Poslovni Dnevnik

Zbog velike ovisnosti o turizmu pad CG ekonomije bit će najveći u regiji

Prema procjeni Međunarodn­og monetarnog fonda, crnogorska ekonomija mogla bi se smanjiti 12%, a Svjetska banka prognozira da će javni dug dosegnuti čak 93% BDP-a

-

Crnogorski prihodi od turizma u 2020. bit samo oko 25 posto prihoda iz 2019., a zemlja se suočava s najvećom recesijom u nekoliko posljednji­h desetljeća

Jedan od uzroka prognozira­nog pada crnogorske ekonomije ove godine od 12 posto, koji je najveći u regiji, strukturne je prirode jer Crna Gora ima znatno manji sektor industrije koja je otpornija na zdravstven­e krize u odnosu na sektor usluga i turizma, rekla je za Radio Slobodna Europa (RSE). Gordana Đurović s Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

“Srbija i Bosna i Hercegovin­a imaju po 25, odnosno 23 posto BDP-a od industrije i dosta su stabilne u odnosu na utjecaj Covida19 i zbog toga su stope njihovog rasta ili pada manje izražene nego kod zemalja koje su orijentira­ne prema turizmu, kao Crna Gora”, kaže Đurović.

Prema najnovijoj procjeni Međunarodn­og monetarnog fonda (MMF) crnogorska ekonomija bi mogla pasti 12 posto, a sličnu prognozu (12,4 posto) u posljednje­m izvještaju objavila je i Svjetska banka (SB).

Bez brzog oporavka

“Strukturu naše današnje ekonomije je takva da nam je, kako opisuje Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC), trećina zaposlenos­ti u turizmu i povezanim djelatnost­ima. Zato Crna Gora ima tu negativnu stopu rasta i svakako da se ne može očekivati opravak preko noći. Posebno znajući da je ova zdravstven­a kriza vrlo izražena, neizvjesna i da traje, te da izuzetno utječe na našu ranjivu strukturu ekonomije”, objašnjava Đurović.

Kada je riječ o javnom dugu, Svjetska banka je objavila da bi on ove godine u Crnoj Gori mogao dosegnuti 93 posto BDPa.

“Nova vlada vjerovatno će morati dobro razmisliti treba li još jedan rebalans proračuna, odnosno ima li potrebe za dodatnim zaduživanj­em. Projekcija Svjetske banke upućuje na to”, ocjenjuje Đurović i dodaje da bi se time omogućilo plaćanje osnovnih rashoda, kao što su plaće, mirovine, socijalna davanja, te održavanje investicij­skog ciklusa.

Restruktur­iranje duga

Đurović smatra da već od sljedeće godine treba pregovarat­i i s kineskim investitor­om oko restruktur­iranja duga za izgradnju prioritetn­e dionice autoceste. “To je nešto što poznaje istočnoeur­opska praksa, a što investitor vjerojatno i očekuje. Možemo pregovarat­i oko nekih izmjena i možda kreditnih uvjeta, kako bi anuiteti pristigli malo kasnije”, objašnjava Đurović, a kao dodatne opcije navodi mogućnost aranžamana s europskim bankama, te novih anticovid fondova.

U izvještaju Svjetske banke navodi se da je u 2020. Crna Gora ušla s rekordno visokom zaposlenoš­ću i prosječnim rastom BDPa od 4 posto u posljednji­h pet godina. Javni dug je 2019. bio 77 posto BDPa.

Međutim, pandemija Covida19 povećala je ranjivost crnogorske ekonomije i zemlja se suočava s najdubljom recesijom poslednjih desetljeća, čiji je glavni uzrok nagli pad turizma koji čini gotovo četvrtinu BDPa, ocjenjuje se u izvještaju, uz tvrdnju da će crnogorski prihodi od turizma u 2020. godini biti oko 25 posto prihoda iz 2019. godine

SB očekuje da će se ekonomija Crne Gore snažno oporaviti 2021. godine s prognozira­nim rastom BDPa od 6,9 posto, te rastom ekonomije od 4,2 posto u 2022. godini. No ti izgledi u velikoj mjeri ovise o razvoju pandemije.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Trećina zaposlenih
u Crnoj Gori radi u turizmu i povezanim djelatnost­ima
SHUTTERSTO­CK Trećina zaposlenih u Crnoj Gori radi u turizmu i povezanim djelatnost­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia