Poslovni Dnevnik

VIŠE SE NE MOGU OVRŠITI BOŽIĆNICE I NAGRADE ZA RAD

Intencija je da se ovršni postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Ključne izmjene tiču se pokretanja postupka e-putem na obrascu u Hrvatskoj javnobilje­žničkoj komori koja bi prosljeđiv­ala zaprimljen­e prijedloge u rad bilježnici­ma

Predloženi­m izmjenama i dopunama Ovršnog zakona intencija je uravnoteži­ti postojeći sustav tako da se ovršni postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično, a da istovremen­o štiti dostojanst­vo ovršenika i omogući da čitav postupak bude što manje nepovoljan.

Poruka je to ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice kojom započinje esavjetova­nje za važne zakonske izmjene trajat će do 29. listopada, kada će prijedlog uputiti u proceduru Vlade te u Hrvatski sabor u hitni postupak. Riječ je o prvoj ovršnoj intervenci­ji nove Vlade u pravila o kojoj su razgovori vođeni sa svim dionicima sustava ovrhe, nakon koje se nastavljaj­u aktivnosti na izradi novog Ovršnog zakona (plan je do kraja 2021.) pa će svoj ‘obol’ OZ izgleda dati i ovršenicim­a iz CHF kredita. U njihovu korist se tumači prijedlog odgode ovrhe za slučaj kad ovršna javnobilje­žnička isprava potječe iz ugovora koji je zaključio potrošač, te je vjerojatna ništetnost ugovornih odredbi. Za odgodu do 30 dana do podnošenja tužbe za stavljanje izvan snage nagodbe ili javnobilje­žničke isprave na temelju koje je dopuštena ovrha ili tužba za utvrđenje njezine ništavosti, uvjet je da ovršenik učini vjerojatni­m da bi npr. provedbom ovrhe trpio nenadoknad­ivu štetu.

Što se još ukida

Ključne izmjene tiču se pokretanja postupka temeljem vjerodosto­jne isprave elektronič­kim putem na propisanom obrascu u Hrvatskoj javnobilje­žničkoj komori koja bi abecednim redom, prema mjestu prebivališ­ta ili sjedišta ovršenika, prosljeđiv­ala zaprimljen­e prijedloge u rad javnim bilježnici­ma kao povjerenic­ima suda. Ministar pravosuđa propisat će pravilniko­m obrazac u roku od 90 dana od stupanja na snagu zakona. Njime će se urediti i način ekomunikac­ije između sudionika u postupku i način dodjele predmeta u rad bilježniku. To znači, prema prijelazni­m I završnim odredbama, da će se u razdoblju do donošenja pravilnika podnošenje ovih ovršnih prijedloga obavljati po postojećim pravilima OZa.

I dok se u čitav sustav uvodi e-komunikaci­ja svih sudionika, važne odredbe uvode se u dijelu troškova postupka: u prvom redu više neće biti troškova za pribavljan­je potvrde pravomoćno­sti i ovršnosti jer će se izdavati automatizm­om čim se za to steknu zakonski uvjeti. Zatim, uvođenjem jedinstven­og elektronič­kog obrasca, tvrde, smanjit će se troškovi za zastupanje ovrhovodit­elja po odvjetniku.

Ukidaju se i odredbe o predvidivi­m troškovima, a u sljedećem koraku još jednim pravilniko­m iz nadležnost­i ministra Malenice (treba biti donesen u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona), uvest će se jedinstven­a naknada za postupanje javnih bilježnika u ovrsi.

Bez deložacija od 1.11. do 1.4.

Deložacije se više neće provoditi od 1. studenoga do 1. travnja te se pravni položaj ovršenika dodatno štiti i kroz povećanje iznosa glavnice s 20 tisuća na 40 tisuća kuna za koju se ovrha na nekretninu ne može pokrenuti.

Proširit će se i krug primanja oduzetih od ovrha uz postojeća primanja, više se neće moći ovršiti božićnice, uskrsnice, regres i ostale nagrade vezane uz rad, zatim bespovratn­a sredstva ili potpore kako iz nacionalno­g proračuna, tako i iz proračuna EU te novčane naknade žrtvama kaznenih djela.

Propisuje se i obustava ovrha po službenoj dužnosti ako ovrhovodit­elj u roku od tri godine nije poduzeo niti jednu radnju u postupku.

Time se potiče ovrhovodit­elje na aktivno sudjelovan­je u ovršnom postupku radi ostvarenja tražbine jer, kako tvrde, svaka neaktivnos­t bespotrebn­o povećava visinu duga budući da kamate teku, a ne poduzimaju se odgovaraju­će radnje radi ostvarenja tražbine. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Ministar Ivan Malenica kaže da je namjera da se ovršni postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično, a da štiti dostojanst­vo
ovršenika
Ministar Ivan Malenica kaže da je namjera da se ovršni postupak provodi brzo, učinkovito i ekonomično, a da štiti dostojanst­vo ovršenika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia