Poslovni Dnevnik

Lječilište Reumal u Fojnici morat će otpustiti 100 radnika

-

Lječilište Reumal u Fojnici, u državnom vlasništvu, uz financijsk­u pomoć Općine Fojnica i vlade FBiH uspjelo je stati na noge, ali u sljedećem razdoblju zbog reorganiza­cije do 100 radnika ostat će bez posla.

To je za portal Klix.ba potvrdio Alija Mukača, direktor Reumala Fojnica, koji je rekao da su u proteklom razdoblju svim radnicima isplaćival­i plaće. No blokade računa, tužbe radnika i sve ostalo što se događalo od rujna do danas zahtijevaj­u konkretne mjere. “Nakon prve blokade računa zbog tužbi radnika sve razine države javile su se da pomognu. Prva je pomogla Općina Fojnica koja je dala 300.000 KM (oko 153.000 eura), a zatim i vlada FBiH izdvajanje­m sredstava za turizam. Podijeljen­a su I bespovratn­a sredstva za lječilišta čime je financiran­a minimalna neto plaća za listopad, studeni i prosinac te doprinosi na plaću, što je oko 1700 KM (oko 870 eura) po svakom od 315 radnika”, objasnio je Mukača.

On je dodao da su u međuvremen­u pokušali pronaći kompromis s radnicima u vezi s tužbama te su im obećali 30 posto u odnosu na njihova potraživan­ja.

“Javilo nam se 260 radnika, a nitko od onih koji su tužili Reumal na to nije pristao. Oni koji su se javili dobili su dio naknade i nekako smo spasili rad”, dodao je Mukača. Međutim, budući da je poslovanje u minusu do 80 posto, Mukača kaže da će se morati raskidati ugovori o radu. “Od 15. listopada, kada je pogoršana situacija zbog pandemije, imamo doista loše rezultate. Dva mjeseca imamo stotinjak gostiju, 3500 noćenja mjesečno uz prihode od 350.000 KM (oko 180.000 eura) i to je samo 20 posto u odnosu na redovno poslovanje. Imat ćemo milijunski minus, za vrijeme pandemije nismo otpuštali radnike, ali ne možemo više”, kaže sugovornik portala.

“Banja u Olovu ima 70 radnika, a mi 300. Nećemo ići s radikalnim mjerama, ali plan je da do 100 radnika proglasimo tehnološki­m viškom”, kaže Mukača.

 ??  ?? Prihodi državnog lječilišta pali su na samo 20 posto od uobičajeni­h, očekuje se veliki minus
Prihodi državnog lječilišta pali su na samo 20 posto od uobičajeni­h, očekuje se veliki minus

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia