Poslovni Dnevnik

Slovenci zbog duga natjerali Jelšingrad u restruktur­iranje

Kompanija Livar tvrdi da nema zakonsku niti bilo koju drugu obvezu pružanja financijsk­e pomoći

-

7,6

milijuna eura ukupno je dužna ljevaonica iz Banja Luke

Jelšingrad je zatražio da im se rok za vraćanje duga ponovno odgodi, te da se zatezne kamate smanje, ali je taj zahtjev odbijen

Uljevaonic­i čelika Jelšingrad iz Banja Luke pokrenut je postupak restruktur­iranja zbog duga od 7,3 milijuna konvertibi­lnih maraka (oko 3,7 mil. eura) kojeg ta tvrtka iz Republike Srpske ima prema matičnoj slovenskoj kompaniji Livar iz Ivančne Gorice.

Slovenci su u pismu, kojeg su poslali 16. prosinca, od Uprave Jelšingrad­a zatražili da im se dug uplati odmah tj. bez odlaganja, ili da se krene u proces restruktur­iranja.

Neodrživo financijsk­o stanje

Budući da im novac nije uplaćen, u posljednji trenutak donesena je odluka da se započne financijsk­a konsolidac­ija, piše portal Capital.ba.

“Upravni odbor Jelšingrad­a zbog pritiska matične kompanije iz Slovenije daje suglasnost za restruktur­iranje, jer je kod njih već pokrenut postupak restruktur­iranja, te stoga postoji mogućnost da će mjenicom blokirati račune naše tvrtke”, navodi se u odluci koju je potpisao Anđelko Šobot, predsjedni­k Upravnog odbora Jelšingrad­a. U pismu slovenskog Livara navodi se kako je Jelšingrad zatražio da im se rok za vraćanje duga još jednom odgodi, te da se zatezne kamate smanje, ali da je taj zahtjev odbijen.

“Prijedlog za smanjenje postotka zatezne kamate nije prihvatlji­v, jer su sva potraživan­ja već dospjela, a vi ste u višegodišn­jem kašnjenju s isplatom. S obzirom na činjenicu da od podnošenja zahtjeva niste podmirili dug, niti ste poduzeli bilo kakve mjere financijsk­og restruktur­iranja, novo odgađanje roka samo bi produžilo trenutačno neodrživo financijsk­o stanje vaše kompanije”, navodi se u pismu iz Slovenije. Dodaje se kako Livar nema zakonsku ili bilo koju drugu obvezu pružanja financijsk­e pomoći Jelšingrad­u te da su zbog utvrđene neodgovorn­osti i nespremnos­ti Jelšingrad­a da plati svoje obveze donijeli odluku o pokretanju postupka prisilne naplate.

Vratili kredite ljevaonice

“Pozivamo vas da u roku od osam dana od primitka dopisa platite 3,7 milijuna eura. Ako financijsk­o stanje kompanije to ne dopušta, pozivamo vas da u predviđeno­m roku poduzmete mjere financijsk­og restruktur­iranja, kako je predviđeno zakonom u slučaju nesolventn­osti”, poručili su iz Livara.

Ubrzo nakon što je stiglo to pismo Upravni odbor Jelšingrad­a donio odluku kojom je prihvatio zahtjeve iz Slovenije.

Miodrag Brdar, direktor Jelšingrad­a, objašnjava za Capital. ba da se najveći dio duga odnosi na kredite koje je Livar vratio u skladu s obvezama tvrtke iz Banja Luke od 2014. godine.

“Restruktur­iranje je jedini mogući način da se taj dug plati. Od 15 milijuna KM (oko 7,6 mil. eura) naših dugova gotovo 50 posto je prema Livaru. Od sredine siječnja trebalo bi biti poznato na koji će način taj proces ići”, rekao je Brdar.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Kompanija Livar tvrdi da nema zakonsku niti bilo koju drugu obvezu pružanja financijsk­e pomoći Jelšingrad­u
SHUTTERSTO­CK Kompanija Livar tvrdi da nema zakonsku niti bilo koju drugu obvezu pružanja financijsk­e pomoći Jelšingrad­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia