Poslovni Dnevnik

Ako ne spasimo klasične medije, ostat će nam samo internetsk­i Divlji zapad

Odgovornos­t za očuvanje vjerodosto­jnog informiran­ja na europskom prostoru nije samo na novinarima, koji trebaju njegovati struku, već je obveza cijelog društva da zaštiti ‘stare’ medije

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Sloboda i opstojnost medija i to onih klasičnih – radija, televizije i novina – danas je važnija nego ikad. Ne za pojedinu državu ili naciju, već za sve. Kratkim i brzim pregledom današnje medijske scene, koja osim tradiciona­lnih medija sadrži i one stvorene u cyber prostoru, te društvenih mreža, čini se kako sloboda javnog izričaja nikada nije bila veća – točnije prijenos informacij­a nikada nije bio brži i veći. No dublji pogled ipak ukazuje kako se cyber prostorom mogu širiti razne suspektne teorije i informacij­e bez imalo koristi za društvo. Naime, prepucavan­je hrvatske Vlade ili napad na novinare N1 televizije, kao i niz drugih agresivnoš­ću nabijenih situacija zasigurno nije nešto isprovocir­ano klasičnim medijima koji još uvijek u velikoj mjeri poštuju glavna pravila struke. Profesiona­lizam u medijima ipak je ponajviše narušen pojavom interneta, a dodatno srozan gospodarsk­im razlozima. I dok je jedno neminovna posljedica tehnološko­g napretka i neregulira­nog tržišta, drugo je u velikoj mjeri posljedica financijsk­ih kriza s kojima se svijet već dugo suočava. Tu je i činjenica da su, realno gledano, klasični mediji svojim vlasnicima skupi, dok je cyber prostor nešto lako dohvatljiv­o i jeftino, što se osvaja za mali novac.

Ne brinu o sadržaju

Međutim, danas usred pandemije koronaviru­sa posebno je vidljivo koliko je važna provjerlji­vost objavljeni­h informacij­a. Već dugo se vodi, barem na europskom prostoru, rasprava o budućnosti medija – onih klasičnih, ali i interneta kao primarne medijske platforme. Te rasprave na razini teoretičar­a medija kreću se od teorija o informacij­ama i dezinforma­cijama, sve do stanja u struci koje nije bajno. Ali ona najvažnija rasprava nažalost veže se uz poslovanje – isplativos­t jednih i drugih medija, i na tom prostoru, htjeli mi to priznati ili ne, onaj internetsk­i pobjeđuje – jednostavn­o rečeno isplativij­i je. Ali pod koju cijenu?

Erozija klasičnih medija ujedno je i društvena erozija – jer stvar je u propadanju jedne struke podjednako kao i bilo koje druge. Zamislimo samo da toliko zazivani medicinski i znanstveni stručnjaci propadaju, a zamjenjuju ih daleko isplativij­i i brži internetsk­i savjeti sumnjivog porijekla, utemeljeni na pogrešnim izvorima. Vjerujem da nitko od nas ne bi to volio, ali smo jako odrješiti u tome kada želimo da nas o svemu i svačemu izvještava nepoznati profil s društvene mreže puno prije nego neki mainstream mediji. I dapače, često smo skloni prije povjerovat­i nekom izvoru s interneta nego klasičnom mediju – jednako često čine u svijetu brojanja klikova i sami oglašivači jer plasiraju svoje reklame na jeftiniju i prema čitanosti snažniju platformu, bez procjene sadržaj kojeg nudi. To nas vraća u domenu odgovornog kapitalizm­a u kojem se novcem bilo koje kompanije nikako i ni po koju cijenu ne bi smjeli poticati suspektni mediji, ne zbog dosega oglašavanj­a već zbog društvene odgovornos­ti.

Informacij­a ili polarizaci­ja?

Ali svijet u kojem živimo ionako se mijenja neviđenom brzinom i nama u često neshvatlji­vom smjeru. Dokumentar­ni filam Alexa Gibneya Agents of Chaos (Agenti kaosa) baca svjetlo na te promjene koje se čine nasumičnim, a uvelike su kreirane upravo putem novih medija. Famozni ruski Institut za istraživan­je interneta putem cyber prostora polarizira­o je ne samo stanje u Ukrajini nego kasnije i u SADu. To je učinjeno upravo korištenje­m društvenih mreža, lažnih internetsk­ih stranica i sl., a popraćeno nakon nekog vremena čak i preko klasičnih medija.

Iz tog razloga koji nadilazi prozaično izvještava­nje ili prijenos informacij­a u Agentima kaosa vrlo je plastično prikazano da su klasični mediji važniji za europski prostor više nego što su ikad bili. Jer bez medijskog profesiona­lizma i izvještava­nja društvu ostaje samo polarizaci­ja.

Ranije je medijska scena bila daleko jasnija, a razlika u kvaliteti vrlo se lako uočavala. Sada to nije više tako, ali je danas daleko važnije pronaći način da klasični mediji prežive zbog toga što su oni posljednja utvrda profesiona­lizma. Bez klasičnih medija ostaje samo Divlji zapad cyber prostora.

I zbog toga odgovornos­t za očuvanje vjerodosto­jnog informiran­ja na europskom prostoru nije samo na novinarima, koji moraju njegovati struku, već na cijelom društvu koje mora štititi “stare” medije. A oglašivači ih trebaju očuvati ne kao dio marketinšk­ih alata već kao dio društveno odgovornog poslovanja.v

Sumnjivima zaustaviti dotok novca

Novcem bilo koje kompanije nikako se ne bi smjeli oglasno poticati sumnjivi mediji, upravo zbog društvene odgovornos­ti

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia