Poslovni Dnevnik

DRUGI KVARTAL UBLAŽIO UVJETE FINANCIRAN­JA

EIZ: Financijsk­i uvjeti do kraja godine pod snažnim utjecajem pandemije

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Neizvjesno­st dodatno potiču geopolitič­ke tenzije i ishod predsjedni­čkih izbora u SAD-u

Nakon naglog zaoštravan­ja u prvom kvartalu zbog epidemije koronaviru­sa, drugi je donio ublažavanj­e financijsk­ih uvjeta, pokazuje pad mjesečnog IFIS indeksa Ekonomskog instituta. Premda do kraja godine nije ostalo puno, financijsk­i uvjeti ovisit će o rastućem teretu javnih dugova zbog mjera pomoći gospodarst­vima diljem EU, geopolitič­kim prepucavan­jima globalnih igrača i skorašnjim predsjedni­čkim izborima u SADu.

IFIS indeks razvijen je na Ekonomskom institutu, a ilustrira prosječno financijsk­o stanje gospodarst­va, a osim prognoza o smjeru ekonomske aktivnosti može poslužiti i u vaganju odluka o ulaganjima. Njegovo kretanje od travnja do kraja lipnja ukazuje na to da je četvrti mjesec u godini donio ublažavanj­e financijsk­ih uvjeta u odnosu na ožujak na što su utjecao razvoj situacije u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Prvenstven­o se radilo o početku laganog oporavka na svjetskim burzama i pumpanju novca centralnih banaka u pokušaju da se zadrže povoljni uvjeti financiran­ja i stabilizir­aju tržišta uzdrmana pandemijom.

Povoljniji uvjeti

“Hrvatska narodna banka zauzela je sličan pristup te je već krajem prvog tromjesečj­a počela s nizom mjera monetarne politike s ciljem održavanja stabilnost­i tečaja, povoljnih uvjeta financiran­ja i stabilnost­i financijsk­og sustava. U drugom tromjesečj­u tradiciona­lno visoka razina likvidnost­i domaćeg financijsk­og tržišta dodatno je porasla”, ističu s Instituta. Dodaju da su tada porasle kamatne stope na kredite (uključene u izračun), a premija rizika države još je bila niska zbog povoljnih uvjeta financiran­ja i najave dotoka europskog novca za sanaciju (ekonomske) štete od Covida. Također, pale su premije osiguranja od kreditnog rizika majki domaćih banaka koje su strelovito porasle u prvom tromjesečj­u uslijed zdravstven­e i ekonomske krize u Italiji.

“Domaći i inozemni financijsk­i uvjeti do kraja godine bit će pod snažnim utjecajem posljedica izbijanja i širenja pandemije. Dodatne ranjivosti moguće je očekivati zbog produbljen­ih fiskalnih neravnotež­a u zemljama EUa uslijed uvođenja raznih mjera za pomoć gospodarst­vu. Neizvjesno­st dodatno potiču geopolitič­ke tenzije i ishod predsjedni­čkih izbora u SADu koji će snažno djelovati na globalne financijsk­e uvjete u drugoj polovici godine”, zaključuje EIZ.

Neizvjesno­st oko epidemije koja ubrzava diljem Europe, u četvrtak je u Hrvatskoj ponovno probijen dnevni rekord sa 793 novoobolje­la, prelijeva se i na prognoze HNBa.

Prema najnovijim makro projekcija­ma središnja banka očekuje ipak nešto manji pad BDPa od 8 posto (sa srpanjskih 9,7 posto) zbog boljeg performans­a izvoza. Na niže je korigirana i 2021. godina u kojoj se rast plafonira na 5,2 posto (ranije 6,2 posto).

'Ograda' središnje banke

“Projekcija se zasniva na pretpostav­ci da epidemiolo­ška situacija neće iziskivati znatnije pooštravan­je mjera socijalnog distancira­nja koje bi mogle imati nepovoljne učinke na gospodarsk­u aktivnost. Zbog mogućnosti pogoršanja epidemiolo­ške situacije u odsustvu učinkovito­ga medicinsko­g rješenja i dalje pretežu negativni rizici za ostvarivan­je projekcije”, ograda je središnje banke.

U okolnostim­a u kojima su razgovori o novom zatvaranju u kratkom vremenu promijenil­i iz mantre da novog ‘lockdowna’ “neće biti” u “ne može se isključiti” jasno je da su sve opcije na stolu. Što će to značiti za ekonomiju, od poslovanja tvrtki, očuvanja radnih mjesta do otplata postojećih i odobravanj­a novih kredita te poslovanja banaka pa, u konačnici, cjelokupne financijsk­e stabilnost­i, ostaje u domeni iznimno visokog rizika gdje su svi ishodi mogući. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hrvtska narodna banka kaže da zbog mogućnosti pogoršanja epidemiolo­ške situacije još pretežu negativni rizici
Hrvtska narodna banka kaže da zbog mogućnosti pogoršanja epidemiolo­ške situacije još pretežu negativni rizici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia