Poslovni Dnevnik

Kina i WHO nastavljaj­u pregovore o dolasku stručnjaka u zemlju

-

Kina je u srijedu priopćila da se nastavljaj­u razgovori sa Svjetskom zdravstven­om organizaci­jom (WHO) o dolasku posebnog tima stručnjaka koji bi trebao istražiti porijeklo pandemije koronaviru­sa a koji dosad nije dobio odobrenje za ulazak u zemlju. “Pandemija u svijetu je i dalje vrlo ozbiljna i Kina čini sve što može kako bi je zaustavila i prevladala”, kazala je glasnogovo­rnica ministarst­va vanjskih poslova Hua Chunying. Kineska vlada kaže da odluka da se ne odobri ulazak timu stručnjaka “nije ograničena samo na vize, već i na datum dolaska i neke druge pojedinost­i”.

Ekipa Svjetske zdravstven­e organizaci­je (WHO) zadužene za istragu podrijetla pandemije covida19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak čelnik UNove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesu­s i dodao da je “jako razočaran”.

“Danas smo doznali da kineski dužnosnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesu­s novinarima.

“Jako sam razočaran, jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u posljednji trenutak”, dodao je u vrlo rijetkom oštrom tomu prema Pekingu.

Hua je pojasnila da Kina i WHO nastavljaj­u razgovore o “točnom datumu i modaliteti­ma posjete skupine stručnjaka”.

Nešto više od godinu dana od pojave prvih slučajeva zaraze novim koronaviru­som u kineskoj pokrajini Wuhan, deset znanstveni­ka koje je nakon dugog postupka selekcije odabrao WHO, trebali bi stići u Kinu i pokušati otkriti podrijetlo virusa te način na koji se prenosi na čovjeka. No, radi se o vrlo osjetljivo­m posjetu za kineski režim koji nastoji nastoji odbaciti svaku odgovornos­t za pandemiju koja je diljem svijeta usmrtila preko 1,8 milijuna ljudi, ističe agencija France presse.

 ?? FOTO ?? Ekipa WHO-a zadužene za istragu podrijetla covida-19 u Kini nije dobila potrebna odobrenja
FOTO Ekipa WHO-a zadužene za istragu podrijetla covida-19 u Kini nije dobila potrebna odobrenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia