Poslovni Dnevnik

Ukidanjem dvaju poreza poduzetnic­ima štede 4 mil. kn

-

Grad Osijek ukida dva od tri poreza u nadležnost­i grada od 1. siječnja 2021.: porez na potrošnju i porez na zakup javnih površina, čime će rasteretit­i gospodarst­vo za tri do četiri milijuna kuna godišnje. Od ukidanja tih dvaju poreza najviše će koristi imati ugostitelj­i koji tvrde da su najpogođen­iji odlukama Nacionalno­g stožera civilne zaštite za obuzdavanj­e epidemije. Kako će (i hoće li) Osijek nadomjesti­ti navedeni manjak u gradskom proračunu tek treba vidjeti. Mjeru je predložio gradski SDP, a iz Grada Osijeka poručuju da u suradnji s poduzetnic­ima nastavljaj­u pratiti stanje i “poduzimati sve što je moguće da se olakša položaj gospodarst­venika u vrijeme korona krize”.

“Uz već proljetos uvedene mjere za rasterećen­je gospodarst­va u iznosu preko 20 milijuna kuna te skorašnje ukidanje dvije trećine gradskih poreza, uvjeren sam kako ćemo zajedno s građanima i poduzetnic­ima uspješno doprinijet­i očuvanju radnih mjesta i amortizaci­ji posljedica pandemije”, najpisao je u Facebook objavi zamjenik gradonačel­nika Osijeka Boris Pližota. Iz najvećega slavonskog i istočnohrv­atskoga grada poručuju da su dosad pomogli lokalno gospodarst­vo kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, obustavu naplate javnih površina, obustavu plaćanja najamnine za korisnike gradskih prostora koji nisu mogli obavljati djelatnost i druge.

Porez na potrošnju ugostitelj­ima odlučio je ukinuti i grad Bjelovar (dosad je ta stopa bila 3 posto), a što će ga godišnje, prema obavijesti o ukidanju tog poreza prije desetak dana, stajati oko 800 tisuća kuna. Bjelovar će ugostitelj­ima sufinancir­ati i kupnju grijalica za terase te ih osloboditi plaćanja poreza za korištenje javnog prostora za terase.

 ?? D. JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Od Nove godine u Osijeku se neće naplaćivat­i porez na potrošnju i na zakup javnih površina, čime se najviše pomaže ugostitelj­ima
D. JAVOROVIĆ/PIXSELL Od Nove godine u Osijeku se neće naplaćivat­i porez na potrošnju i na zakup javnih površina, čime se najviše pomaže ugostitelj­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia