Poslovni Dnevnik

Francuska lobira za što ranije uvođenje digitalnog poreza na europskoj razini, a s Nizozemsko­m bi i razbila američke divove

-

Europska unija mora nastaviti s planiranim uvođenjem digitalnog poreza ako razgovori o izmjeni poreznih propisa pod egidom Organizaci­je za ekonomsku suradnji i razvoj (OECD) ne urode plodom, smatra francuska vlada. K tome,

Pariz je zajedno s nizozemsko­m vladom objavio zajednički dokument u kojem traži od Europske komisije da digitalnim kompanijam­a ograniči tržišnu moć, pa čak i pod cijenu njihova usitnjavan­ja. Ministri financija 20 najvećih gospodarst­ava poduprli su produljenj­e pregovora o ažuriranju prekograni­čnih poreznih propisa i njihovu prilagodbu digitalnom dobu do sredine 2021. godine. Pregovore je zaustavila pandemija i suzdržanos­t Washington­a. Francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je da se njegov američki kolega Steven Mnuchin protivi prijedlozi­ma OECDa koji bi Googleu, Facebooku i Amazonu onemogućil­i legalno prebacivan­je dobiti u zemlje s niskim porezima.

Promjena kabineta u Washington­u nakon predsjedni­čkih izbora neće nužno značiti i promjenu američkog stajališta, iako bi nova vlada mogla biti manje agresivna u trgovinski­m protumjera­ma, kazao je Le Maire. „Ili ćete se pomiriti s odgodom za još nekoliko mjeseci, možda i godina, ili smatrate da treba hitno početi pošteno oporezivat­i digitalne aktivnosti, a u tom slučaju Europa mora dati primjer“, pojasnio je francuski ministar. Propisi o prekograni­čnim porezima nisu se mijenjali desetljeći­ma i sve više zemalja danas slijedi primjer Francuske koja je odlučila sama uvesti porez na digitalne usluge. Prije prekida globalnih pregovora u ovoj godini Pariz je bio obustavio naplatu tog poreza do prosinca a Washington je odlučio da neće naplaćivat­i uzvratne carine na francuski uvoz do siječnja 2021. Iako su razgovori prolongira­ni do sredine 2021. godine, Le Maire je rekao da će od siječnja iduće godine ponovo početi nalaćivati porez na digitalne usluge.

Odvojeno su francuski ministar za digitalne usluge Cedric O te nizozemska državna tajnica za digitalne poslove Mona Keijzer potpisali zajednički dokument koji poziva Europsku komisiju na smanjenje tržišne dominacije digitalnih divova. Zajednička izjava predlaže regulatori­ma da istraže mogućnosti poput zahtjeca Facebooku i Appleu da omoguće korisnicim­a selidbu osobnih podataka na konkurents­ke platforme ili zabrane kompanijam­a poput Googlea da promoviraj­u vlastite usluge na štetu manjih konkurenat­a.

 ?? REUTERS ?? Francuski ministar financija Bruno Le Maire smatra da Europa treba dati primjer cijelom svijetu
REUTERS Francuski ministar financija Bruno Le Maire smatra da Europa treba dati primjer cijelom svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia