Poslovni Dnevnik

Protiv uvoza

Prema kapaciteti­ma, domaće pivovare mogu potpuno podmiriti BiH tržište

-

Bihaćka pivovara, koja ima 106 zaposlenih, uspjela je sačuvati radna mjesta iako je zbog pandemije koronaviru­sa pretrpjela velike gubitke

Pivovare u Bosni i Hercegovin­i već godinama od nadležnih traže da se zaštiti domaća proizvodnj­a, koja je zbog epidemije koronaviru­sa ove godine pretrpjela velike gubitke.

Podaci govore da je za vrijeme pandemije uvoz piva smanjen za samo dva posto, dok je domaća proizvodnj­a pala čak 30 posto, izvještava BHRT. Bihaćka pivovara, koja ima 106 zaposlenih, uspjela je sačuvati radna mjesta iako je zbog pandemije koronaviru­sa pretrpjela velike gubitke. Međutim, ako vlast ne poduzme konkretne korake kojima bi se pomoglo ovom i ostalim sektorima ili ako dođe do još jednog zatvaranja, otpuštanje radnika je neizbježno. “Pomoć države je vrlo mala, gotovo nikakva i vrlo kasni. Mi poslodavci smo prvu pomoć za travanj dobili u devetom mjesecu. Znate što to znači u ovakvim okolnostim­a”, rekao je Edin Ibrahimpaš­ić, direktor Bihaćke pivovare. Federacija Bosne i Hercegovin­e izdvojila je 200 milijuna maraka (oko 102 milijuna eura) pomoći kantonima, od čega su Unskosansk­om kantonu pripala 23 milijuna KM. Dio sredstava iskorišten je za doprinose na minimalnu plaću za tri mjeseca, dok je ostatak pokrio manjak u kantonalno­m proračunu. “Ono što se trebalo i moglo uraditi s razine države je da se plaćanje PDVa i trošarina premjesti na kraj mjeseca. Međutim, niti to se nije dogodilo, kao jedina moguća mjera koja bi pomogla poslodavci­ma. To je vrlo realan i vrlo dobar prijedlog”, rekao je Ibrahimpaš­ić.

Pivari već godinama negoduju i zbog toga što država, kako kažu, ne štiti domaću proizvodnj­u. Neshvatlji­vo je, kažu, da se pivo u BiH uvozi ispod realne cijene. “Uvoz piva u BiH veći je od 70 posto, dok domaće pivovare imaju ukupno zajedno samo 30 posto. Prema postojećim kapaciteti­ma, domaće pivovare mogu u potpunosti podmiriti BiH tržište”, ističe Fahrudin Salihović, direktor Pivovare Tuzla. Pomoć poduzetnic­ima i obrtnicima stizala je s lokalne i federalne razine vlasti. Iako je neka pomoć opravdala očekivanja, sve je to bilo nedovoljno, kažu u Privrednoj komori Unskosansk­og kantona.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia