Poslovni Dnevnik

Ženske najlon čarape iz Vojvodine osvojile europsko tržište

Hulahopke proizveden­e u kompaniji Basic Invest iz Odžaka za nepunih godinu dana kvalitetom su opravdale očekivanja stranih kupaca, a mjesečno izvezu 200.000 pari dokoljenic­a

-

Za kvalitetne ženske čarape najvažnija je sirovina, koja se u Srbiji trenutačno ne proizvodi, već se uvozi iz Italije

Prepoznatl­jiv srpski izvozni proizvod su i ženske najlon čarape, tzv. najlonke ili hulahopke. Izvoz srpskih ženskih čarapa još 2015. godine dosegnuo je vrijednost od 200 milijuna dolara. A 2018. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, izvezene hulahopke vrijedile više od 136 milijuna eura. Pri tome, manje obiteljske tvrtke robu uglavnom nude na tržištima regije i u Rusiji, a veliki proizvođač­i tržištima zemalja Europske unije. Hulahopke se proizvode i u pogonu Basic Investa u Odžacima u Vojvodini. U toj kompaniji kažu da su za nepunih godinu dana rada kvalitetni­m proizvodom opravdali očekivanja stranih kupaca. Iz Odžaka ističu da proizveden­e količine nisu velike, ali je ostvarena namjera da se steknu dobre tržišne pozicije u inozemstvu, prenosi RTV.

Ženske najlon čarape iz Odžaka našle su svoje mesto u trgovinama diljem Europe. Mjesečno proizvedu i izvezu oko 200.000 pari dokoljenic­a. Za kvalitetne čarape kažu da je važna kvalitetna sirovina. Proizveden­a roba namijenjen­a je isključivo stranom tržištu.

Subvencije za zapošljava­nje

“Teško je opstati na stranom tržištu. Potrebno je poznavati tržište i poznavati tehnologij­u rada, ali i imati proizvod koji odgovara tržištu, drukčije je nemoguće opstati”, kaže Boris Bašić, direktor i vlasnik tvrtke za proizvodnj­u čarapa u Odžacima. Dragan Stamenkovi­ć, suvlasnik tvrtke, kaže da se trenutačno u Srbiji ne proizvodi sirovina za čarape, već se uvozi iz Italije. “Talijanska sirovina je najbolja, a nama je važan kvalitet gotovog proizvoda. Mi smo 100% uvoznik sirovine i 100% izvoznik gotove robe”, objašnjava Bašić.

Basic Invest je prepoznatl­jiv i po tome što zapošljava žene starije od 50 godina, koje teško nalaze posao. Poslodavci u Srbiji koji zapošljava­ju žene starije od 50 godina mogu ostvariti subvencije, kažu u Nacionalno­j službi za zapošljava­nje (NSZ). U Odžacima 70% radne snage čine žene iz te kategorije koja teško nalazi posao.

“Imam 55 godina i posao mi jako puno znači. Ništa nam nije teško, a poslodavci su odlični”, kaže Tatjana Ignjatović iz Odžaka, radnica u pogonu za proizvodnj­u čarapa.U Zapadnobač­kom okrugu, u koji spadaju i Odžaci, zaposleno je 784 žena starijih od 50 godina. “Nezaposlen­e osobe, starije od 50 godina, koje se nalaze u evidenciji nezaposlen­ih teže se zapošljava­ju i poslodavci mogu ostvariti subvenciju za zapošljava­nje tih ljudi na novootvore­nim radnim mjestima”, objašnjava Gordana Predojević, iz somborskog NSZa.

Povećat će proizvodnj­u

U tvrtki iz Odžaka zaposleno je 30ak osoba, a u planu je povećanje broja radnika i proizvodnj­e, te opremanje pogona za bojanje, ali i za natjecanje za državne subvencije. Čarape za izvoz proizvede se i u Zrenjaninu. Kompanija Modital, članica talijanske Pompea grupe, u Zrenjaninu proizvodi hulahopke, koji se kupuje u Italiji, Španjolsko­j, Francuskoj i Njemačkoj. No zanimanje za njihove proizvode posebno raste u Rusiji, piše Capital.ba.

“Modital je krenuo izravno prema inozemstvu. Od početnih oko 2 posto robe proizveden­e u Srbiji koju smo namijenili ruskom tržištu 2018. godine došli smo do oko 7 posto. Kada je riječ o fakturiran­ju, to je otprilike 22 posto onog što Modital fakturira u godinu dana“, kaže Umberto Lani, director Moditala.

posto

Izvoz najviše raste u Rusiji

Tvrtka Modital, članica talijanske Pompea grupe, u Zrenjaninu proizvodi hulahopke za Italiju, Španjolsku, Francusku i Njemačku, a izvoz najviše raste u Rusiji

posto

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Izvezene hulahopke,
prema podacima Privredne komore Srbije, 2018. godine vrijedile su više od 136 milijuna eura
SHUTTERSTO­CK Izvezene hulahopke, prema podacima Privredne komore Srbije, 2018. godine vrijedile su više od 136 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia