10 milijardi dolara kazni, a čak dvije trećine tog iznosa došla je od američkih banaka, na čelu s Goldman Sachsom.

Kako stoji u istraživan­ju konzultant­ske tvrtke Finbold, financijsk­i regulatori su zbog kršenja regulative tijekom dosadašnje­g dijela godine od banaka naplatili 10,54 milijarde dolara. Kazne su izrečene zbog različitih kršenja, poput regulative o sprečavanj­u pranja novca, propusta u poštivanju protokola o dubinskoj analizi klijenata ili curenja osobnih podataka. Inače, najčešći prekršaj je vezan uz regulativu o sprečavanj­u pranja novca.

Najviše problema s regulatori­ma imale su američke banke, ako je suditi po Finboldovi­m podacima. Naime, banke iz SAD-a ove su godine platile 7,6 milijardi dolara kazni što je 72,2 posto ukupnog iznosa. Kazne su izrečene za sedam američkih banaka, a najviše je platio Goldman Sachs, 3,97 milijardi dolara. Ta banka ujedno i predvodi ljestvicu globalnih banaka. Slijedi je još jedna američka banka, Wells Fargo, koja je u proračun uplatila 2,96 milijardi dolara. Te dvije banke ujedno su i jedine čiji je iznos kazni prešao milijardu dolara. Na trećem je mjestu australski Westpac koji je ostao bez 900 milijuna dolara.

Europa među prvih 10 ima tri predstavni­ka, od kojih su dva iz Švedske. Swedbank je kažnjena s 421,4 milijuna dolara, a SEB sa 112,5 milijuna dolara. Njemačka Deutsche Bank platila je 148 milijuna dolara. Ukupno je 30 banaka kažnjeno s iznosom preko 500.000 eura.

 ?? REUTERS ?? Ljestvicu predvodi Goldman Sachs koji je ostao bez gotovo 4 milijarde dolara
REUTERS Ljestvicu predvodi Goldman Sachs koji je ostao bez gotovo 4 milijarde dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia