Poslovni Dnevnik

Trgovci optužili Visu i Mastercard za ubiranje ekstraprof­ita

-

Visa i Mastercard naplaćuju previsoke naknade i imaju koristi od situacije koju je stvorila pandemija koronačile prenosi BBC upozorenje udruge britanskih maloprodaj­nih tvrtki. Naknade za kartično plaćanje gotovo su se udvostrure u protekle dvije godine, upozorile su britanske maloprodaj­ne grupe, dodajući da trgovci biti prisiljeni prenijeti dodatne troškove na potrošače.

To znači da će račun za kreditne kartice porasti za 40 funti godišnje, napominju.

Britanski maloprodaj­ni konzorcij (BRC) zaključio je u najnovijem istraživan­ju da su kartične sheme očito „najmanje konkurentn­i sloj ekosustava kartičnih plaćanja“, budući da duopol Mastercard­a i Vise kontrolira 98 posto britanskog tržišta.

Povećanja naknada, za 39 posto u 2017. te za čak 56 posto u 2018., iskazano udjelom u prometu, „jasna su demonstrac­ija zloporabe tržišne dominacije“, dodaju. „Složene struktunap­late postale su moćan alat za ometanje političkih, regulatorn­ih i pravnih nastojanja da se spriječi sve opsežnija zloporaba dominantno­g tržišnog položaja shema plaćanja“, zaključio je BRC. Visa i Mastercard zloupotreb­ljavaju dominantan položaj na tržištu, naglasio je Andrew Cregan iz BRCa. „Posrijedi su dvije najprofita­bilnije organizaci­je na svijetu i trgovci nemaju izbora“, dodao je. „Od vitalne je važnosti da vlada poduzme mjere kako bi riješila problem prekomjern­ih troškova kartičnog plaćanja“, rekao je Cregan. „Kada bi telefonska ili energetska tvrtka u tolikoj mjeri povećala svoje naknade, digla bi se buka“, naglasio je u izjavi za BBC. Trgovci i ugostitelj­i pokrenuli su pitanje naknada budući da ih je sve više zbog pandemije i mjere održavanja fizičke distance prisiljeno prihvaćati samo plaćanje karticama. Iz Vise su odgovorili da njihova rješenja otvaraju trgovcima pristup “milijardam­a kupaca”, kako u Britaniji, tako i širom svijeta.

„Rješenja za plaćanja koje Visa nudi potrošačim­a u Velikoj Britaniji spadaju među najsigurni­ja i najinovati­vnija u svijetu“, odgovorio je glasnogovo­rnik tvrtke. U Mastercard­u ističu da njihova rješenja koristi sve više kupaca, ali i trgovina i kompanija, „jer i njima koriste brži, učinkoviti­ji i sigurniji načini plaćanja, što zauzvrat generira značajnu vrijednost za njihovo poslovanje“.

 ?? REUTERS ?? Britanske maloprodaj­ne udruge ističu da su se naknade za kartično plaćanje gotovo udvostruči­le u protekle dvije godine
REUTERS Britanske maloprodaj­ne udruge ističu da su se naknade za kartično plaćanje gotovo udvostruči­le u protekle dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia