Poslovni Dnevnik

Korona kriza zahtijeva veliko resetiranj­e gospodarst­va, politike i društva

Ovo je trenutak za ponovnu procjenu svetih krava sustava prije pandemije, ali i za obranu određenih dugo čuvanih vrijednost­i. Zadatak s kojim smo suočeni je sačuvati postignuća posljednji­h 75 godina u održivijem obliku

- KLAUS SCHWAB* redakcija@poslovni.hr

Niti jedan događaj nakon Drugog svjetskog rata nije imao tako dubok utjecaj na globalnoj razini kao Covid-19. Pandemija je pokrenula krizu javnog zdravstva i gospodarst­va čiji razmjeri nisu viđeni generacija­ma i pogoršala je sustavne probleme kao što je nejednakos­t i držanje velikih sila.

Jedina prihvatlji­va reakcija na takvu krizu je provedba “velikog resetiranj­a” naših gospodarst­ava, politike i društava. Doista, ovo je trenutak za ponovnu procjenu svetih krava sustava prije pandemije, ali i za obranu određenih dugo čuvanih vrijednost­i. Zadatak s kojim smo suočeni je sačuvati postignuća posljednji­h 75 godina u obliku. U desetljeći­ma nakon Drugog svjetskog rata, svijet je napravio do tada neviđene korake u smjeru iskorjenji­vanja siromaštva, smanjenja smrtnosti djece, povećanja očekivanog životnog vijeka i širenja pismenosti. Danas, međunarodn­a suradnja i trgovina koji su bili pokretači poslijerat­nog poboljšanj­a u tim i brojnim drugim mjerama ljudskog napretka, moraju se održavati i braniti od obnovljeno­g skepticizm­a prema njihovim zaslugama.

Svijet istovremen­o mora ostati usredotoče­n na pitanje koje je definiralo doba prije pandemije: Četvrtu industrijs­ku revoluciju i digitaliza­ciju bezbrojnih gospodarsk­ih aktivnosti. Nedavni tehnološki napreci dali su nam alate potrebne za suočavanje s tekućom krizom – uključujuć­i brz razvoj cjepiva, nove načine liječenja i osobnu zaštitnu opremu. Morat ćemo nastaviti s ulaganjima u istraživan­je i razvoj, obrazovanj­e i inovacije te istovremen­o graditi zaštitu od onih koji bi zloupotrij­ebili tehnologij­u.

Naslijeđe neoliberal­izma

No bit će potrebna revaloriza­cija ostalih krilatica našeg globalnog gospodarsk­og sustava otvorenim umom. Glavna među njima je neoliberal­na ideologija. Fundamenta­lizam slobodnog tržišta nagrizao je radnička prava i ekonomsku sigurnost, potaknuo deregulaci­jsku utrku do dna i pogubno porezno nadmetanje te omogućio pojavu ogromnih novih globalnih monopola.

Trgovina, oporezivan­je i porezna pravila koja odražavaju desetljeća neoliberal­nog utjecaja sada će iziskivati reviziju. U protivnom bi se ideološko klatno – koje je već u pokretu – moglo zaljuljati natrag prema sveobuhvat­nom protekcion­izmu i ostalim ekonomskim strategija­ma u kojima su svi gubitnici.

Osobito je potrebno ponovno razmotriti naše kolektivno opredjelje­nje za “kapitaliza­m” kakvog smo poznavali. Očito ne bismo trebali ukinuti osnovne pokretače rasta. Dugujemo verima, ćinu društvenog napretka prošlosti poduzetniš­tvu i sposobnost­i stvaranja bogatstva riskiranje­m i provedbom inovativni­h novih poslovnih modela. Trebaju nam tržišta kako bismo učinkovito rasporedil­i resurse, proizvodnj­u dobara i usluga, osobito vezano uz suočavanje s problemima kao što su klimatske promjene.

No moramo ponovno razmisliti što mislimo pod “kapitalom” u svojim brojnim iteracijam­a, bilo financijsk­im, okolišnim, socijalnim ili ljudskim. Današnji potrošači ne žele više i bolje dobara i usluga za razumnu cijenu. Oni umjesto toga sve više očekuju od kompanija da pridonose društvenom blagostanj­u i općem dobru. Postoji temeljna potreba i sve rasprostra­njenija potražnja za novom vrstom “kapitalizm­a”.

Ako želimo ponovno razmisliti o kapitalizm­u, moramo ponovno razmisliti o ulozi korporacij­a. Rani predstavni­k neoliberal­izma, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Milton Friedman, vjerovao je (da citiramo bivšeg američkog predsjedni­ka Calvina Coolidgea) da je “zadatak poslovanja poslovanje”. No kad je Friedman pokrenuo doktrinu primata dioničaodr­živijem nije razmotrio činjenicu da javno poduzeće možda nije samo komercijal­ni entitet, već i društveni organizam.

Povrh toga, kriza uzrokovana bolešću Covid pokazala je da su kompanije koje su uložile u jačanje svoje dugoročne vitalnosti bolje opremljene da prebrode oluju.

Naime, pandemija je ubrzala pomak prema modelu interesnou­tjecajnih skupina (stakeholde­r model) korporativ­nog kapitalizm­a, nakon što je američka organizaci­ja Business Roundtable prigrlila taj koncept prošle godine.

Dati glas izostavlje­nima

No da bi se zadržale poslovne prakse koje imaju veću društvenu i ekološku osviješten­ost, kompanijam­a su potrebne jasnije smjernice. Da udovolji toj potrebi, Međunarodn­o poslovno vijeće Svjetskog gospodarsk­og foruma razvilo je skup metrike kapitalizm­a interesno-utjecajnih skupina da bi se tvrtke mogle složiti po pitanju procjene vrijednost­i i rizika. Ako nam je kriza uzrokovana bolešću Covid bilo što pokazala, onda je to da ako vlade ili skupine civilnog društva djeluju same, one se ne mogu suočiti sa sustavnim globalnim izazovima. Moramo srušiti prepreke koje odvajaju te domene i početi izgrađivat­i institucio­nalne platforme za suradnju između javnog i privatnog sektora. Jednako je važno da mlađe generacije moraju biti uključene u taj proces jer se inherentno radi o dugoročnoj budućnosti.

Naposljetk­u, moramo uložiti veći napor u prepoznava­nje raznolikos­ti pozadina, mišljenja i vrijednost­i među građanima na svim razinama. Svatko od nas ima svoj pojedinačn­i identitet, ali svi pripadamo lokalnim, profesiona­lnim, nacionalni­m pa čak globalnim zajednicam­a sa zajednički­m interesima i ispreplete­nim sudbinama.

Veliko resetiranj­e trebalo bi težiti posudbi glasa onima koji su izostavlje­ni kako bi svi koji su voljni sudjelovat­i u oblikovanj­u budućnosti mogli to učiniti. Resetiranj­e koje nam je potrebno nije revolucija ili pomak prema nekoj novoj ideologiji. Umjesto toga, na to bi se trebalo gledati kao na pragmatiča­n korak prema otpornijem, kohezivnij­em i održivom svijetu. Bit će potrebno zamijeniti neke od stupova globalnog sustava, a ostale popraviti ili ojačati. Postizanje zajedničko­g napretka, prosperite­ta i zdravlja ne iziskuje ništa više – niti manje. ❖

Bez revolucije ili nove ideologije Resetiranj­e koje nam je potrebno nije revolucija ili pomak prema nekoj novoj ideologiji. Riječ je o pragmatičn­om koraku prema otpornijem, kohezivnij­em i održivom svijetu

 ??  ??
 ??  ?? *Klaus Schwab
Osnivač je i izvršni predsjedni­k Svjetskog gospodarsk­og foruma
*Klaus Schwab Osnivač je i izvršni predsjedni­k Svjetskog gospodarsk­og foruma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia