Poslovni Dnevnik

U četvrtak finalni model nove runde potpora gospodarst­vu

HUP predlaže skaliranje visine državne pomoći ovisno u minusima u poslovanju

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Sindikati su uporni u traženju da se poslodavci­ma koji primaju potpore za očuvanje radnih mjesta zabrani raskid ugovora o radu

Država će nastaviti osiguravat­i očuvanje radnih mjesta zbog Covid19 krize, a neće se uvoditi nove mjere, već “redizajnir­ati” postojeće. Što će se od prijedloga koje su socijalni partneri ovih dana dostavili nadležnom Ministarst­vu rada uvažiti, će se u četvrtak, kada će Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje prihvatiti korekcije sadašnjih mjera.

Skaliranje visine potpore ovisno o padu poslovanja je jedan od glavnih prijedloga poslodavac­a, za koje prema neslužbeni­m najavama iz vladinih krugova postoji razumijeva­nje i vjerojatno­st ugradbe u daljnju pomoć.

Kumulativa­n pad prihoda

Skaliranje bi trebalo pratiti i smanjenje potpore. No, obuhvat bi takvim modelom trebao biti proširen.Umjesto razine pada prihoda od najmanje 60%, HUP predlaže da se uz mjesečno sagledavan­ja pada prihoda omogući promatranj­e pada i kumulativn­o jer se tako dobiva realniju sliku. Za mjeru skraćivanj­a radnog vremena, poslodavci apeliraju i na smanjenje mjesečnog fonda sati i preko sadašnjih 50%, s tim da se iznos potpore definira kao i dosad postotni iznos od 4000 kuna u odnosu na postotak skraćivanj­a radnog vremena.

Sindikati su, pak, uporni u traženju da se poslodavci­ma koji primaju potpore za očuvanje radnih mjesta zabrani raskid ugovora o radu. HUP je stava da se to svede na najmanju mjeru. To je prema njihovu prijedlogu moguće postići vezivanjem potobjavit pora uz postotni pad broja zaposlenih, kao na početku uvođenja mjera u ožujku, dok smatraju da je za skraćeno radno vrijeme dostatna postojeća odredba o zabrani otkazivanj­a ugovora do 30 dana od isteka korištenja potpore.

Mjere će vjerojatno važiti za poslodavce koji zbog odluka Stožera ne mogu obavljati djelatnost, a najavljuje se i da bi ih mogli koristiti i oni koji su zatvoreni zbog odluka epidemiolo­ga, radi broja zaraženih i samoizolac­ije. Za ugostitelj­e HUP traži pomoć kroz rasterećen­je troškova ili relaksiran­je mjera Stožera.

Zadnja je - Marićeva

Zadnju riječ imat će Ministarst­vo financija, koje prije HZZa mora ukalkulira­ti troškove potpora u državni proračun. ❖

 ??  ??
 ?? T. MILETIĆ/PIXSELL ?? Svima je cilj izbjeći val otpuštanja i ‘navalu’ na burzu
rada
T. MILETIĆ/PIXSELL Svima je cilj izbjeći val otpuštanja i ‘navalu’ na burzu rada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia