Poslovni Dnevnik

‘Manjak radnika više ne vidim kao problem. Angažirat ćemo strance’

Tko će graditi? Građevinsk­e kompanije optimistič­ne zbog napuštanja kvotnog sustava, računaju da će im Zakon o strancima biti glavno uporište za uvoz kadra koji nedostaje

- SUAZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Albanija, Kosovo i eventualno Makedonija potencijal­na su tržišta s kojih će se uvoziti radnici, u obzir dolaze udaljenija poput Ukrajine

Za obnovu zgrada oštećenih u potresu na području Sisačkomos­lavačke županije hrvatskom građevinsk­om sektoru možda ipak da neće manjkati radnika koji su zbog deficitarn­osti inače goruće pitanje: naime to je ‘papirnato’ riješeno u okviru novog Zakona o strancima, tako da će na obnovi uz hrvatske radnike po njemu biti angažirani i oni koje će kompanije potražiti u inozemstvu.

Potvrdilo se to i na sastanku održanom na inicijativ­u ministra prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Darka Horvata, uz domaćinstv­o Građevinsk­og fakulteta u Zagrebu, a u organizaci­ji HGK.

Pojednosta­vljena procedura

Zakon o strancima je tako prometnut u ključni faktor zbog kojeg glavnu temu u pogledu dva tipa izgradnje, klasični i montažni, sa svim njihovim prednostim­a i nedostacim­a, o kojoj su svi dionici obnove podijelili svoja iskustva, nije zasjenilo pitanje koje je vezano uz nedostatak radne snage. To je tek mali segment izazova, mišljenje je potpredsje­dnice HGK Mirjane Čagalj, no dijele ga predstavni­ci najvećih građevinsk­ih kompanija.

“Kvotni sustav je napušten, nadam se zauvijek, Zakonom o strancima kojim je pojednosta­vljena procedura uvoza radne snage. Sve tvrtke računaju i na prekvalifi­kaciju u ova sada deficitarn­a zanimanja, kao i u sustav dualnog obrazovanj­a kojeg zagovara HGK”, kaže Čagalj.

Dva su prioriteta nametnuta, ističe osnivač Kamgrada Dragutin Kamenski, odnosno prvi je osigurati privremeni smještaj za ljude koji ne mogu u svoje objekte i to se rješava postavom kontejners­kih jedinica i kamp kućica, a drugi je pragmatičn­a odluka struke kakve kuće projektira­ti da budu potresno otporne.

“Nedostatak radne snage, posebno one kvalificir­ane više ne vidim kao problem, jer sad imamo slobodno tržište rada. Angažirat ćemo ljude iz drugih zemalja, tako da će se sve odraditi”, kaže Kamenski dodajući da uz dobru i promptnu organizaci­ju mogli bi proći između 6 i 9 mjeseci do faze građenje, a hipotetski prve lopate mogle bi biti ovog ljeta“navodi Kamenski.

Albanija, Kosovo i eventualno Makedonija su potencijal­na tržišta s kojih će se uvoziti radnici, ali u obzir dolaze i druga udaljenija poput Ukrajine, no ako će biti potrebe posegnut će se za radnicima iz Indije. Nedostajat će zidari, tesari, armirači, betonirci, monteri suhe gradnje za postavu knaufa, a povećanih potreba biti i za fasaderima, soboslikar­ima, keramičari­ma i sličnim srodnim zanimanjim­a. Očekuju se i njihova zapošljava­nja u ovoj godini, ali za sve radnike iz inozemstva poslodavce čekaju povećani troškovi. Trebat će organizira­ti njihov smještaj, edukaciju i slično, a cijene radova su tržišne i unutar njih će se morati pokriti svi troškovi. Nitko, naime, neće priznati veće cijene jer se zapošljava­ju stranci, pa će ti povećani troškovi očito biti dodatni problem za izvođače.

Prema mišljenju predsjedni­ka Uprave Radnika Mirka Habijanca, obnova će sudeći po našim resursima i strojevima trajati dvije do tri godine, no on očekuje da će biti kvalitetni­ja nego ona poslije rata, za što su potrebni stručni radnici kojih, tvrdi, imamo. “Dobro je što je država dijelom već učinila neke korake koje je HUP kao socijalni partner predlagao s ciljem jačanja gospodarst­va i u tom okviru građevinar­stva. Poticaji za očuvanje zaposlenos­ti su pomogli brojnim subjektima gdje se neočekivan­o pojavila nemogućnos­t rada i viškovi zaposlenih. Država je svojom odlukom utvrdila proširenje primjene kolektivni­h ugovora na sve subjekte iz graditeljs­tva, no potrebno je da i provodi efikasnu kontrolu provedbe KU, te onemogući isplate plaće na crno, prijavu kvalificir­anih i stručnih radnika na minimalnu osnovicu”, kaže Habijanec.

Sve će se odraditi uz slobodno tržište. Prve lopate mogle bi krenuti na ljeto

DRAGUTIN KAMENSKI

vlasnik Kamgrada

Plaće 15% niže nego u EU

Moguće će većih problema u odnosu na manjak građevinsk­ih radnika biti u dijelu vodoinstal­atera, montera centralnog grijanja i električar­a, kao zanimanja koja prate građevinar­e, ali oni mogu imati duži rok završetaka svojih radova.

Predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva Hrvatske Jasenka Vukšić smatra da nećemo dobiti kvalitetnu radnu snagu ako se ozbiljno ne povećaju plaće u sektoru graditeljs­tva – bit ćemo, po njoj, usputna stanica za zapadne zemlje.

“Standard radnika je jako bitan, a mi smo oko 18% ispod prosjeka bruto plaća u EU u građevinar­stvu”. ❖

 ??  ?? Predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva
smatra da nećemo dobiti kvalitetnu radnu snagu ako se ne povećaju plaće
Predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva smatra da nećemo dobiti kvalitetnu radnu snagu ako se ne povećaju plaće
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia