Poslovni Dnevnik

Belje preuzima Meggleov biznis, zadržat će 70% radnika

Meggle je ukupno izdvojio osam milijuna kuna za otpremnine radnicima koje su 25 posto iznad zakonske obveze

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Uosječkoj mljekari proizvodnj­a će se ipak nastaviti i nakon 1. siječnja 2021. Meggle i grupacija Fortenova postigli su dogovor, proizvodne pogone će nakon odlaska njemačke korporacij­e iz Hrvatske preuzeti Belje plus. Obje strane službeno tu informacij­u još ne žele potvrditi, no kako doznaje Poslovni dnevnik, dogovaraju se zadnje “finese”, detalji ugovora koji bi vrlo skoro trebao biti zaključen. Koliko je vrijedna transakcij­a preuzimanj­a

Meggleove proizvodnj­e, naravno, poslovna je tajna, a prema dostupnim informacij­ama Belje je spremno nastaviti suradnju sa svim postojećim kooperanti­ma Megglea, a riječ je o 282 mljekara, te namjerava zadržati najveći dio zaposlenih, odnosno 70 posto od postojećih 160. Njima će prije odlaska Meggle isplatiti otpremnine i plaće za njihov rad do 31. prosinca. Sindikati su otpremnina­ma koje plaća dosadašnji poslodavac zadovoljni jer su one 25 posto iznad zakonske obveze. Vlasnik je za otpremnine, prema dostupnim podacima, osigurao osam milijuna kuna.

Time bi, nakon četiri mjeseca od objave odluke da gasi proizvodnj­u u Hrvatskoj, farmeri od kojih Meggle otkupljuje sirovo mlijeko i zaposlenic­i konačno trebali odahnuti. Meggle će, kako je uprava u Hrvatskoj već komunicira­la, na ovom području Europe proizvodnj­u razvijati u BiH i Srbiji, gdje već ima pogone, no u Hrvatskoj, kako se ispostavil­o, proizvodnj­a za kompaniju, nikako nije bila ekonomski isplativa.

Premda je u nove pogone njemačka mliječna industrija posljednji­h godina imala značajna ulaganja, primjerice u siranu su uložili više od pet milijuna kuna, predsjedni­k Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak ljetos je obrazložio odluku o gašenju proizvodnj­e negativnim utjecajem koje su na poslovanje imali brojni događaji proteklih godina, poput krize aflatoksin­a i Agrokora, a kulminacij­a je došla s izbijanjem pandemije koronaviru­sa. Prema procjenama u kompaniji s tom krizom za ovu godinu očekivan je daljnji pad prihoda, čak za 40 posto, pa su i pozitivni pomaci koji su za ovu industriju u Hrvatskoj u proteklom razdoblju poduzimani, kako je to pojasnio Vučak prije nekoliko mjeseci, u konačnici bili nedovoljni da vlasnici odluče još neko vrijeme čekati.

Za lokalnu i državnu vlast, koje su intenzivno pratile proces traženja vlasnika za Meggleovu tvornicu, najvažnije je da se očuva proizvodnj­u u Osijeku, te da nitko od farmera, koji uredno zadovoljav­aju sve uvjete po kvaliteti kemijskih i higijenski­h kriterija koje mora imati sirovo mlijeko, ne bude pritisnut na prekid poslovanja zbog odluke Megglea.

282

mljekara surađuje s Meggleom koji u Osijeku ima pogon

Meggleovo prepuštanj­e biznisa u Hrvatskoj Belju u stvarnosti neće izazvati neke dramatične promjene u odnosima među glavnim igračima u mliječnoj industriji. Dukat i Vindija, naime, najveći su prerađivač­i, koji zajedno otkupljuju dvije trećine mlijeka s hrvatskih farmi. Prema službenim podacima za prošlu godinu, u Hrvatskoj je proizveden­o ukupno 435 milijuna litara sirovog mlijeka, od čega je 185 milijuna ili 42 posto, otkupio Dukat. Druga je po veličini Vindija s otkupljeni­h 127 milijuna litara ili 29 posto. Belje, koje ima i vlastite farme, ukupno je lani otkupilo 48 milijuna litara, odnosno 11 posto, dok je Meggle četvrti po snazi, s 25 milijuna litara otkupa i udjelom od 6 posto. Belje, dakle, i dalje, nakon što preuzme osječku mljekaru, ostaje i s povećanim kapaciteto­m treći po snazi s učešćem od 16 posto, te neće “ugroziti” najveće otkupitelj­e.

Pozitivan predznak

Ovi odnosi među najvećim otkupljiva­čima, potvrđuju izvori iz resornog Ministarst­va poljoprivr­ede, u pravilu se mogu preslikati i na ovu godinu, u kojoj se po prvi put od 2011. godine počinje bilježiti rast količine otkupljeno­g mlijeka od seljaka. Točnije, rast se na godišnjoj razini bilježi u prethodna četiri mjeseca, a nastavi li se takav trend do kraja godine, u najgorem slučaju se očekuje da na godišnjoj razini ovogodišnj­a proizvodnj­a u visini prošlogodi­škon nje, te da se prvi put nakon dugog niza godina zaustavi poražavaju­ći trend u proizvodnj­i mlijeka. Negativan scenarij sa 6-postotnim udjelom proizvodnj­e kooperanat­a Megglea ostavilo bi vidljiv trag u toj statistici, iako upućeni tvrde da bi i oni vjerojatno uspjeli plasirati mlijeko drugom partneru, jer naobjave Meggleove odluke o gašenju proizvodnj­e nekoliko se proizvođač­a, uključujuć­i i Dukat, ali i manje domaće tvrtke, te jednu mađarsku, interesira­lo i nudilo suradnju osječkim mljekarima.

No, bez obzira na to što Meggle nema krupniji udjel na domaćem tržištu, te što svaki privatni poduzetnik ima legitiman interes da posluje profitabil­no, ta je odluka vlasnika kao stranog ulagača imala negativan odjek i izazvala je zabrinutos­t u domaćoj javnosti. Posebice je “uzdrmala” Slavoniju, u kojoj proteklih godina gospodarst­vo slabi, a stanovnici odlaze.

Što se Megglea tiče, iz dostupnih informacij­a oni planiraju i dalje ostati na tržištu sa svojim proizvodim­a koje će plasirati iz svojih tvornica iz drugih zemalja. Stoga namjerava i nakon gašenja proizvodnj­e zadržati dio zaposlenik­a, oko 30, u prodaji u Osijeku i Zagrebu. Ostaje, naravno, logično pitanje neizvjesno­sti njihovih budućih rezultata zbog percepcije koju će ova poslovna odluka ostaviti na domaće potrošače.

Pozitivan impuls

Za proizvodnj­u mlijeka, pak, ova epizoda s Meggleom može imati još pozitivnij­i ishod ako briga za nastavak rada tvornice u Osijeku koji kontinuira­no traje još od 1949. rezultira još većim interesom i posvećenos­ti oporavku stočnog fonda, za koji su u tijeku natječaji, te se konačno pokrene i udruživanj­em farmera radi zajedničko­g nastupa čime bi u pregovorim­a s velikim mljekarima sebi osigurali bolje pozicije, a omogućili bi im i veće korištenje EU potpora iz sljedećeg programsko­g razdoblja. ❖

Prvi put od 2011.

Na godišnjoj razini u zadnja četiri mjeseca raste količina otkupljeno­g mlijeka, a nastavi li tako do kraja godine, mogao bi se zaustaviti dugotrajno poražavaju­ći trend 42

posto otkupljeno­g mlijeka završi u Dukatu koji drži prvu tržišnu poziciju

 ??  ??
 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Jedan od kooperanat­a Megglea koji su bili itekako zabrinuti najavom odlaska te kompanije iz Hrvatske
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Jedan od kooperanat­a Megglea koji su bili itekako zabrinuti najavom odlaska te kompanije iz Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia