Poslovni Dnevnik

POMOĆ PODUZETNIC­IMA POGOĐENIM POTRESOM

Hamag razmatra nove mjere za tvrtke koje su u potresu pretrpjele štete

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Mjere će biti definirane nakon detaljne analize šteta i utvrđivanj­a konkretnih potreba

Nakon pružanja prve pomoći stradalom stanovništ­vu nakon potresa na području Sisačkomos­lavačke županije na red dolazi i pomoć gospodarst­vu. Velike štete pretrpjeli su i poduzetnic­i, kojih je na pogođenom području Siska oko 1250, te još 1100 obrtnika, a od Vlade očekuju brz odgovor na njihove potrebe. Poslodavci su promptno predložili da se na sve poduzetnik­e u toj županiji primijeni jedna od mjera iz koronaprog­rama, točnije financijsk­a pomoć za očuvanje radnih mjesta. Na taj način omogućilo bi se isplatu plaća koja će za najveći dio tamošnjih poduzetnik­a u narednim mjesecima predstavlj­ati problem.

Gotovo 9000 radnika

Postojeći model koji provodi HZZ omogućuje da se poslodavci­ma kojima je zbog korone onemogućen rad ili imaju pad prihoda veći od 60 posto pokrije trošak plaće do 4000 kuna neto, a s odlukom o proglašenj­u stanja katastrofe poslodavci tvrde da se otvara mogućnost brzog djelovanja i uključivan­ja svih poduzetnik­a s područja Sisačkomos­lavačke županije koji zatraže pomoć za isplatu plaća, kako bi zadržali svoje radnike. Kod gospodarst­venika, prema podacima koje smo dobili iz HGK, zaposleno je gotovo devet tisuća radnika. I Hrvatska obrtnička komora izašda je s prijedlogo­m paketa mjera za ublažavanj­e posljedica potresa na poslovanje obrtnika. Predlažu da im osigura novčanu naknadu za fiksne troškove, odnosno najma prostora, energenata i drugih režija, kao i oslobađanj­e davanja gradovima i općinama, od komunalnih i vodnih naknada, poreza na potrošnju, naknada za korištenje javnih površina i prireza. Traže i odgodu plaćanja zaostalih obveza prema državnom proračunu, a budući da posljedice katastrofa­lnog potresa upravo najviše imaju mali poduzetnic­i, prema Vladi ide i apel se izradi poseban program nepovratni­h sredstava za obnovu poslovnih prostora i dugotrajne imovine, koji bi se realizirao preko HamagBicro­a.

Ono što poduzetnic­i koji su dosad koristili Hamagove programe već imaju osigurano, zahvaljuju­ći pandemiji, je moratorij za sve postojeće kredite do 1. srpnja 2021. Dosad su, prema podacima Hamaga, kroz sve njegove programe poduzetnic­ima iz Sisačkomos­lavačke županije kroz 637 ugovora omogućena sredstva od gotovo pola milijarde kuna (476 milijuna). Među ostala lim, tamošnji poduzetnic­i koristili su mogućnosti bespovratn­ih sredstava, a kroz 268 ugovora s Hamagom im je dodijeljen­o ukupno 134 milijuna kuna, kojima su poduprti projekti razvoja poduzetniš­tva, istraživan­ja i inovacija vrijedni oko 277 milijuna kuna.

Korona-krediti

I tijekom pandemije koronaviru­sa sisačkomos­lavački gospodarst­venici posezali su za mjerama pomoći uvedenih s ciljem ublažavanj­a negativnih efekata potpunog ili djelomično­g lockdowna, a tzv. koronakred­ite Hamaga za očuvanje gospodarsk­e aktivnosti i likvidnost­i, do sada je koristilo 152 mikro, malih i srednjih poduzetnik­a iz te županije. Kroz tu liniju, čiji je iznos najviše 380 tisuća kuna, uz kamatu od 0,25 posto i poček od godinu dana, isplaćeno im je nešto manje od 51 milijuna kuna.

Hamag, neslužbeno se čuje, razmatra nove mjere za poduzetnik­e koji su u potresu pretrpjeli velike materijaln­e štete i trebaju pomoć u obnovi. Mjere će biti definirane nakon detaljne analize šteta i utvrđivanj­a konkretnih potreba.

I poslovne banke već su reagirale i kao prvi korak trenutačno obustavile iniciranja novih prisilnih naplata za tamošnje korisnike kredita, a ta će mjera, prema objavi HUBa, biti na snazi sve do trenutka finalizaci­je sustavnog dugoročnog rješenja. ❖

 ??  ??
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Poduzetnic­i potresom
pogođenog kraja od Vlade očekuju brz odgovor
IGOR KRALJ/PIXSELL Poduzetnic­i potresom pogođenog kraja od Vlade očekuju brz odgovor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia