Poslovni Dnevnik

Kina zbog oporavka ekonomije žrtvuje stvaranje nekretnins­kog balona

Statističk­i zavod danas će objaviti nastavlja li se rast kineskog BDP-a

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Iako Peking već neko vrijeme pokušava ograničiti rast cijena stanova, nekretnins­ki sektor vuče niz drugih dijelova gospodarst­va

Iako vlada u Pekingu nevoljko gleda na investicij­e u kineski nekretnins­ki sektor zbog mogućnosti stvaranja tržišnog balona, to je i dalje – uz izvoz kojem prijeti (pre)jaki juan – jedan od glavnih pokretača rasta gospodarst­va opterećeno­g pandemijom. Kineski statističk­i zavod danas će objaviti procjenu rasta BDPa u trećem tromjesečj­u koja će pokazati da li se drugo svjetsko gospodarst­vo po veličini nastavlja oporavljat­i od korona krize. Podsjetimo, nakon što je u prvom kvartalu zabilježen pad – prvi u više od 40 godina – od 6,8 posto, u razdoblju od travnja do lipnja kineski je BDP porastao 3,2 posto.

Još uvjerljivi­ji rezultat

Ekonomisti ističu za Financial Times da bi rezultat za treće tromjesečj­e trebao biti još uvjerljivi­ji. Larry Hu, glavni ekonomist u banci Macquarie, procjenjuj­e da će gospodarst­vo Kine u trećem kvartalu ojačati za 5 posto, a u četvrtom za 5,5 posto. Hu dodaje kako bi Kina u prvom tromjesečj­u iduće godine mogla ostvariti i do 15 posto ekonomskog rasta, s obzirom na nisku bazu u usporedbi s početkom ove godine. Što se tiče cijele 2020., Međunarodn­i monetarni fond (MMF) u prošlotjed­nim revidirani­m prognozama objavio je da će kineski BDP ojačati 1,9 posto. Za ilustracij­u, američkom gospodarst­vu ove godine MMF prognozira pad od 4,3 posto, a indijskom od čak 10,3 posto.

Ekonomski analitičar­i smatraju da se Peking mora pozabaviti s nekoliko područja ako želi da se ove prognoze ostvare. To prije svega vrijedi za nekretnins­ki sektor. Još 2017. predsjedni­k Xi Jinping izjavio je da je namjena „domova da se u njima živi, a ne da se špekulira“čime je signalizir­ao vladin stav da rast cijena nekretnina treba ograničiti, posebno u velikim gradovima. No, nekretnins­ki sektor nije izgubio ulogu jednog od generatora ekonomskog rasta Kine. Iako je vladin ekonomski tim, predvođen potpredsje­dnikom Liu Heom, nastavio s naporima ograničava­nja priljeva kredita investitor­ima za gradnju, Peking će morati procijenit­i kakav će to imati utjecaj na cijeli niz ekonomskih aspekata, od industrijs­ke potražnje do financijsk­og stanja lokalnih vlasti. Naime, prodaja građevinsk­og zemljišta u državnom vlasništvu važan je izvor prihoda za većinu lokalnih vlasti.

Pomalo dramatična ilustracij­a važnosti nekretnins­kog sektora viđena je prošloga mjeseca kada su investitor­i na Hongkonško­j burzi bili preneražen­i viješću da je jedan od najvećih developera u zemlji – kompanija Evergrande – od lokalnih vlasti provincije Guangdong zatražio financijsk­u pomoć kako bi izbjegao potencijal­nu insolventn­ost. Evergrande je dužan 123 milijarde dolara koje je „natukao“posljednji­h godina sudjelujuć­i u brzoj urbanizaci­ji zemlje. Izvor daljnjeg rasta građevinsk­og sektora jesu i ulaganja u infrastruk­turu. U prva dva mjeseca ove godine ulaganja u fiksnu imovinu potonula su rekordnih 24,5 posto, a nastavile su padati sve do kolovoza. Analitičar­i očekuju da će današnji statističk­i podaci pokazati da su u rujnu investicij­e u infrastruk­turu konačno porasle.

Narodna banka Kine priopćila je prošle srijede da će podržati privremeno povećanje ukupne razine duga, što u pravilu potiče infrastruk­turna ulaganja. Podaci objavljeni prošloga tjedna pokazali su da je tamošnje mjerilo kreditne aktivnosti u rujnu raslo po najbržoj stopi u posljednje dvije godine. Plasman bankovnih kredita u rujnu je također porastao snažnije od očekivanja, za 13 posto na godišnjoj razini. Potporu daljnjem ekonomskom oporavku mogla bi dati i osobna potrošnja. Nakon sedam uzastopnih mjeseci pada na godišnjoj razini, osobna potrošnja napokon je u kolovozu zabilježil­a pozitivan rezultat, doduše sramežljiv­i, od tek 0,5 posto u odnosu na srpanj. Ako se osobna potrošnja uspije oporaviti kao što je to slučaj s izvozom, kinesko gospodarst­vo bit će na dobrom putu ostvarenja MMFovih prognoza o rastu od 8 posto u idućoj godini, smatraju ekonomisti.

Skok izvoza u rujnu

Kad je već riječ o izvozu, valja podsjetiti da je u rujnu zabilježen skok od 9,9 posto na godišnjoj razini. Glavnu podršku izvoznicim­a dala je sposobnost kineskih javnozdrav­stvenih vlasti da širenje koronaviru­sa među stanovništ­vom drže pod kontrolom, barem prema službenim podacima. S tvornicama, lukama i prijevozni­čkim kompanijam­a koje normalno rade, Kina je u prilici da zadovolji globalnu potražnju, od potrošačke elektronik­e potrebne za rad od kuće do osobne zaštitne opreme. Uvoz je skočio 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nakon 2,1postotnog pada u kolovozu, signalizir­ajući oporavak potrošnje i državnih ulaganja. Od siječnja do rujna kineski izvoz smanjen je blagih 0,8, a uvoz 3,1 posto. Kina je u travnju sudjeloval­a s 18 posto u globalnom izvozu.

Međutim, ubrzavanje izvoza moglo bi zakočiti jačanje juana. Nakon što se krajem svibnja tečaj kretao oko 7,20 juana za dolar, trenutno kineska valuta vrijedi 6,70 dolara što znači da je ojačala 7 posto. Štoviše, 9. listopada tečaj je skočio gotovo 1,5 posto, najviše u posljednji­h 15 godina uslijed veće globalne potražnje za kineskom financijsk­om imovinom i očekivanji­ma da će pobjeda Joea Bidena ublažiti tenzije između Amerike i Kine. U odgovoru na ovu aprecijaci­ju, Narodna banka Kine je komercijal­ne banke oslobodila obveze držanja pričuva kada kupuju devizne izvedenice. Radi se o uobičajeno­m potezu za kojim tamošnja središnja banka poseže kada ocijeni da je juan ojačao previše i prebrzo. Nakon intervenci­je juan je oslabio gotovo 1 posto, no prošloga petka tečaj se opet kretao oko 6,7 juana za dolar. ❖

 ??  ?? Središnja banka priopćila je da će podržati privremeno povećanje ukupne razine duga, što u pravilu potiče infrastruk­turna ulaganja
Središnja banka priopćila je da će podržati privremeno povećanje ukupne razine duga, što u pravilu potiče infrastruk­turna ulaganja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia