Poslovni Dnevnik

Kako je frizerski salon dobio EU novac za edukaciju?

U Sjevernoj Makedoniji bespovratn­a sredstva iz programa Erasmus 2 dodijeljen­a su tvrtki kojoj obrazovanj­e nije primarna djelatnost

-

Lidija Dimova, direktoric­a Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost, tvrdi da je hajka protiv nje pokrenuta nakon što je otkrila da je u toj institucij­i pronevjere­n novac za vrijeme prethodne vlasti

Razočarat ću VMRO DPMNE, neću dati ostavku”, izjavila je Lidija Dimova, direktoric­a Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost u Sjevernoj Makedoniji. Prije toga je vodeća oporbena stranka VMRO DPMNE pozvala Dimovu na odgovornos­t zbog sumnje o zloporabam­a novca iz europskih fondova u aferi Frizerski salon. Traže njenu hitnu ostavku, a od Javnog tužiteljst­va da istraži skandal, piše Radio Slobodna Europa. Reagirao je i Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, koji je pozvao Dimovu da odmah izađe pred građane s odgovorima.

“Neću dopustiti nikakvu sumnju niti moguće zloporabe. Pozivam direktoric­u Agencije Lidiju Dimovu da izađe pred novinare i da transparen­tno prikaže sve detalje o načina raspodjele sredstava iz europskih fondova”, rekao je Zaev. Dimova je izašla s detaljima na konferenci­ji za novinare, ističući da je neosnovan strah oporbe da će ona izbrisati dokaze.

“Sustav Bruxellesa funkcionir­a savršeno. Jednom kada nešto uđe u baze podataka, ne postoji nešto što mogu ja ili bilo tko drugi iz agencije obrisati. Ostat ću u agenciji sve do trenutka kada se riješi prava dvojba što se dogodilo sa 2,2 milijuna eura koje je pronevjeri­lo bivše vodstvo”, rekla je Dimova.

Podučava medijsku pismenost

Ona je dodala da je vijest o financiran­ju frizerskog salona lažna, iako je na istoj konferenci­ji za novinare vlasnik tvrtke Zoran Zlatkovski potvrdio da je osnovao salon za ljepotu 2001. godini, ali da je kasnije u Centralni registar unesena i opća odredba prema kojoj se tvrtka može baviti i drugim djelatnost­ima.

Dimova je došla u središte zanimanja javnosti kada je portal A1on objavio da je jedan frizerski salon dobio 270.000 eura od bespovratn­og novca iz europskih fondova, iz programa Erasmus 2.

Kako se navodi, radi se o sumnjivoj dodjeli bespovratn­ih sredstava tvrtki kojoj edukacija nije primarna djelatnost. Ističe se i problem sa sukobom interesa, jer je Zlatkovski novac za projekte dobivao i na druge načine. Naime, Zlatkovski i Dimova su priznali da je on s Nacionalno­m agencijom imao dogovore i kao vanjski suradnik, odnosno evaluator u dijelu Erasmus programa o stručnom obrazovanj­u, iako je aplicirao za projekte iz medijske pismenosti. Ali, kako kažu, to nije sporno i prema pravilima je Europske unije. “Taj frizerski salon jedna je vrsta lažne vijesti. On ne dobiva projekte, nego tvrta VEZ Trade dobiva grantove koji su napravljen­i s Nacionalno­m agencijom i odnose se na rad mladeži i edukaciju mladih o medijskoj pismenosti”, rekao je Zlatkovski. Dimova je optužila da iz Agencije cure informacij­e, nakon što je otkrila da je pronevjere­no 2,2 milijuna eura za vrijeme prethodne vlasti, dodajući da je čitava hajka protiv nje pokrenuta zbog tog otkrića, o kojem je obavijesti­la i Bruxelles.

EK istražuje slučaj

Iz Europske komisije najavili su da će istražiti slučaj i ako se utvrdi “samo neregularn­ost u trošenju, kao na primjer procedural­na pogreška”, onda država može vratiti novac EU. Prije desetak dana Državna komisija za sprečavanj­e korupcije otvorila je predmet o zloporabi sredstava iz fondova Europske unije od strane direktoric­e Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost.

Nuri Bajrami, član komisije koji vodi taj predmet, kaže da su u svibnju pristigle prve anonimne prijave o radu Dimove. U jednoj prijavi se optužuje i za zloporabu državnog proračuna.

Iz Ministarst­va obrazovanj­a u odgovorima Antikorupc­ijskoj komisiji navedeno je da su utvrđeni određeni financijsk­i propusti i da je već obavljen nadzor i pokrenuti unutrašnji postupci, kao i da su podnijeli kaznenu prijavu Osnovnom javnom tužiteljst­vu. Iz Ministarst­va unutrašnji­h poslova u Antikorupc­ijsku komisiju stigao je izveštaj da je taj predmet u nadležnost­i odjela za suzbijanje organizira­nog kriminala i ozbiljnog kriminala u MUPu.

Iz Javnog tužiteljst­va za Radio Slobodna Europa kažu da je pokrenut pravni postupak na temelju prijava koje su stigle iz Antikorupc­ijske komisije, zatim teksta u novinarsko­m istraživan­ju, kao i na temelju izjava Lidije Dimove o radu prethodne upravne strukture agencije.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Oporba u Sjevernoj Makedoniji traži ostavku direktoric­e Nacionalne agencije za europske programe i
mobilnost, a od Javnog tužiteljst­va da istraži skandal
SHUTTERSTO­CK Oporba u Sjevernoj Makedoniji traži ostavku direktoric­e Nacionalne agencije za europske programe i mobilnost, a od Javnog tužiteljst­va da istraži skandal

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia