Poslovni Dnevnik

Odobreno cjepivo Moderne za EU, danas se cijepi naših 10 ministara

-

Cjepivo američkog proizvođač­a Moderna dobilo je u srijedu zeleno svjetlo europskog regulatora i postalo drugo cjepivo protiv koronaviru­sa odobreno u Europskoj uniji.

Pošto je Europska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo, odobriti ga treba još Europska komisija i taj konačni korak očekuje se vrlo brzo kako bi cijepljenj­e moglo početi i ubrzati procjeplji­vanje europskog stanovništ­va. EMAin Odbor za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) zeleno svjetlo je dao na sastanku u srijedu, pošto je raniji izvanredan sastanak u ponedjelja­k završio bez zaključka.

EMA je 21. prosinca preporučil­a cjepivo protiv Covida19 koje su proizveli Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

Otkad je prije tjedan dana u Europskoj uniji počelo cijepljenj­e, stotine tisuća Europljana primile su cjepivo Pfizera i BioNTecha. Više od milijun doza distribuir­ano je u Velikoj Britaniji u svega mjesec dana, a zdravstven­e vlasti u Njemačkoj i Francuskoj bile na meti kritika zbog presporog početka kampanje. Nizozemska je u srijedu počela s cijepljenj­em, a prva osoba koja je primila cjepivo bila je 39godišnja medicinska sestra u staračkom domu. U Hrvatskoj je cijepljenj­e krenulo još u nedjelju 27. prosinca, prvo među štićenicim­a domova za starije i nemoćne te zdravstven­ih djelatnika.

Dosad je cijepljeno više stotina građana, među njima u utorak, i to javno pred kamerama, dio članova Nacionalno­g stožera civilne zaštite, a najavljeno je da će danas isto, na sjednici Vlade, učiniti i 10 ministara.

 ?? REUTERS ?? Zeleno svjetlo za lijek američkog proizvođač­a mora dati još EK kako bi cijepljenj­e moglo početi
REUTERS Zeleno svjetlo za lijek američkog proizvođač­a mora dati još EK kako bi cijepljenj­e moglo početi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia