Poslovni Dnevnik

UGOSTITELJ­I ZA BLAGDANE OSTALI KRATKIH RUKAVA

Prosinački promet restorana i kafića 800 milijuna tanji nego 2019. godine

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Trgovina na malo u nespecijal­iziranim prodavaoni­cama pretežito hranom i pićem zabilježil­a rast fiskalizir­anog prometa

Trenutačno važeće epidemiolo­ške mjere nastavit će se i nakon sutrašnjeg isteka roka definirano­g prilikom njihova posljednje­g produljenj­a iz prosinca, potvrdio je šef Nacionalno­g stožera civilne zaštite Davor Božinović. Pritom je dao naslutiti da će tako ostati još “barem nekoliko tjedana”. Brojke jesu nešto bolje, ali razlozi za mjere nisu nestali, kaže, a treba imati na umu i okruženje s pojavom novog soja virusa i naznake “nečega što se naziva trećim valom epidemije”.

U Udruzi Glas poduzetnik­a (UGP), međutim, traže više informacij­a i odgovora Vlade i Stožera o daljnjim epidemiolo­škim i gospodarsk­im mjerama. Nedopustiv­im smatraju to što poduzetnic­i i obrtnici koji su morali zatvoriti svoja vrata nemaju nikakav orijentir kada će uopće moći nastaviti s poslovanje­m te hoće li im Vlada nadoknadit­i silne gubitke zbog ograničava­nja poslovanja.

Drastičan pad

Upozoravaj­u kako i mnoge djelatnost­i koje nisu formalno zatvorene, poput povremenog prijevoza putnika i putničkih agencija, propadaju, a sve više ljudi završava na Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje (trenutačno ih je ondje 160.000).

Ako je suditi prema posljednjo­j detaljnijo­j slici koju Porezna uprava povremeno objavljuje u okviru podataka o fiskalizac­iji u prometu gotovinom, niz je djelatnost­i (i) u prosincu zabilježio dvoznamenk­aste padove prijavljen­og prometa. Smanjenjim­a u odnosu na prosinac prethodne godine očekivano prednjače biznisi kojima je zabranjen rad ili su pod velikim utjecajem ograničenj­a društvenih kontakata.

Tako je, primjerice, promet restorana i kafića (djelatnost­i pripremanj­a i usluživanj­a hrane i pića) u prosincu dosegnuo tek 209 milijuna kuna nasuprot 1,05 milijardi u istom mjesecu 2019.

Daleko ispod prethodne godine bio je, dakako, i prošlomjes­ečni promet u djelatnost­ima pružanja smještaja; 56 prema 198 milijuna. Više nego upola slabiji prosinac u međugodišn­jima usporedbam­a fiskalizir­anog prometa bilježe i djelatnost­i iz kategorije Prijevoz i skladišten­je, u kojima je on pao sa 211 na 104 milijuna kuna. U kategoriji Umjetnost, zabava i rekreacija posljednji mjesec 2020. godine je prema prijavljen­om prometu ispao 56 posto tanji nego isti prethodne godine, s nepunih 20 prema 45,4 milijuna, dok je npr. u Administra­tivnim i pomoćnim uslužnim djelatnost­ipopriličn­e ma prosinački pad bio i znatno drastičnij­i – 17,2 prema gotovo 94 milijuna. Za nešto više od četvrtine fiskalizir­ani je promet u tom mjesecu u odnosu na godinu prije pao i kod frizerskih i salona za uljepšavan­je. No, u tim usporedbam­a i znatno veći pad bilježe obveznici fiskalizac­ije u djelatnost­i Poslovanja nekretnina­ma (4,6 prema 9,6 milijuna.

Pismo Vladi

Ipak, u nekoliko je djelatnost­i prošli mjesec u godišnjim usporedbam­a ispao jači. To svakako vrijedi za kategoriju Informacij­a i komunikaci­ja, u kojoj je vrijednost izdanih računa porasla sa 160 na 172 milijuna. A,iako sektor trgovine u cjelini uslijed koronakriz­e bilježi međugodišn­ji pad, unutar njega su razlike. Tako su, primjerice, u blagdansko­m potrošnjom obilježeno­m prosincu super i hipermarke­ti, odnosno tzv. trgovina na malo u nespecijal­iziranim prodavaoni­cama pretežito hranom i pićem, zabilježil­i rast fiskalizir­anog prometa. Nasuprot nepunih 3,6 milijardi u prosincu 2019. u lanjskome su izdali računa u vrijednost­i 4,45 milijardi kuna. To je dijelom zacijelo objašnjivo i time što se u blagdansko vrijeme i dio potrošnje u neprehramb­enoj trgovini skrenuo prema trgovačkim lancima. Inače, prema podacima Porezne uprave, u ukupnoj trgovini na veliko i malo fiskalizir­ani je promet prošlog mjeseca dosegnuo nepunih 10,9 milijardi, dok je u istom mjesecu godinu prije premašio 11,4 milijarde.

Iz Glasa poduzetnik­a uz pismo Vladi još su jednom ponovili kako potpore za očuvanje radnih mjesta nisu mjera pomoći za poduzetnik­e te kako ona neće spasiti poslovanje tvrtki niti omogućiti oporavak gospodarst­va. Podsjetili su i kako su dopisi mnogih odbora UGPa s prijedlogo­m mjera koje bi omogućile opstanak tvrtkama i obrtima i dalje bez odgovora. ❖

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Ugostitelj­i su u mjesecu intenzivne blagdanske potrošnje ostali potpuno kratkih rukava
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Ugostitelj­i su u mjesecu intenzivne blagdanske potrošnje ostali potpuno kratkih rukava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia