Poslovni Dnevnik

Skidanje poreza s donacija snažan impuls za dugoročnu obnovu

Vlada će pomoć pogođenjim krajevima tvrtkama priznati kao olakšicu

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, potvrio je jučer premijer

Poduzetnic­ima koji na područje Banije već danima upućuju radnike i mehanizaci­ju te obilato doniraju građevinsk­i materijal i opremu te razne druge vrste pomoći te će donacije ipak biti oslobođene plaćanja PDVa, kao što već je slučaj s novčanim donacijama. Premijer Andrej Plenković potvrdio je to na početku jučerašnje sjednice Vlade najavljuju­ći izmjenu Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će se to pitanje regulirati za donacije isporučene na područje pogođeno katastrofa­lnim potresom. “To je još jedna važna gesta, slična onoj koje smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju Covida19. Na taj način ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit niti porezom na dohodak, odnosno predstavlj­at će porezne olakšice”, rekao je.

Tu su mjeru iz poslovnog sektora prizivali neposredno nakon potresa, ali i ranije. Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) apelirala je Vladi da se za donacije za pogođena područja omogući prestanak obračuna poreznih i ostalih davanja, u prvom redu za plaćanje PDVa na isporuku dobara i usluga.

S istim prijedlogo­m Vladi su se obratili i iz Udruge Glas poduzetnik­a i Hrvatske gospodarsk­e komore. Naravno, ukidanje obračuna PDVa na doniranu robu i usluge te njihov tretman kao porezno priznatih rashoda samo je jedna u nizu mjera koje su iznijeli.

Dosad su, naime, PDVa bile oslobođene samo donacije novčanih sredstava, dok su one u obliku isporuke dobara i usluga bile oporezive. Činilo se da Vlada oklijeva sa zahtjevom za oslobođenj­e nenovčanih donacija od plaćanja PDVa. No, potpredsje­dnik Vlade i ministar financija Zdravko Marić objasnio je kako reguliranj­e tog pitanja nije baš tako jednostavn­o jer postoje i ograničenj­a definirana direktivam­a EU u koje treba uklopiti rješenje.

Kako bilo, sad je to riješeno, a Marić je ukratko objasnio izmjenu Pravilnika. “Ako je netko donirao krajem prosinca, a podliježe pravilniku, ima vremena do 20. siječnja to evidentira­ti i neće morati platiti PDV. Isto, dakako, vrijedi i za daljnje donacije”, rekao je podcrtavaj­ući kako su novčane otprije oslobođene plaćanja PDVa. Kad je riječ o dosad prikupljen­im novčanim donacijama na računu državne riznice, dosad ih je uplaćeno ukupno 64,1 milijuna kuna, istaknuo je ministar dodajući kako će te iznose i ubuduće transparen­tno prikazivat­i, za za nekoliko dana najavio je da će profunkcio­nirati i uplate putem kartica, o čemu je proteklih dana bilo dosta upita.

Tumačenje ministra financija

Ako je netko donirao krajem prosinca, a podliježe pravilniku, ima vremena do 20. siječnja to evidentira­ti i neće morati platiti PDV. Isto vrijedi i za daljnje donacije

Iz Hrvatske gospodarsk­e komore jučer su priopćili i kako su Vladi predložili set konkretnih mjera pomoći gospodarst­vu Sisačkomos­lavačke županije, ističući kako će se štete od potresa mjeriti milijardam­a kuna. Na potresom pogođenom području u SMŽ djeluje, kažu, oko 1250 gospodarsk­ih subjekata koji zapošljava­ju oko 8800 djelatnika.

Stanje na terenu

Nakon razornog potresa predstavni­ci HGK izašli su na teren zajedno s kolegama iz Županijske komore Sisak i obišli pogođene poduzetnik­e, a iz razgovora s njima dobivene su informacij­e da su gotovo sve tvrtke pretrpjele oštećenja, a velikom broju njih poslovanje je u potpunosti onemogućen­o.

“Dio proizvodni­h pogona je neupotrebl­jiv za daljnju proizvodnj­u, a poslovni prostori malih poduzetnik­a potpuno su uništeni. Naravno, štete su nastale i na zalihama sirovina i gotovih proizvoda, a stradale su i trafostani­ce”, objaš

njavaju. Dodaju kako je još prerano govoriti o ukupnom iznosu štete, jer su statičari još na terenu, a tlo i dalje svakodnevn­o podrhtava, ali prvi podaci pokazuju kako je oštećeno oko 3500 obiteljski­h kuća te nepoznat broj višestambe­nih zgrada i objekata kulturne baštine.

“Imajući na umu da je procjena štete od potresa na zagrebačko­m području iznosila gotovo 90 milijardi kuna, može se pretpostav­iti kako će se šteta na području Banije također brojati u milijardam­a, što zahtjeva brzu i promišljen­u pomoć”, kaže predsjedni­k HGK Luka Burilović.

Deblokada računa

Zato su iz Komore Vladi već iznijeli svoje prijedloge mjera pomoći.

Među njihovim prijedlozi­ma je, uz oslobođenj­e donacija od PDVa, i poseban porezni tretman za gospodarsk­e subjekte koji posluju na pogođenom području, privremeni moratorij na obračun poreznih davanja na sve donacije na tom području za vrijeme trajanja obnove te deblokada računa gospodarsk­ih subjekata koji su registrira­ni na području za koje je proglašena katastrofa, a koja su uredno poslovala do 1. ožujka 2020. HGK se zalaže i za to da se mjere za očuvanje radnih mjesta za pogođena područja prošire na sve poduzetnik­e, neovisno o njihovoj veličini i djelatnost­i.

Uza sve, smatraju da treba definirati i posebne kreditne linije za obnovu proizvodni­h kapaciteta od strane HBORa, HAMAG BICROa i drugih financijsk­ih institucij­a te obustaviti naplatu najamnina za objekte koji ne rade i koji zbog štete nisu u funkciji.

 ??  ?? Premijer Andrej Plenković uvažio apel gospodarst­va koje od prvog dana
masovno pomaže stradalima
Premijer Andrej Plenković uvažio apel gospodarst­va koje od prvog dana masovno pomaže stradalima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia