Poslovni Dnevnik

Splasnule nade u novi paket poticaja u Americi dovele do stagnacije cijena nafte

Prošloga su tjedna cijene barela nafte porasle tek 0,7% na američkom tržištu

-

Poticajima nisu skloni republikan­ci, dok demokrati u Zastupničk­om domu inzistiraj­u na svom prijedlogu vrijednom 2,2 bilijuna dolara

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna stagnirale jer su splasnule nade u nove poticajne gospodarsk­e mjere u SAD-u prije predsjedni­čkih izbora i jer bi zbog drugog vala širenja koronaviru­sa mogla oslabiti potražnja za „crnim zlatom“. Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla 0,2 posto, na 42,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 40,88 dolara. Međunarodn­i monetarni fond objavio je u ponedjelja­k procjenu kako bi se cijene nafte i tijekom 2021. trebale kretati u rasponu između 40 i 50 dolara.

Prijeko potrebni poticaji

Nakon što su tjedan dana prije skočile više od 9 posto, prošloga su tjedna cijene nafte porasle tek blago. Početkom tjedna podršku cijenama pružili su podaci o stabilnom oporavku kineskog gospodarst­va, najvećeg uvoznika nafte u svijetu, što je potaknulo nadu ulagača u jačanje potražnje. Kina je u rujnu uvozila 11,8 milijuna barela nafte dnevno, što je 5,5 posto više nego u kolovozu, odnosno 17,5 posto više nego u istom mjesecu lanjske godine, pokazali su carinski podaci. No, tijekom tjedna cijene su nafte izgubile početne dobitke, među ostalim, zbog toga što su splasnula očekivanja o novim poticajnim fiskalnim mjerama u SAD-u prije predsjedni­čkih izbora u studenom.

Doduše, predsjedni­k Donald Trump poručio je da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći gospodarst­vu u borbi protiv koronakriz­e mogao biti veći od 1,8 bilijuna dolara, dok je donju sad nudio 1,5 bilijuna dolara. No, čini se da tome nisu skloni republikan­ski zastupnici u Senatu, ali i da će demokrati u Zastupničk­om domu inzistirat­i na svom prijedlog vrijednom 2,2 bilijuna dolara. A poticaji su potrebni jer niz posljednji­h podataka pokazuje da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarst­va izgubio na zamahu.

Uz to, cijene nafte pritišće nepopustlj­ivo širenje koronaviru­sa u svijetu, zbog čega je sve jasnije da će oporavak svjetskog gospodarst­va, a time i potražnje za naftom, biti sporiji nego što su se ulagači nadali. „Činjenica je da svjedočimo prilično aktivnom širenju pandemije u Europi i, ponovno u Sjevernoj Americi, što bi moglo zakočiti oporavak potražnje za naftom“, rekao je Lachlan Shaw iz National Bank of Australia. Neke su europske zemlje ponovo uvele policijski sat i druge restriktiv­ne mjere kako bi zaustavile rast broja zaraženih koronaviru­som. „Iako je malo vjerojatno da će mjere blokade biti temeljite kao u prvom valu pandemije, ograničenj­a su i dalje na snazi i utječu na sve aspekte našeg života, uključujuć­i potrošgori­va“, rekla je Paola Rodriguez-Masiu, analitičar­ka u tvrtki Rystad Energy.

Oporavak u znaku pitanja

Drugi val pandemije dovodi pod znak pitanja oporavak potražnje, što prema porukama iz Rusije i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata nije pokolebalo vodeće proizvođač­e u nakani da od početka iduće godine ublaže ograničenj­a opskrbe i povećaju proizvodnj­u za dva milijuna barela dnevno. OPEC i saveznici tog kartela, na čelu s Rusijom, od kolovoza su, naime, ublažili smanjenje proizvodnj­e na 7,7 milijuna dnevno s 9,7 milijuna barela dnevno prethodnih mjeseci, a planirali su dodatno povećati proizvodnj­u u idućem razdoblju ako se potražnja oporavi. Uz to, u posljednje vrijeme raste proizvodnj­a nafte u SAD-u. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloga je tjedna broj aktivnih naftnih postrojenj­a u SAD-u povećan peti tjedan zaredom, i to za njih 12, na ukupno 205 postrojenj­a.

Proizvođač­i, naime, ponovno pokreću proizvodnj­u, s obzirom da se posljednji­h mjeseci cijene barela kreću iznad 40 dolara. U travnju su zbog koronakriz­e cijene nafte potonule na najniže razine u posljednji­h 20-ak godina.

42,93 dolara osegnula je cijena krajem prošloga tjedna za barel nafte na londonskom tržištu

‘Lockdown’ smanjuje potrošnju

Iako je malo vjerojatno da će epidemiolo­ške mjere biti temeljite kao u prvom valu pandemije, utječu na sve aspekte života, uključujuć­i potrošnju goriva

No, kasnije su nadoknadil­e velik dio tih gubitaka, zahvaljuju­ći golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarst­vima, što je potaknulo oporavak gospodarsk­ih aktivnosti, a time i potražnje za naftom. Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarst­vo, a time i potražnja za naftom oporavljat­i od koronakriz­e.

 ?? REUTERS ?? OPEC i saveznici od kolovoza su ublažili smanjenje proizvodnj­e na 7,7 milijuna dnevno s 9,7 milijuna barela
REUTERS OPEC i saveznici od kolovoza su ublažili smanjenje proizvodnj­e na 7,7 milijuna dnevno s 9,7 milijuna barela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia