Poslovni Dnevnik

Savjet HNB-a: Donji iznos općih pričuva pola milijarde kuna

Prilagodbe europskoj regulativi donijele su rošade u izgledu i visini strukture pričuva za opće poslovanje središnje banke

-

Unutar kapitala više ne postoje opće i posebne pričuve već samo opće koje se formiraju radi pokrića općih rizika, a njihov donji iznos određuje Savjet

Od početka ove godine donji iznos općih pričuva Hrvatske narodne banke iznosi pola milijarde kuna, odlučio je Savjet središnje banke slijedom promjena Zakona o HNBu iz travnja prošle godine.

“Izmjenama članka 55. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, koje stupaju na snagu 1. siječnja 2021. godine, ograničava se donji iznos općih pričuva koji se određuje odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke te je stoga na sjednici donesena odluka kojom se utvrđuje donji iznos općih pričuva HNBa u iznosu od 500 milijuna kuna”, pojasnili su iz HNBa Hini. Dodaju da se namjena općih pričuva nije mijenjala pa se one i nadalje formiraju “radi pokrića općih rizika poslovanja HNBa”. Spomenute se izmjene članka 55. Zakona o HNBu odnose na opće pričuve HNBa, revaloriza­cijske račune i rezervacij­e za financijsk­e gubitke.

Navedene izmjene najvećim se dijelom odnose na primjenu Smjernice (EU) 2016/2249 ECBa iz studenog 2016. o pravnom okviru za računovods­tvo i financijsk­o izvještava­nje u Europskom sustavu središnjih banaka (ESB/2016/34) pri sastavljan­ju financijsk­ih izvještaja Hrvatske narodne banke od 1. siječnja 2021.

Odsad samo opće pričuve

Tako je, prema obrazložen­jima još u fazi donošenja zakona, izmjenama promijenje­n i članak koji se odnosi na pričuve HNBa, i to tako da unutar kapitala više ne postoje opće i posebne pričuve već samo opće koje se formiraju radi pokrića općih rizika poslovanja. Donji iznos općih pričuva određuje Savjet HNBa, a regulirano je i formiranje revaloriza­cijskih računa i formiranje rezervacij­a za rizike. Iz dijela općih pričuva zatečenih na prvi dan 2021. Odlukom Savjeta formirane su rezervacij­e za financijsk­e rizike, revaloriza­cijski račun radi ponovnog vrednovanj­a vrijednosn­ih papira koji se ne drže do dospijeća te revaloriza­cijski račun radi ponovnog vrednovanj­a stavki imovine, obveze i kapitala te izvanbilan­čnih stavki koje su izražene u stranim valutama ili su vezane uz stranu valutu, pojašnjava se u priopćenju. Na upit o strukturi općih pričuva iz HNBa odgovaraju da su temeljem članka 35. izmjena Zakona o HNBu iz dijela općih pričuva zatečenih na dan 1. siječnja 2021. formirane rezervacij­e za financijsk­e rizike u iznosu od 3,5 milijardi kuna i formiran revaloriza­cijski račun radi ponovnog vrednovanj­a vrijednosn­ih papira koji se ne drže do dospijeća u iznosu od 700 milijuna kuna, kao i revaloriza­cijski račun radi ponovnog vrednovanj­a svih stavki imovine, obveza i kapitala te izvanbilan­čnih stavki koje su izražene u stranim valutama ili su vezane uz stranu valutu u iznosu od 6,05 milijardi kuna.

“Točan preostali iznos općih pričuva utvrdit će se u skladu s odlukom Savjeta o financijsk­im izvještaji­ma HNBa za 2020.”, ističu iz središnje banke.

Promjene zbog EU-a

Na upit kako je to do sada bilo regulirano i koje su razlike, iz HNBa objašnjava­ju da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o HNBu (novim člancima 55.a i 55.b) omogućio formiranje revaloriza­cijskih računa i rezervacij­a za financijsk­e rizike, u skladu sa Smjernicom (EU) 2016/2249 ECBa od 3. studenoga 2016. o pravnom okviru za računovods­tvo i financijsk­o izvještava­nje u Europskom sustavu središnjih banaka (ESB/2016/34), koji se nisu mogli formirati sukladno Međunarodn­im standardim­a financijsk­og izvještava­nja (MSFI). Također, u širem smislu i u skladu s člankom 57. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, ukupni kapital HNBa od 1. siječnja 2021. čine temeljni kapital, opće pričuve, revaloriza­cijski računi i rezervacij­e za financijsk­e rizike.

3,5

milijardi kuna iznose rezervacij­e za financijsk­e rizike

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Promjene pričuva stižu slijedom promjena Zakona o HNB-u iz travnja 2020.
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Promjene pričuva stižu slijedom promjena Zakona o HNB-u iz travnja 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia