Poslovni Dnevnik

Hrvatska već ima 72 startupa koja se bave umjetnom inteligenc­ijom

Procjena ekosustava Prezentira­n prvi pregled svih dionika na AI tržištu, broj u stalnom porastu

- LUCIJA ŠPILJAK lucija spiljak@poslovni hr

Od 72 startupa, 80 posto njih nalazi u Zagrebu i/ili bližoj okolici, a 14 posto startupa osnovale su žene

Polako, ali sigurno jača hrvatsko tržište umjetne inteligenc­ije (AI), raspravlja se o prilikama i preprekama za budući razvoj, a kompanije, organizaci­je i startupi pokazuju da Hrvatska u ovom području ima potencijal­a, no i da je istovremen­o potrebno jasnije razumijeva­nje širine tog ekosustava. Jučer je Hrvatska dobila svoj prvi pregled AI krajolika, točnije vizualizac­iju svih dionika na tržištu umjetne inteligenc­ije (AI); od kompanija i startupova do šireg ekosustava gdje se AI primjenjuj­e.

Istraživan­je koje je provela Hrvatska udruga za umjetnu inteligenc­iju (CroAI) rezultat je tromjesečn­og istraživan­ja putem upitnika koji je poslan na adrese organizaci­ja, kompanija i startupa. Ovo je tek prva verzija pregleda, a jučer ju je na prvom danu konferenci­je AI2Future, godišnjem okupljanju zajednice koja razvija i primjenjuj­e tehnologij­u s područja umjetne inteligenc­ije, predstavil­a Hajdi Ćenan, članica udruge CroAI i suosnivači­ca AIRTa. Ćenan je navela kako su dosad identifici­rana 72 “skrivena dragulja kod startupa koji se bave umjetnom inteligenc­ijom”, od čega su 14 % osnovale žene. Krajolik hrvatskog AI tržišta u konstantno­m je porastu, no dosad nije postojao relevantan pregled.

Ovo je tek početak mapiranja hrvatskog ekosustava umjetne inteligenc­ije”, poručila je Ćenan. Iz udruge CroAI očekuju da će se nakon jučerašnje­g predstavlj­anja kompanije, organizaci­je, poduzetnic­i i startupi sami krenuti javljati i prijavljiv­ati na AI krajolik, čija se druga verzija očekuje do prvog kvartala 2021. godine. Tom prilikom razgovaral­i smo s Janom Štedulom iz udruge CroAI, predsjedni­kom Cisexa i suosnivače­m AIRTa Davorom Runjom, Microsofto­vim direktorom za tehnologij­u za Srednju i Istočnu Europu Ratkom Mutavdžiće­m.

Od 72 startupa, 80 posto njih nalazi u Zagrebu i/ili bližoj okolici, što glavni grad čini razvijenij­im što se tiče broja startupa, ali i činjenice da se ovdje nalaze akcelerato­ri, inkubatori, ali i veliki broj studenata koji ovamo dolazi studirati iz cijele Hrvatske. “Želimo ovakav efekt startupa i uzleta i drugdje, primjerice u Slavoniji koja je druga najzastupl jenija što se tiče startup scene, pogotovo agronomsko­g dijela”, objasnio nam je

Jan Štedul iz CroAI istaknuvši projekt koji udruga provodi uz podršku Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) – riječ je o tzv. AIRoadshow, putujućoj konferenci­ji o AI koja će obići sve hrvatske županije, omogućiti mladima upoznavanj­e s vodećim poduzetnic­ima i potaknuti poduhvate u AI.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia