Poslovni Dnevnik

Napetosti zbog iranske zapljene tankera podigle cijene nafte nadomak 52 dolara

Teheran tvrdi da mu ta azijska zemlja duguje sedam milijardi dolara

-

Zabrinutos­t za potražnju za gorivom je raspirilo i opetovano zatvaranje čitave Engleske zbog korone

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodn­im tržištima nadomak 52 dolara, poduprte napetostim­a zbog iranske zapljene južnokorej­skog tankera a trgovci pozorno prate i pregovore vodećih proizvođač­a o opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u ožujku iznosila 51,95 dolara za barel i bila je za 86 centi viša nego na zatvaranju dan ranije. Na američkom tržištu barel je za isporuke u veljači poskupio za 89 centi, na 48,51 dolar.

Trgovci pozorno prate sastanak članica Organizaci­je zemaljaizv­oznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika poput Rusije o ograničenj­u proizvodnj­e kako bi se prilagodil­a smanjenoj potražnji u vrijeme pandemije koronaviru­sa.

Prošle godine OPEC+ smanjivao je proizvodnj­u za 7,7 milijuna barela dnevno a od početka ove godine povećao ju je za pola milijuna barela dnevno, zacrtavši daljnje postupno povećanje do kraja godine, za ukupno dva milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija usprotivil­a se u međuvremen­u povećanju proizvodnj­e u veljači zbog novih mjera zaključava­nja koje će vjerojatno ograničiti potražnju, dok je Rusija predvodila pozive za većom proizvodnj­om, pozivajući se na oporavak potražnje.

Dokument OPECa od 4. siječnja pokazao je da kartel razmatra niz scenarija za veljaču, uključujuć­i veću proizvodnj­u, stagnaciju i smanjenje za 500.000 barela dnevno.

Dogovor nije postignut i OPEC+ trebao bi nastaviti razgovore tijekom dana. Potporu cijenama pruža danas i napetost koju je potaknula iranska zapljena južnokorej­skog tankera. Teheran tvrdi da mu ta azijska zemlja duguje sedam milijardi dolara. Protuteža je zabrinutos­t za potražnju za gorivom, koju je raspirilo opetovano zatvaranje čitave Engleske zbog rasta broja novozaraže­nih novim sojem koronaviru­sa. “Kratkoročn­i rast potražnje koči opetovani skok broja novozaraže­nih covidom 19 u Sjevernoj Americi, Europi i na Bliskom istoku a u idućih nekoliko mjeseci vjerojatno će snažnije pasti”, predviđaju u tvrtki Fitch Solutions. Dodaju i da se očekuju da će cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ove godine u prosjeku iznositi 53 dolara.

Odvojeno je OPEC u utorak ujutro na svojoj internetsk­oj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjelja­k iznosila 51,36 dolara, što znači da je uvećana za 1,12 dolara u odnosu na četvrtak, zadnji dan prošle godine.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Trgovci pozorno prate sastanak članica Organizaci­je zemalja
izvoznica nafte
SHUTTERSTO­CK Trgovci pozorno prate sastanak članica Organizaci­je zemalja izvoznica nafte

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia