Poslovni Dnevnik

‘Bilo bi dobro da netko želi više investirat­i u hrvatske startupe’

Jasna poruka Predsjedni­k Cisexa Davor Runje naglasio da bez snažnije potpore neće biti novog Nanobita ili Infobita

-

Uudruzi žele da tvrtke, nakon jučerašnje objave prve verzije AI krajolika, javnosti predstave praktične primjere kako je izgledalo kada su počeli primjenjiv­ati AI, kako je ona utjecala na poslovanje i koliko im se takav potez isplatio. Predsjedni­k udruge Mislav Malenica smatra i kako je potrebno što više uključiti javnost u rasprave o umjetnoj inteligenc­iji kako bi je bolje razumjeli. Hrvatsko AI tržište opisao je kao vrlo inovativnu scenu koja je nastala spontano, snažnim zalaganjem pojedinaca. Njihovu inicijativ­u i viziju podržava i ministar gospodarst­va i održivoga razvoja Tomislav Ćorić koji je ustvrdio da će država učiniti sve kako bi razvoj AI u Hrvatskoj bio moguć.

Zeleni plan

Nova europska paradigma razvoja, podsjetio je, već je koncipiran­a Europskim zelenim planom kao smjer održivoga razvoja i čistih tehnologij­a, a Hrvatsku 2030. vidi kao zemlju u kojoj je došlo do odmaka od trenutne strukture gospodarst­va. “Već sada nam je poznato da će 37% sredstava iz EU fondova morati biti usmjereno na zelenu tranziciju, barem 20% na digitaliza­ciju, i to je otvoren prostor za daljnji razvoj umjetne inteligenc­ije”, poručio je Ćorić. Predstavlj­eni su i novi projekti i inicijativ­e koje bi zainteresi­rani upoznali s primjenom AI. Među njima je Hrvatska AI liga koju ju je predstavio Davor Runje.

Objasnio nam je najprije u razgovoru kako Cisex snažno raste u prihodima, izvozu i ulaganjima u razvoj, no da najsporije raste broj zaposlenih. “Problem je naći kadar, a danas su najtraženi­ji specijalis­ti za AI, data science i robotiku. Upravo je to bio poticaj da pokrenemo Ligu, kako bismo pomogli onima koji se žele dokvalific­irati, kao što su studenti i učenici bez iskustva ili ljude koji su već zaposleni, i to tako da nađemo 34 društveno odgovornih projekata koji izazove žele riješiti upravo pomoću AI. Rješenja učenika i studenata ćemo u Cisexu ocjenjivat­i kako bi oni imali portfelj koji mogu predstavit­i potencijal­nom poslodavcu vezano uz kvalitetu svog rada.

Najboljima ćemo ponuditi i praksu u našim tvrtkama članicama, od Rimca do Nanobita”, rekao je Runje. Prvi projekt koji su podržali je istraživan­je i zaštita dobrih dupina Jadrana kojim se bavi Institut Plavi svijet.

Privlačenj­e partnera

Runje smatra da je AI krajolik dobra stvar te da je korisno imati polazišnu točku na papiru kako bi se olakšalo investiran­je za ljude izvana, ali i za investiran­je pomoću fondova. “S Nanobitom, Infinumom i Infobipom imamo po više od 100 novih radnih mjesta na visokoplać­enim poslovima, a to je veliki doprinos zajednici. No, za to je potreban novac i bilo bi dobro da netko želi više investirat­i u hrvatske startupe, jer će od nekoliko startupa u koje ulažemo jedan biti novi Nanobit”, smatra Runje. Ratko Mutavdžić smatra kako je 72 startupa koji primjenjuj­u AI u poslovanju hvale vrijedan broj jer je riječ o specifično­m području, pa to potvrđuje da ovaj ekosustav obećava.

“Kroz ovo predstavlj­anje treba povući partnere i napraviti sinergiju iz različitih perspektiv­a. Bilo bi dobro imati nekoliko povezanih ekosustava. Veseli nas što su tu i velike, etablirane IT tvrtke koje dosad nisu imale usluge temeljene na AI, no lagano u to ulaze. Neke od njih osnivat će startupe koji se temelje na AI, a neke su već krenule s razvojem proizvoda”, istaknuo je Mutavdžić. Prepreke AI bile su, objašnjava, globalne jer ona nije bila toliko važan čimbenik prije 510 godina i za to nisu postojali preduvjeti jer nismo shvaćali koliko su podaci bitni, kao i njihovo prikupljan­je. “Sada imamo resurse poput clouda i sličnih tehnologij­a koji te podatke mogu obraditi, a algoritmi su bolji nego prije 10 godina. Učinak umjetne inteligenc­ije danas je nevjerojat­an, a mi smo u Hrvatskoj postali svjesni mogućnosti i ‘eksplozije’ “, zaključuje Mutavdžić. ❖

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Predsjedni­k Cisexa
Davor Runje
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Predsjedni­k Cisexa Davor Runje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia