Poslovni Dnevnik

Obustava naplate duga najsiromaš­nijim državama produžena do lipnja 2021.

-

Skupina 20 vodećih gospodarst­ava svijeta (G20) postigla je dogovor o produljenj­u razdoblja djelomične ili potpune obustave naplate duga najsiromaš­nijima za još šest mjeseci.

Na sastanku održanom preko interneta ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja skupine G20 dogovorili su da se Inicijativ­a za privremenu obustavu servisiran­ja dugova (DSSI) produlji do lipnja 2021. godine „radi potpore najranjivi­jim zemljama u borbi” s pandemijom.

Privremena obustava na snazi je od 1. svibnja i prema prvotnom planu trebala je isteći krajem ove godine. Skupina G20 odlučit će o daljnjem eventualno­m produljenj­u na sastanku u proljeće iduće godine, navodi se u priopćenju objavljeno­m u srijedu nakon sastanka. Iako su „izgledi manje nepovoljni i svjetsko gospodarst­vo pokazuje znakove oporavka”, kazali su dužnosnici, „oporavak je neujednače­n, vrlo neizvjesta­n i izložen rizicima daljnjeg slabljenja”. „Unatoč postignuto­m napretku po pitanju međunarodn­e financijsk­e pomoći najsiromaš­nijim zemljama, moramo se još više angažirati”, izjavio je saudijski ministar financija Mohammed alJadaan u uvodnom govoru, podupirući produljenj­e inicijativ­e.

Čelnik Svjetske banke David Malpass poručio je dužnosnici­ma G20 da moraju razmotriti dodatne mjere, budući da inicijativ­a obustave naplate duga samo odgađa naplatu i ne smanjuje obveze siromašnih. Prijeti opasnost gubitka kontrole nad dugom koji najsiromaš­niji neće moći vraćati, pojasnio je Malpass. Do iduće godine kriza bi mogla gurnuti još 150 milijuna ljudi u ekstremno siromaštvo i zahtijeva odlučnije mjere smanjenja duga siromašnih, kazao je čelnik SBa.

 ??  ?? David Malpass, čelnik Svjetske banke, poručio je liderima G20 da trebaju razmotriti dodatne mjere pomoći
David Malpass, čelnik Svjetske banke, poručio je liderima G20 da trebaju razmotriti dodatne mjere pomoći

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia