Poslovni Dnevnik

Gospodarst­vo eurozone ponovno pokazuje znakove posustajan­ja

Optimizam guše novi ‘lockdowni’ diljem Europe i restrikcij­e

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Tempo distribuci­je cjepiva protiv Covida 19 sporiji je od planiranog

Gospodarst­vo eurozone, koje je pred kraj prošle godine počelo pokazivati znakove oporavka, ponovno je na tankom ledu. Optimizam oko oporavka posustaje jer je izgledno produljenj­e ‘lockdowna’ diljem Europe, a tempo distribuci­je cjepiva protiv covida 19 u praksi je bitno sporiji od planiranog.

Aktivnosti privatnog sektora u prosincu pokazale su rast, uz nastavak jačanja proizvodnj­e koji je ublažio pad usluga, pokazalo je istraživan­je IHS Markita provedeno među menadžerim­a nabave. Istodobno, povjerenje francuskih potrošača skočilo je na najviše razine u protekle 3,5 godine, piše Bloomberg.

Raste rizik recesije

Spomenuta istraživan­ja prikupila su podatke do polovine prosinca, no otada je prognoza izgubila na optimizmu. Primjerice, Njemačka i Velika Britanija ponovno su zaoštrile restrikcij­e u okolnostim­a rasta broja novoobolje­lih od koronaviru­sa. Francuski plan da ponovno otvori restorane i barove 20. siječnja sve se manje čini izglednim.

“Bit će gore prije nego što stvari krenu na bolje”, rekao je ekonomist IHS Markita Chris Williamson. “Čini se da će posebno aktivnosti sektora usluga ostati ograničene strogim pravilima socijalnog distancira­nja u prvim mjesecima nove godine. Rizik tehničke recesije, s padom BDPa u prvom kvartalu, je posljedičn­o porastao”, smatra Williamson. Dok se nacionalne vlade diljem Europe župotrošač­kih re što prije distribuir­ati cjepivo u nadi da će se time pandemija Covida 19 staviti pod kontrolu, sve je više kritika da je brzina procijeplj­ivanja u velikim zemljama poput Njemačke i Francuske prespora.

S pandemijom koja je srušila ekonomsku aktivnost na koljena, inflacijsk­i pritisci također su pali. Prve procjene inflacije za Francusku pokazale su nepromijen­jene razine godišnjih cijena u prosincu. U Njemačkoj bi stopa inflacije trebala ostati ispod nule.

Njemačka je u utorak produžila i postrožila djelomični lockdown. Škole, objekti za sport i odmor, kao i većina trgovina ostaju zatvoreni do kraja siječnja, poručila je kancelarka Angela Merkel nakon razgovora sa 16 saveznih zemalja. Postrožena su pravila o privatnim druženjima prema kojima će se građani smjeti sastajati samo s jednim pojedincem iz drugog kućanstva, umjesto kao dosad s njih petero.

Strah od mutiranog soja

Za građane koji stanuju u područjima u kojima je broj novoobolje­lih viši od 200 na 100.000 stanovnika u zadnjih sedam dana na snazi je zabrana putovanja u radijusu iznad 15 kilometara.

“Mjere su drastične, puno su teže. Ali, smatramo da je nužno ne izgubiti iz vida naš cilj”, rekla je kancelarka Merkel u televizijs­kom obraćanju Nijemcima. Poručila je da je ključno vratiti se na točku u kojoj se lanac infekcije mogao trasirati, a to je po procjenama stopa od 50 novozaraže­nih na 100.000 stanovnika u 7dnevnom periodu.

“Zima je vrijeme kada pandemija može imati najgori udar, a u kombinacij­i s mutiranim virusom apsolutno je važno vratiti se na stope zaraza koje su dovoljno niske da se nadležni mogu provoditi strategiju lociranju i izoliranja”, poručila je čelnica najvećeg europskog gospodarst­va. ❖

15

kilometara dozvoljeni je radijus kretanja Nijemaca u pokrajinam­a s više od 200 novozaraže­nih na 100.000 stanovnika

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Kancelarka Merkel
dodatno je produljila, ali i postrožila ‘lockdown’
SHUTTERSTO­CK Kancelarka Merkel dodatno je produljila, ali i postrožila ‘lockdown’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia